Plantaže: Raičević zadato da blati firmu

"Plantaže državi uplaćuju po osnovu poreza i doprinosa oko 9 miliona eura godišnje. Ako kasnimo u izmirivanju to je rezultat cikličnog ritma proizvodnje i realizacije, karakterističnog za poslovanje ovakvog sistema"
278 pregleda 9 komentar(a)
Verica Maraš, Tina Raičević, Foto: Luka Zeković
Verica Maraš, Tina Raičević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.07.2016. 16:17h

Kompanija Plantaže reagovala je na navode člana borda direktora Tine Raičević.

“Politički stavovi Tine Raičević su evo konačno razobličeni. Kriti se iza funkcije kontrolora poslovanja kompanije Plantaže, a taj posao obavljati sa političkim stavom i u političkom interesu svjesno zloupotrebljavati položaj je očigledno zadatak koji ovakve osobe, očito dobijaju iz političkih krugova, koji ih šalju na ove zadatke, legitimišući ih da beskrajno i beskrupulozno blate privredne sisteme u cilju njihovog urušavanja i pravljenje atmosfere za preuzimanje kontrole upravljanja.

Na sreću, u privrednom sistemu koji ima veliku tradiciju dokazanog kvaliteta upravljanja, sa jasnim rezultatima kakav su Plantaže, postoje i mehanizmi odbrane od ovakvih politički instruiranih napada. Podsjetićemo na činjenice koje apsolutno demantuju političke stavove Raičević.

Plantaže su danas nacionalni i regionalni lider u vinskoj industriji, gigant koji svojim kapacitetom i potencijalom pretenduje da bude i u samom vrhu evropskih i svjetskih vinarija. Vino je drugi izvozni proizvod crnogorske ekonomije i tradicionalno jedini poljoprivredni proizvod od kojeg država bilježi suficit u robnoj razmjeni sa inostranstvom od u prosjeku 10-15 miliona eura godišnje. Plantaže su povećanjem prihoda našle odgovor na krizu, jer su za posljednjih 8 godina ostvarili ukupan prihod od 250 miliona eura, što prosječno godišnje iznosi 32 miliona eura, kao i da su u tri od ovih osam godina ostvarili rekordne godišnje prihode u istoriji Plantaža od preko 35 miliona eura.

U vremenu krize od 2008. do danas, vrijednost investicija prelazi iznos od 28 miliona eura, što prosječno godišnje iznosi 3,5 miliona eura. Kompanija je u ovom periodu u vinogradarsko - voćarsku proizvodnju uložila 13 miliona eura, podignuto je ukupno 600 hektara vinograda i voćnjaka sa kompletnim zalivnim sistemima, a u opremu i građevinske radove uloženo je ukupno 15 miliona eura.

Plantaže su jedna od rijetkih kompanija koja je prebrodila ekonomsku krizu bez intervencija države, i koja državi uplaćuje, po osnovu poreza i doprinosa, oko 9 miliona eura godišnje.

Ako kasnimo u izmirivanju ovih obaveza to je rezultat cikličnog ritma proizvodnje i realizacije karakterističnog za poslovanje ovakvog privrednog sistema, za koje uvijek imamo razumijevanje nadležnih resornih organa, a ne očekujemo da ga imamo od plaćenih političkih tastera čiji je zadatak da nemaju ovakvo razumijevanje.

Podsjećamo i da angažujemo oko 1.500 zaposlenih i za njihova primanja godišnje izdvajamo preko 12 miliona eura. Plantaže izuzetnu pažnju posvećuju društvenoj odgovornosti, a u posljednjih 10 godina, investirali smo u razvojne projekte preko 40 miliona eura iz sopstvenih sredstava, bez ikakve pomoći i garancija države.

Plantaže su rijetka crnogorska kompanija koja uvažava zahtjeve radnika i dalje ulaže u njihov standard, rješava egzistencijalna pitanja, daje pomoć i sl., a što takođe ne očekujemo da razumije zlonamjerni politički radnik jedne političke organizacije. Plantaže su rijetka kompanija koja je u posljednjim godinama značajno promijenila kvalifikacionu stukturu zaposlenih, i u kontinuitetu ulaže u edukaciju i razvoj raposlenih i šire društvene zajednice. Plantaže su kompanija otvorena za nova znanja, nove tehnologije, nove kreacije i nova tržišta.

Nadamo se da je sada, čak i političkom djelatniku Tini Raičević, jasno šta su Plantaže, a šta je odavno jasno cijeloj crnogorskoj javnosti. Plantaže su na njenu žalost uvijek bile, sada su i uvijek će biti privredni ponos Crne Gore. Ostaje nam da potpuno u duhu Lex specialisa, nastavimo da odgovaramo na beskrajna pitanja ovakvih provjerenih eksperata za kontrolu rada privrednih sistema, bez obzira sto je njihov pojam o vremenu potrebnom za davanje njima jasnih i nesumnjivih odgovora takođe nerazuman, kao i njihovo dosadašnje ukupno djelovanje. Takođe nam predstoji i borba sa njihovim političkim ciljem da pokušaju urušiti brižljivo decenijski građen imidž Plantaža i njihovim političkim stavom da sve treba da počne od njih i da do sada ništa nije valjalo”.

Bonus video: