Rasprava o "švajcarcima" odložena za ponedjeljak

Predlog izmjena i dopuna Zakona je u ime 39 poslanika podnio poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2016. 18:20h

Skupština je za ponedeljak odložila izjašnjenje o predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure jer se poslanici nijesu danas uspjeli usaglasiti o amandmanima za koje je trebalo da glasaju.

Poslanici DPS -a su amandmanima definisali da se naplaćuje zatezna kamata na one kredite koji nijesu otplaćivani i da se faktoring kompaniji Heta da mogućnost da obavlja dio poslove koje su u nadležnosti banaka. To je neprihvatlivo građanima koji imaju te kredite, a u čije ime je Nebojša Medojević (DF) predložio izmjene zakona.

Rasprava je trajala skoro pet sati i više puta je bila na ivici incidenta.

Na početku sjednice Radovan Obradović (DPS) je kazao da su izmijenili amandman koji se odnosi na zateznu kamatu i da su definisali da se ona ne naplaćuje. Pokazivao je papir sa tom izmjenom. Medojević je tvrdio da to nije tačno i da ta izmjena ne postoji.

Pošto je vladajuća većina izglasala amandman DPS-a koji je zvanično zaveden u procedru i kojim je definisana naplata zatezne kamatne stope, Medojević je najavio da će povući predlog jer se građanima umjesto kamate od 8,2 odsto predviđa naplata kamate od skoro 15 odsto. Milutin Simović (DPS) je potom najavio da će oni u slučaju tog scenarija zakazati novu vanrednu sjednici gdje će dati svoje izmjene čemu se Medojević nije protivio. Uslijedila je žučnija raspava, da bi u jednom trenutku Medojević pokazao papir koji je čitao Obradović, a koji nigdje nije zaveden u skupštinskoj proceduri.

Medojević je DPS optužio da su pokušali da obmanu javnost pričom da su oni predložili amandmane u kojima nema obračuna zatezne kamatne stope i tim povodom su pokušali da "prošvercuju lažni amandman”. Kada je otkriveno da amandman koji je čitao Obradović nije zaveden u skupštinskoj proceduri data je pauza u radu tokom koje je Tarzan Milošević (DPS) pokušao da Medojeviću uzme taj papir.

U nastavku sjednice predsjednik parlamenta Darko Pajović je predložio da ponište glasanje. On je kazao da je nije bilo riječi o pokušaju podmetanja amandmana koji nije zaveden, te da je to bila "greška".

Predložio je da se poništi glasanje o već prihvaćenom amandmanu DPS -a koji uključuje naplatu zatezne kamate što je DF odbio.

Simović je ponovio da je stav DPS-a da se zatezna kamata ne naplaćuje, te da će oni za pet minuta napisati novi amandman, ali DF je instirao da DPS povuče sve amadmane iz procedure što je Simović odbio.

Reagovao je Aleksandar Damjanović (SNP) koji je kazao da treba poništiti glasanje i u novoj perceduri na valjan način podnijiti amandmane o pitanjima koja su sporna kako bi se postigao konsenzus. Sa njegovim stavom su se usaglasili ostali, i u kraćoj pauzi je dogovoreno da se izjašnjenje odloži za ponedeljak.

Za ponedeljak je odložena i vanredna sjednica o izvještaju Anketnog odbora o prikupljanju činjenica vezanih za prodaju Duvanskog kombinata.

Galerija

Bonus video: