URA: Umjesto privatnih džepova, od lutrije puniti državnu kasu

Predloženim izmjenama se uvodi postojanje fiksne koncesione naknade iz razloga što, kako se navodi, postojeći zakonski tekst uopšte ne propisuje postojanje fiksne koncesione naknade koja je prisutna kod svih ostalih vrsta igara na sreću
6 komentar(a)
Dritan Abazović, Miloš Konatar, Foto: URA
Dritan Abazović, Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 01.09.2016. 12:10h

Poslanici u parlamentu, njih 32, na inicijativu poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara i Dritana Abazovića predložili su Skupštini izmjene Zakona o igrama na sreću, kojim se, kako je saopšteno, uvodi više reda i na bolji način štiti javni interes u pogledu priređivanja lutrijskih igara na sreću. Zatraženo je da se vanredna sjednica parlamenta održi 15. septembra. "Glavni razlog za hitno usvajanje izmjena ovog zakona je taj što postojeća koncesija koju posjeduje Lutrija Crne Gore AD​ za priređivanje lutrijskih igara na sreću ističe 31. decembra 2016. godine. Do kraja godine će biti raspisan konkurs za dodjelu nove koncesije za priređivanje ove vrste igara na sreću, ali važeće odredbe Zakona o igrama na sreću zbog svoje zastarelosti nedovoljno efikasno štite javni interes. Zato bi prije raspisivanja javnog konkursa ovaj zakon morao biti unaprijeđen", saopšteno je iz URA. ​ Predloženim izmjenama se uvodi postojanje fiksne koncesione naknade iz razloga što, kako se navodi, postojeći zakonski tekst uopšte ne propisuje postojanje fiksne koncesione naknade koja je prisutna kod svih ostalih vrsta igara na sreću.

"Na ovaj način se ispravlja postojeća nelogičnost, pogotovo što kod priređivanja lutrijskih igara na sreću postoji monopol jednom priređivaču. Fiksna koncesiona naknada je definisana kao iznos koji koncesionar ponudi na javnom konkursu, a ne može biti manja od 100.000 eura po godini trajanja koncesije. Na primjer, koncesija je raspisana na period od 8 godina, minimalna fiksna koncesija koja može biti ponuđena na javnom konkursu iznosi 800.000 eura. Predloženim izmjenama se isključuje mogućnost produžetka koncesije za priređivanje lutrijskih igara na sreću, jer izmjene zakona uvode da poslije isteka jedne koncesije nova koncesija uvijek ide na javni konkurs. Novi zakon propisuje jasne kriterijume na osnovu kojih trebaju da budu vrednovane ponude na javnom konkursu za dobijanje koncesije za lutrijske igre na sreću. Važećim zakonskim rješenjem ovi kriterijumi uopšte nisu precizirani što daje prevelika diskreciona ovlašćenja nadležnom organu – Upravi za igre na sreću. Takođe, unapređuje se postojeće određenje pojma nagradnog fonda i uvodi obaveza da koncesionar otvori poseban namjenski račun na kojem bi bila evidentirana sredstva nagradnog fonda", saopšteno je iz URA.

Navode da kako postojeće zakonsko rješenje ne propisuje bilo kakve prostorno-tehničke uslove, sertifikate za aparate za javno izvlačenje, kao ni bilo kakvu nadležnost Uprave za igre na sreću u pogledu kontrole svih ovih činjenica, uvodi se obaveza da koncesionar mora ispunjavati odgovarajuće prostorno-tehničke uslove za priređivanje lutrijskih igara na sreću, kao i da posjeduje ateste, odnosno sertifikate za aparate za javno izvlačenje dobitaka. "Predloženim izmjenama, takođe se uvodi obaveza da se koncesionar lutrijskih igara na sreću priključi na on-line nadzor nadležnog organa – Uprave za igre na sreću, što postojeće zakonsko rješenje ne predviđa. U Građanskom pokretu URA su sigurni da se ovim izmjenama na bolji način štiti javni interes u pogledu priređivanja lutrijskih igara na sreću", zaključuje se.

Bonus video: