IMAĆE PRAVA, ALI U NOVIM STEČAJEVIMA

Sadašnji stečajci bez koristi od novog zakona

“Ono što se trebalo podrazumijevati, ali nažalost praksa nije to pokazala, sada je uvršteno u članu 29, a što znači da se radna prava moraju usklađivati sa Zakonom o radu”, ocijenila je za “Vijesti” predsjednica Sindikata KAP-a u stečaju Sandra Obradović.
75 pregleda 2 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sandra Obradović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.02.2019. 00:57h

Član novog Zakona o stečaju, prema kojem će radnici angažovani u firmama u stečaju imati prava iz Zakona o radu, važiće samo za zaposlene u preduzećima u kojima je stečaj uveden nakon 20. avgusta ove godine kada je izmjena ovog zakona stupila na snagu.

U Uniji slobodnih sindikata na čiji je zahtjev dodat član o pravima radnika, smatraju da se sve obesmišljava dodatim članom da će to važiti samo za buduće stečajeve.

“Ono što se trebalo podrazumijevati,  ali  nažalost praksa nije to pokazala, sada je uvršteno u članu 29, a što znači da se radna prava moraju usklađivati sa Zakonom o radu”, ocijenila je za “Vijesti” predsjednica Sindikata KAP-a u stečaju Sandra Obradović.

Ona se ipak pribojava tumačenja ovog člana kojim će to važiti za one firme u kojima će se tek otvoriti stečaj.

“Apsurdno bi bilo tumačenje da zaposleni imaju različit status u firmama u stečaju, odnosno da jedni nemaju pravo na godišnji odmor, na plaćanje prekovremenih sati, na bolovanje, na sindikalno organizovanje i drugo sva ta prava imaju samo zbog datuma kada je uveden stečaj”, naglasila je Obradović.

Ona je napomenula da međunarodno zakonodavstvo propisuje sva ta prava za sve zaposlene i da je ono po Ustavu iznad nacionalnog, a o tome govore i preporuke Međunarodne organizacije rada (MOR).

Ona je navele da će od stečajnog upravnika KAP-a tražiti primjenu zakona, jer radnici nemaju osnovna radnička prave već tri godine.

Prema informacijama kojima raspolaže Komora stečajnih upravnika, do sada nije uveden nijedan stečaj po novom Zakonu, saopštio je “Vijestima” njen predsjednik Milan Kastratović.

“Računamo da će se poboljšati prava radnika kada je u pitanju rad i radni odnosi u poređenju sa prethodnim zakonom, pogotovu kada su u pitanju godišnji odmori. Međutim Zakon o stečaju se mora striktno poštovati kada je u pitanju uvođenje stečaja, tačka 1, 2, 3, 5. član 79.”, istakao je Kastratović. Taj član se odnosi na pravo stečajnog upravnika da zapošljava radnike, određuje im plate i obaveze,  ali  da ne bude oštećena stačajna masa odnosno namirenje povjerilaca.

Na pitanje “Vijesti” da li su u Komori upoznati sa preporukama Međunarodne organizacije rada (MOR) da radnici firmi u stečaju moraju imati jednaka prava kao i ostali, pa i pravo na sindikalno organizovanje i zastupanje, Kastratović je odgovorio da nisu.

„Nismo imali prilike da se upoznamo sa preporukama MOR-a i smatramo da se ne mogu odnositi na Zakon o stečaju koji je zakon lex specijalis”, zaključio je Kastratović.