Posalnici razmotrili prošlogodišnje izvještaje o dodijeljenoj državnoj pomoći i stanju u energetskom sektoru

Ukupna dodijeljena državna pomoć u prošloj godini iznosila je 23,37 miliona eura i smanjena je 16,62 odsto u odnosu na 2014. godini
70 pregleda 0 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Novac, pare, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 22.07.2016. 12:16h

Skupštinski Odbor za ekonomiju razmotrio je danas prošlogodišnje izvještaje o dodijeljenoj državnoj pomoći i stanju energetskom sektoru o kojima će se naknadno izjasniti.

Tokom rasprave o dodijeljenoj državnoj pomoći poslanici su zamjerili što je najmanje novca dodijeljeno sjeveru države.

Ukupna dodijeljena državna pomoć u prošloj godini iznosila je 23,37 miliona eura i smanjena je 16,62 odsto u odnosu na 2014. godini. Najviše regionalne pomoći dodijeljeno je središnjem regionu države 17,5 miliona eura, sjever je dobio oko 2,8 miliona, a primorski region 2,64 miliona.

Almer Kalač (BS) kazao je da izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći kao i prethodni pokazuje odnos prema ravnomjernom regionalnom razvoju i pomoći manje razvijenim opštinama pa je sva dalja priča suvišna.

Predsjednik Komsije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta objasnio je da to tijelo ne dodjeljuje državnu pomoć, već ocjenjuje da li je neko ispunio uslove za dodjelu pomoći koju daju ministarstva.

“Komsija ne vodi ekonomsku poltiku, a izvještaj je samo tehnički dokument sačinje na osnovu podataka koi se nalaze u budžetu i završnom račun. Malo je čudno da se ti akti podržavaju, a ne i izvještaj” kazao je Bajčeta.

Bajčeta je dodao da bi Kalač treba da ima u vidu da je potpredsjednik Vlade za ravnomjerni regionalni razvoj Rafet Husović njegov partijski kolega.

Predsjedavajuči Odbora Regulatorne agencije za energetiku(RAE) Miroslav Vukčević kazao je da su prilikom sastavljanja izvještaja o stanju u energetskom sektoru uzeli sa sajta Komisije za hartije od vrijednosti podatke o Elektroprivredi jer to državno preduzeće nije usvojilo finasijski izvještaj za prošlu godinu.

Vukćević je rekao da je EPCG imala dobit od 12 miliona, Rudnik uglja i Jugopetrol po pet, a Crnogorski elektropenosni sistem tri miliona.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da čudi kako su preduzeća imala malo dobiti u odnosu na prihode koje su ostvarili, te da bi Poreska uprava i Ministarstvo finansija trebali da o tome povedu računa i obave naknadnu kontrolu

Goran Tuponja (Pozitivna) imao je zamjerku što izvještaj ne sadrži podatke o tome koliko je električne energije potrošeno proše godine .

Bonus video: