Forum privrednika Crne Gore i Jordana: Moguće i avio linije

Na forumu je učestvovalo oko 70 privrednika iz sektora energetike, proizvodnje hrane, građevinarstva, drvoprerade, IT, industrije i drugih oblasti
104 pregleda 2 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privredna komora CG
Privredna komora, Foto: Privredna komora CG
Ažurirano: 25.07.2016. 15:43h

Ekonomska saradnja Crne Gore i Jordana može se ostvariti kroz investicije i uspostavljanje trgovinskih odnosa, ocijenjeno je na forumu privrednika dvije zemlje organizovanom u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG). Na forumu je učestvovalo oko 70 privrednika iz sektora energetike, proizvodnje hrane, građevinarstva, drvoprerade, IT, industrije i drugih oblasti. Predsjednik Privredne komore Amana Issa Haider Murad, kazao je da crnogorski i jordanski privrednici treba da se posvete jačanju poslovnih veza. “Mi smo tu da istražimo koje su dalje mogućnosti za to. Na primjer, u Crnoj Gori imate potencijal u saobraćajnom sektoru i tu bismo mogli da ostvarimo saradnju kao i da uspostavimo letove između dvije zemlje što bi doprinijelo razvoju turizma. Takođe, u Jordanu imamo projekte koji bi mogli da angažuju privrednike sa ovog prostora”, rekao je Murad, ističući da vjeruje da će vlade dvije zemlje podržati ovakve napore privrednika. Predsjednik Jordansko–evropske biznis asocijacije Jamal M. Fariz ocijenio je da je posjeta predsjednika Crtne Gore Filipa Vujanovića 2013. toj zemlji postavila temelj saradnje, te da je potrebno istražiti resurse za njen razvoj i to u turizmu, trgovini, razmjeni znanja i drugim oblastima. On je govorio o asocijaciji koju predstavlja i izrazio nadu da će forum dati značajne rezultate.

“Iskreno se nadamo da ćemo ovom privrednom posjetom Crnoj Gori postići uspješne rezultate definisanjem zajedničkih investicionih projekata i aktiviranjem trgovinske razmjene”,rekao je Fariz. Predsjednik PKCG Velimir Mijušković naglasio je da Crna Gora želi da razvija kvalitetne ekonomske veze i van granica Evrope što potvrđuje i veliko interesovanje privrednika za ovaj forum. “Sagledavanjem strukture ekonomija obje zemlje, primjetan je prostor za saradnju, kako kroz investicije, tako i kroz uspostavljanje trgovinskih odnosa u nekoliko oblasti”, rekao je Mijušković. Crna Gora i Jordan, kako je dodao, dio su euro-mediteranskog partnerstva koje, između ostalog, podrazumijeva postepeno stvaranje zone slobodne trgovine, s ciljem tješnje integracije mediteranskih partnera sa ekonomskim sistemom Evropske unije. Ovo su, kako je naveo, pretpostavke za uspostavljanje i unapređenje trgovinskih odnosa dvije zemlje, što je i potvrđeno na poslovnom forumu u Jordanu održanom u oktobru 2013. godine. Govoreći o poljoprivredi, Mijušković je akcenat stavio na potencijale Crne Gore za proizvodnju organske hrane, dok je, predstavljajući turizam istakao da će razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta omogućiti povećanje kvaliteta ponude. “Tradicija koju Jordan posjeduje u turizmu bila bi dobra polazna osnova saradnje crnogorskih I jordanskih privrednika, u smislu razmjene znanja i iskustava u ovoj oblasti”, rekao je Mijušković. Kvalitetna saobraćajna povezanost, dodao je on, osnovni je preduslov bolje ekonomske saradnje. Stoga, značajno bi bilo uspostavljanje poslovnih veza Luke Bar sa lukama u Jordanu.

Bonus video: