Penziju traži još oko 20 radnika KAP-a

Sindikat KAP-a traži da se ponovo omogući penzija sa 30 godina staža osiguranja
0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.08.2016. 15:10h

Predsjednica Sindikata Kombinata aluminijuma Sandra Obradović uputila je inicijativu ministrima ekonomije i rada Vladimiru Kavariću i Borisu Marićukojom traži da se kroz predlog novih izmjena i dopuna Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju za radnike KAP-a ponovo omogući odlazak u penziju sa 30 godina staža osiguranja.

Takva zakonska mogućnost proteklih nekoliko godina privremeno je bila dozvoljena radnicima KAP-a, ali i drugih preduzeća u kojima su usljed stečaja radnici ostali bez posla ne svojom krivicom. U međuvremenu 20-ak radnika KAP-a, koji su stekli sličan status, traže posredstvom Sindikata KAP-a da se i njima ozakoni to pravo.

„Obraćam Vam se zbog velikog interesovanja zaposlenih u KAP-u koji su se obratili Sindikatu KAP-a, razmotrite i na nekoj od narednih sjednica Vlade predložite izmjene i dopune Zakona o PIO za radnike KAP-a koji bi po povoljnijim uslovima stekli pravo na odlazak u penziju sa 30 godina staža osiguranja. Podsjećam da je KAP u stečaju, da zaposleni nemaju skoro nikakva prava iz rada i radnog odnosa, da rade u najtežim uslovima gdje su svakodnevno izloženi štetnom dejstvu gasova i uticaju teških metala“, navodi se u pismu predsjednice Sindikata KAP-a ministrima Kavariću i Mariću.

Radnik KAP-a Željko Ajman kazao je „Vijestima“ da 20-ak radnika očekuju da će Vlada njihov zahtjev upućen posredstvom Sindikata KAP-a razmotriti na sjednici zakaznoj za 24. avgust.

„Smatramo da i mi kao i naše kolege, njih 450-500 (bivših radnika KAP-a), koji su već stekli to pravo, odemo u penziju sa 30 godina staža. Radnicima KAP-a sa benificiranim radnim stažom bilo je potrebno 20 godina. Nadamo se jednakim pravima koja su imali drugi radnici”, rekao je Ajman.

On je kazao da su prošle godine radnici svih preduzeća u stečaju imali to pravo iako su radili u knjižarama, apotekama, trafikama i ne mogu se uporediti sa radnicima “koji su životni vrijek proveli u metalskoj industriji”.

On je podsjetio na izjavu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji je prilikom posjete Bijelom Polju izjavio da su svi građani jednaki pred zakonom.

„Ako smo ravnopravni, trebalo bi i mi kao naše bivše kolege da penziju steknemo sa 30 godina staža osiguranja. Nijesmo valjda građani drugog reda“, zaključio je Ajman.

Bonus video: