Rakčević: Realna je sumnja da DPS želi da "ofšor investitor" uđe u EPCG

"Nije nam svejedno da elektroprivredni sistem kao kičma države Crne Gore dođe u vlasništvo nekome ko ne mari za državne, nacionalne, ekonomske, socijalne i ekološke interese naše države i građana. Zato URA traži odgovore i stručnu raspravu i odlaganje odluke o ovom ugovoru nakon izbora", zaključio je Rakčević
8 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2016. 15:02h

Predsjednik GP URA Žarko Rakčević kazao je da umjesto da zaista funkcioniše kao otvoren sistem dostupan građanima i javnosti naša Vlada često funkcioniše kao tajno društvo.

"Koja vremena. Vlada barjači da nema većeg stepena transparentnosti od ovoga koji praktikuju. Nadaleko je poznata naša Vlada po javnosti i transparentnosti. Umjesto da zaista funkcionišu kao otvoren sistem dostupan građanima i javnosti naša Vlada tako često funkcioniše kao tajno društvo. Samo prije nekoliko nedjelja, 10. jula je na komisijama ponuđen materijal sa oznakom stepena tajnosti - interno. Pozivali su se čak na kriterijum nacionalne bezbjednosti. U demokratskim sistemima je odavno usvojen koncept da su sjednice Vlade po pravilu otvorene za javnost. Svjetlo dana i sunce su poznati kao najbolji antiseptik", kazao je Rakčević.

Rakčević je reagovao na današnje saopštenje Ministarstva ekonomije u kojem se navodi da predstavnici opozicije još nijesu uspjeli da usaglase ponudu koju bi uputili italijanskoj kompaniji A2A, iako su to najavljivali prije više od desetak dana.

"Nažalost, jasno je da je Ugovor o upravljanju EPCG istekao prije ravno šesnaest mjeseci. Ne znam da li su improvizacije i neriješena pitanja o upravljanju ovako važnim sistemom za pohvalu.Gospodo, recite javnosti da li su nevažeći Ugovori o kupoprodaji, Ugovor o upisu akcija i Akcionarski ugovor iz septembra 2009. godine, u kojima su, po našem viđenju, značajno bolje zaštićeni državni interesi Crne Gore nego što vi to predlažete novim ugovorom. Što se tiče Ugovora o upravljanju u Vašem odgovoru i nazovi demantiju nijeste ponudili javnosti ocjene o uspješnosti. Nijeste objasnili građanima kako je, za pet godina, umjesto 300 miliona eura profita predviđenih Ugovorom ostvareno manje od 5 miliona. Ni riječi o tome kako su gubici na distributivnoj mreži 2014. bili 17,6 % umjesto ugovorenih maksimalnih 11%. Ni riječi u demantiju što je sa ugovorenim obavezama kada su u pitanju ekološki standardi", kazao je Rakčević.

On je dodao da je potpuno jasno da ostvareni investicioni operativni indikatori ukazuju da A2A nije ispunila ugovorene obaveze i da je broj ostvarenih poena daleko ispod minimuma od 80 poena.

"Opet ste ostali dužni javnosti zašto shodno Ugovoru iz 2009. Vlada nije insistiralana na dostavljanju nacrta mišljenja. Potpuno izvjesno da bi došli do negativnog mišljenja o uspješnosti upravljanja A2A. Da li ste namjerno propustili da angažujete nezavisnog eksperta koji bi shodno odredbama Ugovora dao negativno mišljenje o uspješnosti upravljanja. To izvjesno negativno mišljenje je osnova za pokretanje „kol opcije prodavca“ kojim bi Vlada otvorila mogućnost da kupi svih 41,75 % akcija A2A", rekao je Rakčević.

Predsjednik GP URA je kazao da je tačno da put opcija koja važi do 31.03. 2017. ostavlja mogućnost da voljom A2A država u sedam godišnjih rata za 250 miliona eura otkupi akcije.

"Imamo razloga da sumnjamo da ta magla priča za javnost ne leži na realnim osnovama i da A2A neće do tog roka i pod tim uslovima ponuditi prodaju svojih akcija. Vašim prijedlogom novog Ugovora u članu 17.6 predviđate zamjenu - poništavanje svih prethodnih ugovora. To znači i ukidanje moguće „kol opcije prodavca“. Recite jasno javnosti bez predizbornih i marketinških priča da li imate garancije da će u okviru "put opcije" A2A do 31.03.2017. zaista ponuditi Vladi da otkupi akcije i da za 250 miliona eura ono što su platili 430. Ovo su pitanja koja zaslužuju otvorenu i stručnu raspravu i koja zaslužuju odgovore. Iako konstatujete da ne postoji veće transparentnosti od one koje praktikujete, mislim da je važnost elektro-energetskog sistema Crne Gore takvog karaktera da zaslužuje ozbiljnu raspravu u dužem periodu, a ne interne procedure, tajnovitost i prekonoćno forsiranje i preglasavanje unutar Vlade koja je trebala da donese više međusobnog povjerenja", rekao je Rakčević.

On je dodao da URA vjeruje da je neophodno postići dogovor i spriječiti mogućnost da se poslije očekivanog i realnog isteka „put opcije“ 31. 03. 2017. godine za mnogo više od 250 miliona eura preproda paket od 41,75% akcija EPCG i to, u duhu tradicije, nekom ofšor investitoru.

"Nije nam svejedno da elektroprivredni sistem kao kičma države Crne Gore dođe u vlasništvo nekome ko ne mari za državne, nacionalne, ekonomske, socijalne i ekološke interese naše države i građana. Zato URA traži odgovore i stručnu raspravu i odlaganje odluke o ovom ugovoru nakon izbora", zaključio je Rakčević.

Bonus video: