Demokrate: Ministarstvo pokušava da prikrje probleme koji prate izgradnju mHe

Demokrate navode da javnost ima pravo da zna zbog čega je izostao dugoročni planski pristup istraživanju, projektovanju, planiranju i izgradnji malih hidroelektrana u Crnoj Gori
0 komentar(a)
mala hidroelektrana, Foto: Shutterstock.com
mala hidroelektrana, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.08.2016. 15:30h

Uopštenim i nepotpunim odgovorom Ministarstvo ekonomije pokušava prikriti suštinu problema koji prati postupak izgradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori, navodi se u reagovanju Demokrata.

Oni navode da javnost ima pravo da zna zbog čega je izostao dugoročni planski pristup istraživanju, projektovanju, planiranju i izgradnji malih hidroelektrana u Crnoj Gori.

"Kako je bilo moguće pristupiti dodjeli koncesija za valorizaciju ovog toliko značajnog prirodnog resursa a da, saglasno Strategiji razvoja malih hidroelektrana koju je Vlada donijela 2006. godine, nije prethodno urađen Nacionalno-energetski program razvoja i izgradnje malih hidroelektrana, nije donesen Master plan izgradnje malih hidroelektrana, niti je došlo do izrade lokalnih-opštinskih enegretskih koncepata razvoja i izgradnje malih hidroelektrana. I takođe, zašto nije donesen plan izgradnje malih hidroelektrana koji bi bio usklađen sa Vodoprivrednom osnovom, kao i ona sa istim?", navode iz Demokrata.

Tvrde da odgovora na ova pitanja nema.

"Javnosti se pokušavaju učiniti nedostupnim podaci - ko u Ministarstvu, ili ko u ime Ministarstva ocjenjuje traženu tehničku dokumentaciju za izgradnju malih hidroelektrana; koje licence i reference za ocjenu ove tehničke dokumentacije imaju ta lica; ko je u prethodnim tenderskim postupcima ocjenjivao tehničku dokumentaciju po osnovu koje su dodijeljene koncesije za izgradnju malih hidroelektrana; ko u Ministarstvu prati realizaciju koncesionih aktivnosti. Svuda u svijetu izgradnja malih hidroelektrana doprinosi poboljšanju i podsticanju razvoja područja u kojem se grade, i to u prvom redu zahvaljujući nekom od efekata koji se postižu izgradnjom akumulacije mHE, kao na primjer navodnjavanje poljoprivrednih površina i snabdijevanje naselja vodom, regulisanje bujičnih vodotokova, zadržavanje poplavnog talasa, proizvodnji i uzgoju ribe, dok sa ekološkog aspekta ne zagađuju čovjekoovu okolinu nego je, naprotiv, oplemenjuju. Takođe, mHe u lokalnoj politici su i pokretač razvoja male privrede kroz izgradnju pratećih pogona prerade drveta, prerade kamena, flaširanja vode, razvoja turizma, ugostiteljstva, sporta i rekreacije i dr. Što je svakako od posebnog značaja za razvoj nedovoljno razvijenih ruralnih područja na sjeveru Crne Gore", navode iz Demokrata.

Tvrde da takvi pozitivni efekti za Crnu Goru i njene građane u mnogo čemu su evidentno izostali.

"Pozivamo Ministarstvo da za osam mHE koje su već puštene u rad počev od objekata na Šekularskoj rijeci i dalje redom saopšti realizovane projekte višenamjenskih rješenja. Ministarstvo u svom odgovoru izbjegava da saopšti javnosti na koji način se vrednuje projekat višenamjenskog rješenja kao kriterijum za vrednovanje ponuda. Odnosno, da li je taj kriterijum obavezan i u kom procentu je njegov uticaj na odabir ponude. Javnost treba da zna da je riječ o kriterijumu koji prema tenderskoj dokumentaciji nije obavezan, i koji je u postupku bodovanja potpuno marginalizovan u odnosu na ostale kriterijume, tako da je bez ikakvog uticaja na odabir ponuđača. Ministarstvo ekonomije takođe pozivamo da obavijeste javnost koje su posledice po korisnika koncesije ako ne realizuje neki od ugovorom predviđenih projekata višenamjenskih rješenja. Pri svemu tome, bilo bi korektno da Ministarstvo saopšti javnosti da izgradnju elektro-energetske infrastrukture, korisniku koncesije refundira država, odnosno krajnji potrošači električne energije. Zaštita javnog interesa mora biti prioritet u izgradnji malih hidroelektrana. Ostvarenju tog cilja Demokrate će dati pun doprinos", zaključuje se.

Bonus video: