URA: Stjepčević ne poznaje osnovni zakon na osnovu kojeg radi

Ona je kazala da se u reagovanju iz kabineta zaboravilo na jedan drugi i to mnogo važniji zakon od ovog koji pominju,a to je Zakon o lokalnoj samoupravi,koji uređuje nadležosti u upravljanju opštinom
76 pregleda 12 komentar(a)
Ljiljana Popović - Moškov, Foto: URA
Ljiljana Popović - Moškov, Foto: URA
Ažurirano: 09.08.2016. 09:15h

Pitanje svih pitanja je ko zastupa većinskog vlasnika Luke Kotor u lokalnoj samoupravi, kazala je predsjednica odbora URA u Kotoru Ljiljana Popović - Moškov.

"Reagujući na naše saopštenje u vezi izbora predstavnika većinskog vlasnika u Upravnom odboru Luke Kotor, kabinet Predsjednika Opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića se oglasio pozivajući se na Zakon o privrednim društvima. Jasno je da u tom zakonu stoji da predstavnike u Upravnom odboru akcionarskog društva biraju akcionari ili njihovi ovlašćeni predstavnici.Ta činjenica nije predmet našeg reagovanja. Predmet našeg reagovanja je pitanje kako je moguće da je funkcija „predsjednika opštine” mogla sebi dati za pravo da ona predstavlja „većinskog akcionara”", kazala je Ljiljana Popović - Moškov.

Ona je kazala da se u reagovanju iz kabineta zaboravilo na jedan drugi i to mnogo važniji zakon od ovog koji pominju,a to je Zakon o lokalnoj samoupravi,koji uređuje nadležosti u upravljanju opštinom.

"Zakon u čl.41 definiše da su organi opštine Skupština i predsjednik opštine. Dalje se navodi da je Skupština predstavnički organ građana opštine i najveći organ vlasti u opštini, koja pored mnogobrojnih nadležnosti ima i nadležnost nad imovinom opštine (čl.45,tačka 9 i 14). Kako su i akcije i hartije od vrijednosti imovina, to znači da je Skupština opštine vlasnik tih akcija. Ako je Skupština vlasnik akcija onda niko drugi do nje ne može i ne smije birati predstavnike u Upravnom odboru. Dalje u čl.56 se navodi da Predsjednika opštine bira Skupština, a u čl. 59 da je za vršenje poslova iz svoje nadležnosti odgovoran Skupštini. Pozivati se samo na Zakon o privrednim društvima, a ne sagledati nadležnosti iz Zakona o lakalnoj samoupravi, nije baš uobičajeno pravno gledanje na preduzete aktivnosti. Uostalom,ako nismo u pravu nije nam jasno zašto se onda svih godina unazad upražnjavala praksa da se predstvanici većinskog vlasnika Luke Kotor biraju na sjednicama Skupštine, a ne u kabinetu Predsjednika Opštine. Da li su se tada ili se danas kršila nečija ovlašćenja? Nadamo se da će povodom ovih dilema imati nešto reći i Skupština grada", zaključila je Ljiljana Popović - Moškov.

Bonus video: