URA odgovorila Ministarstvu: EPCG, naš najvrjedniji resurs, spremate za kumove

Iz GP URA je saopšteno da Vlada Crne Gore, njen premijer i ministri još uvijek nisu objasnili zašto su uopšte sklopili novi ugovor sa A2A kojim su mu dali mnogo veća prava i olakšice u odnosu na privatizacioni ugovor iz 2009 godine
4 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 31.08.2016. 13:31h

Ministarstvo ekonomije ni u svojoj poslednjoj reakciji ne spori da ugovor sa A2A dozvoljava italijanskom partneru da proda 41,75% Elektroprivrede bilo kome, saopšteno je iz GP URA.

"To ozbiljne države ne rade sa svojim najvrednijim privrednim resursom, već samo one koje su prepoznate po korupciji i organizovanom kriminalu. Prema tome, naša tvrdnja da EPCG mogu preuzeti i premijerovi najbliži rođaci, kumovi ili prijatelji ima čvrsto iskustveno, ali i formalno-pravno utemeljenje. Da li će se to stvarno desiti ako DPS-u i ovog puta prođe izborna krađa, ostavimo stručnoj i laičkoj javnosti da sama procijeni na osnovu iskustva sa ortačkom privatizacijom velikih preduzeća u Crnoj Gori. Nepotrebna su dodatna objašnjenja", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomije juče je saopšteno da izjava bivšeg člana borda direktora EPCG po osnovu Sporazuma o fer izborima, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju, Dejana Mijovića nema utemeljenja ni u Ugovoru, ni u stvarnosti.

Mijović je kazao da će, ukoliko DPS pobijedi na predstojećim izborima, EPCG preuzeti premijerovi “najbliži rođaci, kumovi ili prijatelji.”

"Vlada nas ubjeđuje da treba da slavimo što ste do poslije izbora, do kraja decembra, potpisali ugovor sa A2A i izbjegli arbitražu. Nijeste odgovorili ni Građanskom pokretu URA, a ni javnosti, što ste ovim ugovorom poništili sve prethodne, po Crnu Goru bolje, ugovore. Oni su ostavljali mogućnost za siguran povrat 41,75% Elektroprivrede u naše ruke kroz kol opciju prodavca. Gotovo svi rezultati i indikatori upravljanja Elektrprivredom od strane A2A od 2009 godine su neosporno zasluživali negativno mišljenje i pravo na kol opciju prodavca", navodi se u saopštenju.

Iz GP URA je saopšteno da Vlada Crne Gore, njen premijer i ministri još uvijek nisu objasnili zašto su uopšte sklopili novi ugovor sa A2A kojim su mu dali mnogo veća prava i olakšice u odnosu na privatizacioni ugovor iz 2009 godine. "Da li su time željeli da nagrade partnera što nije ispunio nijedan uslov iz privatizacionog ugovora?"

"Recite javnosti koji je rezultat preporučio A2A za veličanje i hvalospjeve? Da li to što su umjesto ugovorom o upravljanju predviđenih 300 miliona eura profita ostvarili manje od 5 miliona? Da li to što su gubici na distributivnoj mreži 2014. godine bili 17,4%, umjesto ugovorenih maksimalnih 11% gubitaka? Da li to što A2A u svojstvu upravljača EPCG nije pozvao na odgovornost nijednog menadžera ili radnika zbog 200 miliona eura potrošene, a nenaplaćene struje? Da li je to broj i trajanje neplaniranih prekida u 35kV mreži ili su to investicije u ispunjavanje ugovorom predviđenih ekoloških standarda? Da li su to konsultantski ugovori od 20 miliona eura menadžera A2A koji su zavrijedili pažnju državnog tužioca i zbog kojih su hapšeni menadžeri A2A? Da li su to podaci sa crne liste poreskih obveznika po kojima Rudnik uglja Pljevlja duguje državi 15,2 miliona eura neplaćenih poreza i doprinosa, a A2A je vlasnik 40% Rudnika? Zbog onemogućavanja pristupa navedenim podacima ovlašćenom kontroloru opozicije Dejanu Mijoviću, koji je ipak uradio odličan posao, zbog iskustva iz Afere Snimak, kao i indicija da se iza neopravdano visokih gubitaka kriju nečasne radnje i moguće izborne zloupotrebe, pozvali smo Specijalnog državnog tužioca da se zainteresuje za poslovanje EPCG. Raduje nas ako ministarstvo ekonomije podržava taj poziv i nadamo se da će to dodatno ohrabriti tužioca da što prije krene u akciju", zaključeno je u saopštenju GP URA.

Bonus video: