U septembru otvaranje jame Biočki stan

“Od 2008. godine jama je bila zatvorena, tamo je sve bilo upropašćeno, u katastrofalnom stanju. Ovih dana se uveliko izvode radovi na Seocima, poslije čega će jama Biočki stan biti u normalnom stanju, gdje će moći da se radi”, rekao je Đilas
183 pregleda 2 komentar(a)
Rudnik Boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik Boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.08.2016. 10:02h

Jama Biočki stan biće, nakon deset godina, svečano ponovo otvorena u septembru, saopšteno je iz Sindikata nikšićkih Rudnika boksita.

Predstavnik jednod dijela sindikata, Ilija Đilas, kazao je da se radi punom parom, pri čemu je dio opreme već stigao, a u toku je sanacija i renoviranje objekta, pa će za manje od mjesec u Nikšiću biti proizvedene i prve količine rude.

“Od 2008. godine jama je bila zatvorena, tamo je sve bilo upropašćeno, u katastrofalnom stanju. Ovih dana se uveliko izvode radovi na Seocima, poslije čega će jama Biočki stan biti u normalnom stanju, gdje će moći da se radi”, rekao je Đilas Anteni M.

Najviše zadovoljstvo je, kako je kazao, među radnicima.

“Koliko će tačno biti zaposleno novih radnika ne znamo tačno, ali očekujemo od 70 do 100 radnika da bude zaposleno. I mi u sindikatu smo zadovoljni, već dva kopa rade, radi i transport, počeće i jama Biočki stan, tako da će rudnik početi da radi bolje nego što je ikada do sada radio”, smatra Đilas.

Portal piše da je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, uplatio preostali dio kupoprodajne cijene za Rudnike boksita u iznosu od dva miliona eura.

Ostatak, do 5,3 miliona eura su neriješena pravno-imovinska pitanja, za koja je nadležan Privredni sud.

Još neriješena pravno-imovinska pitanja su za zemlju u Bogetićima, Broćencu i zemlju u površinskom kopu Štitovo.

Pejović je ranije za Boksite uplatio 1,6 miliona, pa je za Boksite dao ukupno 3,6 miliona eura.

Od preuzimanja rudnika Boksita od Uniproma, otvoren je površinski kop Zagrad, zatim Đurakov do i za septembar je planirano otvaranje Biočkog stana.

Bonus video: