SAČEKAĆE ČETVRTAK

Bivši kapovci: Blokiraćemo magistralu u ponedjeljak, Đukanović nas u ovo gura

„U četvrtak ćemo imati odgovor Vlade. I dalje nastavljamo sa protestima i niko neće odustati od ovoga. Ukoliko u četvrtak ne dođe do realizacije na sjednici Vladi, mi smo u ponedjeljak na Smokovcu, gdje ćemo tri sata obustaviti saobraćaj“,
95 pregleda 244 komentar(a)
Protest KAP, Foto: Zoran Đurić
Protest KAP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.08.2016. 17:34h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, blokiraće u ponedjeljak saobraćaj na Smokovcu, ukoliko im Vlada u četvrtak ne ispuni zahtjeve.

Nikola Raković, predstavnik penzionera KAP-a koji su jutros pokušali nasilno da uđu u zgradu Skupštine, kazao je nakon razgovora sa predsjednikom parlamenta, Darkom Pajovićem, da se protesti nastavljaju i da će bivši radnici čekati do četvrtka.

„U četvrtak ćemo imati odgovor Vlade. I dalje nastavljamo sa protestima i niko neće odustati od ovoga. Ukoliko u četvrtak ne dođe do realizacije na sjednici Vladi, mi smo u ponedjeljak na Smokovcu, gdje ćemo tri sata obustaviti saobraćaj“, kazao je Raković.

On je naveo da im je Pajović kazao da će se založiti za njihov problem i da će Vlada u četvrtak raspravljati o njihovim zahtjevima.

„Vjerujemo u napore koje će predsjednik Skupštine da napravi prema Vladi, ali nastavljamo okupljanja“, rekao je Raković.

Bivši radnici KAP-a pokušali su jutros da na silu uđu u Skupštinu, predvođeni poslanikom Demokratskog fronta (DF), Jankom Vučinićem, ali ih je policija spriječila u tome. Vučinić i pregovarački tim bivših radnika Kombinata aluminijuma, ušli su nakon toga u Skupštinu da razgovaraju sa Pajovićem.

Raković je rekao da su Pajoviću iznijeli svoje probleme i pobrojali institucije preko kojih su pokušali da ih riješe.

On je naveo da je Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis, kao i da je u Zakonu o budžetu tačno predviđeno koliko novca pripada kojem penzioneru.

Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog. Za isplatu 420 penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona EUR.

Raković je saopštio da je premijer Milo Đukanović taj koji bivše radnike "gura u sve ovo i igra se sa njihovim živcima".

„Đukanoviću, izađi kao predsjednik Vlade bez davanja zaduženja određenim ministrima. Tražimo od Đukanovića da poštuje donešene zakone“ poručio je Raković.

Vučinić je prije ulaska u Skupštinu zamolio predstavnike policije da se sklone i da ga puste da zajedno sa bivšim radnicima uđe mirno u Skupštinu.

„Zamolio bih vas da se pomaknete i omogućite meni i narodu da uđemo u Skupštinu da nastavimo protest. Laž je da smo došli da pravimo nasilje i rušimo. Ovo iza mene je radnička sitotinja kojoj novac treba za liječenje“, kazao je Vučinić.

UP: Policijski službenici spriječili nasilni ulazak bivših radnika KAP-a u Skupštinu

Iz Uprave policije saopšteno je da su pripadnici MUP-a danas, vršeći poslove iz svoje nadležnosti, spriječili nasilni ulazak oko 150 lica – bivših radnika KAP-a u štićeni objekat – objekat Skupštine Crne Gore u Podgorici, prilikom čega su, s obzirom da su se osobe oglušile o upozorenja, upotrijebili najblaža sredstva prinude propisana Zakonom o unutrašnjim poslovima – fizičku snagu odnosno potisikivanje mase i ručni sprej.

"Naime, bivši radnici KAP-a su danas, kao i danima unazad, održavali protesno okupljanje ispred objekta Skupštine, a u vezi sa zahtjevima koji se odnose na prava iz radnog odnosa. Iako je nadležni Centar bezbjednosti Podgorica, zbog neispunjavanja zakonskih uslova za to, donio rješenje o zabrani održavanja današnjeg okupljanja, policijski službenici nisu ova lica uklonili sa platoa ispred Skupštine već su im dozvolili da iskažu svoje stavove uprkos zabrani, pod uslovom da skup protekne mirno, u namjeri da zbog održavanja skupa koji je zabanjen nadležnom sudu podnesu prekršajnu prijavu protiv predstavnika organizatora skupa", navodi se u saopštenju Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da je oko 150 bivših radnika KAP-a danas, oko 10,30 časova, pokušalo da nasilno uđe u objekat Skupštine koji je inače štićeni objekat, i to nakon što ih je poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić pozvao da to urade.

"Budući da su se lica koja su pokušala da nasilno uđu u objekat Skupštine oglušila o upozorenja policijskih službenika da to ne rade, službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, koji su zaduženi za obezbjeđivanje ovog štićenog objekta, su u tome pokušali da ih spriječe upotrebom fizičke snage na način što su pokušali da potisnu masu sa ulaza u objekat Skupštine. S obzirom da se upotrebom fizičke snage nije mogla izvršiti službena dužnost, policijski službenici su upotrijebili i ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, nakon čega je službena radnja izvršena odnosno nakon čega je onemogućen nasilni ulazak u objekat Skupštine", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije je saopšteno da Zakon o unutrašnjim poslovima inače propisuje da se u ovakvim situacijama postupa prvo tako što se da upozorenje, a potom se primjenjuje fizička snaga pa zatim upotrebljava ručni sprej, što su policijski službenici u potpunosti ispoštovali. "Primijenjena su dakle dva najblaža sredstva prindue, dok ostala sredstva prinude nisu upotrijebljena."

Saopšteno je da su nakon ovog događaja, tri predstavnika okupljenih bivših radnika KAP-a ušla u zgradu Skupštine na sastanak, nakon kojeg se oko 11,15 časova masa razišla i nije bilo daljih incidenata.

"O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, sa kojim su konsultacije u toku i koji će se izjasniti da li u radnjama ovih lica ili odgovornih lica – predstavnika bivših radnika KAP-a ima elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Službenici CB Podgorica će protiv organizatora današnjeg okupljanja svakako nadležnom sudu podnijeti prekrašajnu prijavu, budući da je skup održan uprkos rješenju o zabrani održavanja javnog okupljanja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zbog nadražujućeg dejstva ručnog spreja medicinsku pomoć u Urgentnom bloku Kliničkog centra zatražilo nekoliko građana i jedan policijski službenik.

"Policijski službenici su u ovoj situaciji primijenili zakone na osnovu kojih su dužni da preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti i ubuduće će sprovoditi mjere i radnje shodno ovlašćenjima kako bi održali stabilan javni red i mir i kako bi onemogućili i spriječili napad na policijske službenike, lica koja se shodno zakonu štite i štićene objekte", saopšteno je iz Uprave policije.