Ministarstvo ekonomije: Opozicija još nije usaglasila ponudu koju bi uputili A2A

„Javnosti nijesu objašnjeni razlozi za to, a ni A2A, koja još čeka predloge na koje bi se mogli izjasniti“, rekli predstavnici Ministarstva
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.07.2016. 10:29h

Predstavnici opozicije još nijesu uspjeli da usaglase ponudu koju bi uputili italijanskoj kompaniji A2A, iako su to najavljivali prije više od desetak dana, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

„Javnosti nijesu objašnjeni razlozi za to, a ni A2A, koja još čeka predloge na koje bi se mogli izjasniti“, rekli predstavnici Ministarstva.

Oni su reagovali na navode predsjednika Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), Žarka Rakčevića, koji je saopštio da elektroprivredni sistem, kao kičma Crne Gore, mora ostati u rukama i pod kontrolom države, ne samo zbog državnih i nacionalnih, već i zbog ekonomskih, socijalnih i ekoloških razloga. On je naveo i da javnost mora da zna zašto se novim ugovorom Vlade sa A2A "preko noći poništavaju i zamjenjuju toliko hvaljeni ugovori iz septembra 2009. godine".

Iz Ministarstva su poručili da te tvrdnje demantuju jednostavne činjenice koje se ogledaju u tome da je ugovor iz 2009. godine istekao.

„Dakle, ugovor o privatizaciji Elektroprivrede (EPCG) se ne poništava, niti se mijenja, jer je prestao da važi 1. aprila prošle godine. Nemoguće je poništiti, odnosno mijenjati ugovor koji je prestao da važi prije više od godinu”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su, kada je riječ o navodnoj tajnovitosti, saopštili da će se o Predlogu akcionarskog ugovora, koji je objavljen, osim Vlade, izjasniti i Skupština.

„Ne postoji veći stepen transparentnosti od toga. Ako postoji, čekamo da ga URA predloži“, dodali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su rekli i da su netačni navodi da važeći ugovor Vlade i A2A u mnogim djelovima pruža bolju zaštitu EPCG i državnim interesima Crne Gore.

“Taj ugovor je istekao. Podsjećamo da je, javnim tenderom za privatizaciju EPCG bio definisan rok važenja ugovora o upravljanju elektroenergetskom kompanijom. Stoga bilo kakva izmjena uslova ugovora povlači pitanje zakonitosti i usklađenosti sa javnim tenderom”, rekli su iz Ministarstva.

Iz URA-e, kako tvrde u Ministarstvu, nijesu objasnili javnosti ni tvrdnju da bi se “pokretanjem procesa call opcije prodavca otvorila ugovorna mogućnost da kupi i prenese bespogovorno svih 41,75 odsto akcija A2A”.

“To u praksi znači da bi morala da bude pokrenuta arbitraža, koja može da traje godinama. Ugovor o privatizaciji EPCG daje pravo, ali ne obavezuje državu, da akcije koje su u vlasništvu A2A otkupi po cijeni od oko 350 miliona EUR, ali samo pod uslovom da je utvrđeno sporazumno, odnosno od nezavisnog eksperta da A2A nije ispunio investicione i operativne indikatore prema privatizacionom ugovoru”, kazali su iz Ministarstva.

Umjesto predloženog rješenja koje nudi Vlada da kroz put opciju otkupi akcije A2A u EPCG po cijeni od 250 miliona u sedam godišnjih rata, URA, kako su dodali, nudi da se vodi arbitraža čiji bi krajnji ishod, ukoliko bi država dobila u tom procesu koji je dugotrajan, bio da te iste akcije plati preko 350 miliona i to odjednom.

“U međuvremenu, ne bi postojala nijedna obaveza A2A da podrži investicione projekte u EPCG, kao što je izgradnja drugog bloka Termoelektrrane (TE) Pljevlja”, saopštili sui z Ministarstva.

Opozicija, kako su naveli, tvrdi da Predlog akcionarskog ugovora sa A2A koji je ispregovarala Vlada može da bude bolji.

Predlog akcionarskog ugovora podrazumijeva saglasnost oko drugog bloka TE i odricanje A2A arbitraže, dok država zadržava to pravo u slučaju štete na osnovu krivičnih postupaka. On podrazumijeva i put opciju po kojoj država ima pravo da otkupi akcije A2A po cijeni od 250 miliona EUR u sedam godišnjih rata, kao i pravo preče kupovine.

“Vlada je spremna da sagleda predloge opozicije i uputi ih A2A. Međutim, opozicija još nije formulisala predloge, iako je više puta najavljivala. Umjesto toga, obratili su se javnosti sa tvrdnjom da je ugovor iz 2009. godine, koji je inače istekao, bolji, kroz takozvanu call opciju koja podrazumijeva arbitražu i, u slučaju pozitivnog ishoda za državu, otkup tih istih akcija za oko 350 miliona EUR, umjesto 250 miliona koje je dogovorila Vlada”, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: