Raičević: Urušili brend za kratko vrijeme

“Na samom početku, raduje me da je kompanija 13. jul Plantaže svojim reagovanjem konačno prihvatila i shvatila da treba da dostavi „pridruženom članu“, tj. punopravnom članu Borda direktora po leks specijalisu, svu neophodnu dokumentaciju. Stoga očekujem odgovore na sve zahtjeve koje sam im za nepuna dva mjeseca u više navrata uputila"
137 pregleda 16 komentar(a)
Tina Raičević, Foto: Luka Zeković
Tina Raičević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.07.2016. 08:45h

Član borda direktora Plantaža po osnovu Sporazuma o fer izborima Tina Raičević (Demos) odgovorila je upravi Plantaža povodom navoda da, između ostalog, radi protiv firme:

“Na samom početku, raduje me da je kompanija 13. jul Plantaže svojim reagovanjem konačno prihvatila i shvatila da treba da dostavi „pridruženom članu“, tj. punopravnom članu Borda direktora po leks specijalisu, svu neophodnu dokumentaciju. Stoga očekujem odgovore na sve zahtjeve koje sam im za nepuna dva mjeseca u više navrata uputila, a naročito one koji se tiču platnog spiska zaposlenih, na koji čekam već tri nedjelje, a to je posao od bukvalno jednog minuta.

Uprkos insistiranju da radim protiv interesa Plantaža, uvjeravam ih da je obrnuto. Mada, mogu da razumijem i da rukovodstvu kompanije nije lako da kao dobronamjernu tumači moju namjeru, jer očigledno samo kroz svoje i posmatraju postupke drugih ljudi, pa tako razumijem da su i moja zapažanja o dijelu poslovanja u kompaniji, doživjeli kao politikanstvo i interes. Ipak, vjerujem, da i oni, ukoliko se potrude, mogu razumjeti da neko može raditi i zbog osjećaja društvene odgovornosti i potrebe da se pronađe rješenje za firmu koja je, saglasna sam sa njima, bila brend i ponos svih građana.

Onda su na njeno čelo došli „stručnjaci i znalci“, koji se pitaju da li imam dovoljno znanja da protumačim njihovo poslovanje. Odmah da vam odgovorim kako biste i tu dilemu razjasnili - ne, tu vrstu 'pronicljivosti' nemam. Teško nekome može biti jasno kako ste za tako kratko vrijeme uspjeli da od uspješne, firme napravite gubitaša i dovedete je na crnu listu poreskih dužnika.

Teško je i razumjeti zašto pored svojih deset pravnika angažujete sedam advokatskih kancelarija. Iako se pravdate da su ugovori sa advokatskim kancelarijama potpisivani u periodu kada Plantaže nisu bile obveznik Zakona o javnim nabavkama (ZJN), ne čusmo po kojim kriterijumima i na osnovu kojeg pravilnika, jer pretpostavljam da mora da postoje neka pravila koja ste poštovali čak i kada niste bili obveznik ZJN.

Takođe, javnost nije čula odgovor ni na pitanje šta onda rade toliki pravnici, ako im kao što piše u ugovorima, advokatske kancelarije obavljaju najelementarnije poslove poput pisanja ugovora o radu, pravilnike o disciplinskom postupku, itd. Kako ne bih ja to “politički i neznaveno” tumačila, ostavićemo crnogorskim građanima da protumače.

Dalje, posebno zabrinjava činjenica, a koju Vi, kao vrsni 'stručnjaci i znalci' ističite i služi Vam za ponos, je nepotizam prilikom upošljavanja 'stručnog' kadra u kompaniji. Iako je jasno da pravite alibi kako Vas javnost ne bi stalno prozivala zbog evidentnog rođačkog i partijskog zapošljavanja, Plantaže nisu privatna firma u koju možete, kad Vam se prohtije da uhljebljavate svoje rođake, prijatelje i partijske saborce. Iako uočavam prijetnju da ćete mi ubuduće, zbog kako tvrdite „zlonamjernog i primitivnog objavljivanja o radu kompanije“, revidirati politiku navodne transparentnosti, vjerujem da ćete prije nego to ostvarite konsultovati Vladu izbornog povjerenja i sa njima usaglasiti da li ćete poštovati zakone koje je usvojila crnogorska Skupština.

Iako tvrdite da sam zloupotrijebila dokumenta koja ste mi dostavili, nijednom riječju ne demantujete ono što sam iznijela. Zato što znate da je moj jedini ‘grijeh’ to što sam javnost upoznala sa činjenicama za koje imam sve dokaze. Raduje me i to što ste se pozvali na princip odgovornosti kazavši da svi u kompaniji odgovarate za rezultate svog poslovanja. Bravo! To je ono što građani i očekuju od ozbiljnog menadžmenta. A i krajnje je vrijeme da neko snosi odgovornost za sve očitije urušavanje najpoznatijeg crnogorskog brenda.

Na kraju da prokomentarišem i da Vaše reagovanje potpisuje PR agencija kojoj plaćate da sastavi saopštenja, iako bi to, po mom skromnom mišljenju, trebalo da radi osoba koja u Plantažama prima platu da se bavi odnosima sa javnošću. Eto, samo primjećujem, građani neka tumače”.

Bonus video: