Mijović: EPCG za rođake i kumove

“Od države ili EPCG, kroz višu cijenu struje, očekuje se da uloži desetine miliona eura u razvoj Rudnika uglja, umjesto vlasnika”
152 pregleda 6 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.08.2016. 15:24h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić potpisao je juče u ime Vlade novi akcionarski ugovor između države i italijanske kompanije A2A za Elektroprivredu Crne Gore (EPCG).

Novi akcionarski ugovor, koji će biti na snazi do 31. decembra ove godine, Kavarić je potpisao sa rukovodiocem Sektora za međunarodno poslovanje i razvoj u A2A Oreste Bramantijem.

Nakon što ga je usvojila Vlada, akcionarski ugovor je u julu dobio podršku i crnogorskog parlamenta uprkos protivljenju opozicije. O potpisivanju ugovora javnost je obaviještena putem saopštenja Ministarstva ekonomije.

Akcionarskim ugovorom u EPCG, kako su saopštili iz Ministarstva ekonomije, u potpunosti su zaštićeni interesi države, prije svega kroz projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, koji će realizovati EPCG bez državnih garancija.

Dejan Mijović , bivši član borda direktora EPCG po osnovu Sporazuma o fer izborima, koji je nedavno podnio ostavku na tu funkciju, ocijenio je da je ključni glas u prilog gradnje drugog bloka dao Darko Pajović “borac za zaštitu planete i protivnik termoelektrana koji je za te svrhe od donatora uzeo (i prevario ih) milione eura”.

Mijović tvrdi da će, ukoliko DPS pobijedi na predstojećim izborima, EPCG preuzeti premijerovi “najbliži rođaci, kumovi ili prijatelji”.

On kaže da nema državne garancije, ali je vlast odlučila da državna EPCG odobri nedozvoljenu državnu pomoć kroz subvencionisanu cijenu uglja od 26 eura.

“Od države ili EPCG, kroz višu cijenu struje se očekuje i da prestrukturira Rudnik uglja i uloži desetine miliona eura u njegov razvoj umjesto da to rade većinski privatni vlasnici A2A i Aco Đukanović, koji neće da ulažu, ali se ne odriču profita”, istakao je Mijović .

Ugovorom je, kako su kazali iz Ministarstva, ustanovljeno pravo preče kupovine koje podrazumijeva da je A2A obavezna da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine.

„Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor. Takođe, A2A se odriče arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih“, dodali su iz Ministarstva.

Mijović napominje da se ne spori da A2A može prodati svoje akcije bilo kome.

Mijović napominje da se ne spori da A2A može prodati svoje akcije bilo kome

“Postavljam kontrapitanje: Ako mu uspije krađa i DPS pobijedi na izborima, da li će premijer iskoristiti pravo preče kupovine ili prepustiti da akcije A2A kupe njegovi najbliži rođaci, kumovi i prijatelji”, navodi Mijović .

Vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura (sedam godišnjih rata).

„Nakon aktiviranja put opcije, A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država, a prevashodno odluke u vezi sa drugim blokom TE. A2A dobija pravo na upravljanje, odnosno predlaže menadžere, a njihovo imenovanje je moguće tek ako personalna rješenja dogovori sa Vladom (dogovorni/zajednički menadžment kao mehanizam kontrole)“, navode iz Ministarstva.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, uoči izjašnjavanja u Skupštini o novom aranžmanu sa A2A saopštio je da su Italijani prihvatili uslov da ne mogu prodati svoje akcije u EPCG trećem licu bez saglasnosti Vlade. Ta stavka, u koju dio opozicije ne vjeruje, nije obuhvaćena predlogom ugovora o kome su poslanici glasali.

Opozicioni poslanici su tokom rasprave u Skupštini ocijenili da je riječ o novoj pljački države i gubitku suverenosti. Oni su pitali kako je moguće sklapati sporazum sa “strateškim investitorom” kada su njihovi predstavnici pod istragom za izvlačenje 12 miliona eura iz EPCG, pod maskom lažnih konsultantskih ugovora.

Miličković: Nedozvoljeno da na ovaj ugovor zašuti Katnić

Predsjednik NVO Udruženje manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković rekao je da nijedan domaći ili međunarodni pravni akt ne obavezuje većinskog vlasnika, državu da potpiše ugovor sa manjinskim akcionarem, “a posebno ne sa provjerenim kriminalcima”.

“Prosto je nedozvoljeno da na ovaj ugovor zašuti glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je na krivičnu prijavu nas malih akcionara EPCG lišio slobode finansijskog direktora Flavia Bjanka, a za izvršnim direktorom Enrikom Malerbom i njegovim saradnikom Masimom Salom raspisao Interpolovu potjernicu”, saopštio je Miličković . Vlada i Vujica Lazović, kako je istakao, moraju građanima javno da kažu da li su opljačkanih 20 miliona eura za lažne konsultantske usluge vraćene na račun EPCG ili da kažu zasto se taj novac nije vratio kad je utvrđeno da je opljačkana EPCG i građani.

Bonus video: