Glasanje suprotno stavu ministarstva finansija: PDV za elitne hotele 7 odsto

Kako je objašnjeno u toj situaciji bi se PDV po stopi od sedam odsto za pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka u hotelima, a ako se obavlja u objektu koji nije hotel onda bi se platio po opštoj stopi (19 odsto)
59 pregleda 5 komentar(a)
DPS Skupština, Foto: Savo Prelević
DPS Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.07.2016. 07:12h

Svi hoteli sa četiri i pet zvjezdica na sjeveru i pet na primorju za usluge pružanja smještaja, pripremanja i usluživanja hrane pića i napitaka biće u povlašćenom položaju, jer će plaćati porez na dodatu vrijednost(PDV) po stopi od sedam odsto umjesto opšte stope od 19 odsto.

To im je omogućeno zahvaljujući amandmanu DPS -a na izmjene i dopune zakona o PDV-u koji je preksinoć oko ponoći usvojio parlament glasovima DPS -a, manjinskih partija, Pozitivne i dva nezavisna poslanika (Damir Šehović i Mićo Orlandić) koji su članovi Socijaldemokrata (SD).

Opozicija nije prisustvovala tom glasanju, a njeni predstavnici su se oštro suprotstavili amandmanu tokom plenarne i rasprave na radnim tijelima.

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Raško Konjević, dalo je negativno mišljenje na amandman.

“Amandman nije prihvatljiv jer se stopa opredjeljuje za mjesto vršenja usluga. To znači da se kod istog poreskog obveznika za istu uslugu može desiti da se obračunava PDV za istu uslugu i po opštoj i nižoj stopi”, navodi se u obrazloženju u koje “Vijesti” imaju uvid.

Kako je objašnjeno u toj situaciji bi se PDV po stopi od sedam odsto za pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka u hotelima, a ako se obavlja u objektu koji nije hotel onda bi se platio po opštoj stopi (19 odsto).

“PDV ne prepoznaje tu mogućnost da isti poreski obveznik PDV obračunava i plaća za isti proizvod po dvije stope. Bitno je istaći da se na produju alkoholnih pića u EU zakonodavstvu ne može primijeniti snižena stopa, a to je predloženi amandman predvidio”, stav je Ministarstva finansija.

I bivši ministar finansija Radoje Žugić bio je protiv tog amandmana.

Tokom ponoćnog glasanja, bez prisustva opozicije, odbijen je opozicioni predlog da se formira privremeni odbor koji bi nadzirao izgradnju autoputa. Predlog odluke je 22. jula prošle godine uvršten u skupštinsku proceduru, a potpisali su je predstavnici svih opozicionih partija i lider Liberalne partije Andrija Popović. Popović je kasnije povukao potpis sa predloga odluke zato što nije znao da su njen sastavni dio amandmani lidera SNP-a Srđana Milića koji je predložio da taj privremeni odbor prati izgradnju i drugih važnih kapitalnih projekata.

Poslanici Pozitivne koji su prije godinu sa ostalim poslanicima opozicije stavili potpis na predlog odluke prilikom glasanja bili su uzdržani.

Usvojen je i zakon o komunalnoj djelatnosti koji će opštinama donijeti bolju finansijsku poziciju.

Legalizovali divlju gradnju u zaštićenim zonama

DPS, Pozitivna, SD i manjine usvojili su još jedan važan sistemski zakon kome se opozicija i stručna javnost protivila, a to je zakon o legalizaciji divlje gradnje.

Sastavni dio tog zakona je amandman Ministarstva turizma, kojim rukovodi Branimir Gvozdenović, a kojim se omogućava legalizacija divlje gradnje u zonama morskog dobra, nacionalnog parka, zaštite kuturnog dobra, zaštićenih prirodnih dobara, zaštićenim zonama vodoizvorišta, park-šuma, zaštićenih šuma i zelenih površina.

Usvojen je i amandman DPS koji je odbijen na sjednici Vlade po kome vlasnici nelegalnih objekata, uključujući i one koji su bez dozvole izgradili luksuzne hotele, hotelske rizorte i turistička naselja plaćali komunalije po propisima koji su važili prije nego što su takvi objekti oslobođeni od plaćanja tih naknada.

Zbog tog amandmana na posljednjoj sjednici Vlada skoro je došlo do fizičkog obračuna između Gvozdenovića i ministra pravde Zorana Pažina koji je podržao opozicione ministre u Vladi izbornog povjerenja, koji su se protivili tom amandmanu.

Bonus video: