HGI i SD najavljuju podršku zakonu o "švajcarcima"

"Očekujem da će na današnjoj sjednici, za razliku od prethodne, ovaj Predlog dobiti potrebnu podršku, kako bi naši građani koji su korisnici kredita u švajcarskim francima, pod povoljnijim i pravičnijim uslovima nastavili otplatu preostalih obaveza."
72 pregleda 0 komentar(a)
Ljerka Dragičević, Foto: Boris Pejović
Ljerka Dragičević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.08.2016. 09:38h

Poslanica Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragičević kazala je da će ta stranka podržati Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure (EUR).

HGI je i u julu podržala taj predlog.

"Očekujem da će na današnjoj sjednici, za razliku od prethodne, ovaj Predlog dobiti potrebnu podršku, kako bi naši građani koji su korisnici kredita u švajcarskim francima, pod povoljnijim i pravičnijim uslovima nastavili otplatu preostalih obaveza. HGI će, kao i do sada, podržavati sva dobra zakonska rješenja koja su isključivo u interesu građana Crne Gore", poručila je Dragičević.

Socijaldemokrate Crne Gore će podržati izmjene Zakona o švajcarskim francima, kako bi se otklonila nepravda prema klijentima Hipo Alpe Adria banke, koje je ta banka dovela u nezavidan, nepravedan i težak finansijski položaj, poručio je poslanik Damir Šehović.

"Vjerujemo da tokom rasprave možemo doći do rješenja koje je pravno valjano, održivo i koje će se dosljedno primjenjivati na sve klijente. Posebno je značajna uloga Centralne banke kao subjekta odgovornog za nadzor nad implementacijom zakona, koja je u prvom slučaju izostala za kredite ustupljene kompaniji Heta Asset Resolution, što je gotovo polovina iznosa od ukupnih potraživanja. Da bismo izbjegli problem koji se javio sa primjenom i tumačenjem važećeg zakona, a u interesu klijenata, podržaćemo i sugestije Centralne banke, jer klijentima ne treba zakon koji će biti mrtvo slovo na papiru, već zakon koji će im riješiti problem. Građanima koji su dovedeni u nezavisan položaj potreban je propis koji će se dosljedno primjenjivati i koji će do kraja biti pravedan prema svima koji su podigli kredite u švajcarskim francima, pa i prema onim klijentima čiji su krediti ustupljeni kompaniji Heta Asset Resolution, što je bio i osnovni problem važećeg zakona. Na taj način bismo izbjegli moguće izgovore za nepotpun nadzor nad zakonom od strane Centralne banke, koji je u slučaju tih ustupljenih kredita izostao, čime je gotovo polovina potraživanja ostala sporna", navodi Šehović.

Bonus video: