Ko je pušio o trošku države?

Novi ministar poljoprivrede Budimir Mugoša kazao je da nemaju vremena da se bave tim pitanjem
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Svetlana Mandić
Petar Ivanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.08.2016. 18:42h

Novi ministar poljoprivrede Budimir Mugoša, kao i njegov prethodnik Petar Ivanović, ne želi da odgovori ko je pušio o trošku države.

On je “Vijestima” saopštio da u resoru na čijem je odnedavno čelu nemaju vremena da se bave tim pitanjem.

“Imajući u vidu da u Ministarstvu postoji prostora za zloupotrebe milionskih razmjera, a da nas ima samo troje koji to trebamo da iskontrolišmo, uz obiman tekući rad odredili smo prioritete - kao što su koncesije na šume i šljunak, vode, Abu Dabi fond, zapošljavanje, izrada agrobudžeta za narednu godinu i zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nijesmo u mogućnosti ispratiti sve probleme i propuste u ovom Ministarstvu. Ako nam obaveze i vrijeme dopuste, pozabavićemo se i ovim slučajem iako se desio 28. marta 2014.”, naveo je Mugoša u odgovoru “Vijestima”, “u nadi da ćete razumjeti našu poziciju”.

Izvjesno je, međutim, da odgovor na pitanje u vezi sa cigarilosima ne bi oduzeo dragocjeno vrijeme Mugoši, jer je u Ministarstvu poljoprivrede javna tajna ko je pušio o trošku države.

Mugoša je saopštio da je “ljudski i profesionalno saglasan da treba utvrditi činjenično stanje” ko je zloupotrijebio platnu karticu Ministarstva za kupovinu 10 kutija cigarilosa, za ukupno 48 eura.

“I u skladu sa njima preduzeti korake i obavijestiti javnost o tome. Sa druge strane, znate da je Vlada izbornog povjerenja formirana na osnovu političkog sporazuma i specijalnog zakona koji precizira prava i obaveze ministara iz opozicije. Tamo je precizirano da je obaveza ministara da sprovode zacrtanu politiku Vlade i da spriječe eventualne zloupotrebe u ovoj kalendarskoj godini”.

Bivši ministar poljoprivrede i aktuelni potpredsjednik Vlade Petar Ivanović više od godinu odbija da odgovori “Vijestima” ko je potrošio državne pare u privatne svrhe, uprkos brojnim zahtjevima upućenim u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

“Vijesti” od tada svakog četvrtka objavljuju tekst pod naslovom “Ko je pušio o trošku države?”, želeći da ukažu na ćutanje Ministarstva i kršenje Zakona.

Glavni inspektor za budžet Milovan Vujović ranije je utvrdio da je “ovlašćeno lice” vratilo pare u budžet dan nakon kupovine cigarilosa. U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid ne piše, međutim, ko je vratio pare.Ivanović je prije mjesec i po taj slučaj povezao sa “roditeljem dvoje djece” i sa “šesnaestogodišnjim nastojanjem da se dobije dijete”.

Bonus video: