Vlada uzima četiri parcele Velje spile

Parcele su na par desetina metara od mora u uvali Oblatno i u vlasništvu su staromještanskih porodica Brinić i Niketić
122 pregleda 12 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Siniša Luković
Luštica bay, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.07.2016. 18:57h

Na poluostrvu Luštica eksproprisaće se još četiri parcele u obuhvatu nekadašnjeg kamenoloma Velja spila na Oblatnom, ukupne površine od oko četiri hiljade kvadrata, predviđeno je odlukom koju je Vlada usvojila ne posljednjoj sjednici.

Te parcele su u vlasništvu staromještanskih porodica Brinić i Niketić.

“Svrha eksproprijacije je turistička valorizacija poluostrva Luštica - područja kamenoloma”, navodi se u Odluci o utvrđivanju javnog interesa radi eksproprijacije nepokretnosti radi turističke valorizacije poluostrva Luštica - područje kamenoloma.

Vlada je zadužila Upravu za nekretnine - područnu jedinicu Tivat da sprovede postupak ekspropijacije đedovine dviju krtoljskih porodica. Riječ je o atraktivnim parcelama na par desetina metara od mora u uvali Oblatna.

Cijeli bivši kamenolom kojim je nekada gazdovala tivatska firma Račica, ključni je dio 1,1 milijardu eura vrijednog projekta novog turističkog grada Luštica Bay kojeg na tivatskom dijelu poluostrva Luštica gradi švajcarski Orascom, preko svoje crnogorske kćerke firme Luštica Development.

Bivši kamenolom postaće ekskluzivni Thalasso centar sa bazenima, spa centrom i elitnim apartmanima ukopanim u kamene litice sa pogledom na more i zaliv Trašte, a Vlada godinama pokušava da završi eksproprijaciju privatne imovine u tom kompleksu, kako bi ga i formalno u cjelosti predala Orascomu.

Samo manji dio vlasnika prihvatio je prvobitno ponuđenu cijenu od 62 eura po kvadratu, dok je Vlada sa firmom Račica, koja je u Veljoj spili imala oko 20 hiljada kvadrata, relativno lako postigla dogovor.

Godinama mještani Krtola koji nijesu pristali na prvobitnu cijenu, sa državom vode sudske sporove u kojima su neki uspjeli da angažujući vještake, cijenu podignu čak i na 129 eura za kvadrat. Vlada je ostavši pri stavu da je zemlja državna, na vrat poreskim obveznicima, pored troškova za eksproprijaciju navodne državne zemlje, koji su po pravilu veći od procjene Uprave za nekretnine, natovarila i ogromne troškove sudskih postupaka.

Ceh koji zbog toga plaćaju svi građani Crne Gore je porastao znatno više od procjena iz 2009. godine, ali niko u državnoj administraciji nakon svega, nije snosio odgovornost zbog kršenja imovinskih prava dijela sopstvenih građana, a koje će opet plaćati građani - poreski obveznici Crne Gore.

Ne samo da odgovornosti nije bilo, već je Vlada nedavno na isti način počela postupak „valorizacije“ sličnog velikog zemljišnog kompleksa u Buljarici.

Za zemlju oko kamenoloma već potrošili 5,2 miliona eura

Vlada je prvobitno planirala da će je cjelokupna ekspropijacija oko 100 hiljada kvadrata zemljišta u obuhvatu bivšeg kamenoloma , koštati 2,09 miliona eura, ali je do sada za to potrošeno već oko 5,2 miliona eura poreskih obveznika. Sve što se već godinama po sudovima i katastru događa sa zemljištem na Oblatnom, pokazuje da su mještani Krtola bili u pravu kada su tvrdili da je dobar dio od zemlje na Luštici u privatnom, a ne državnom vlasništvu, a na što se Vlada nije osvrtala. Mještani su to uporno ponavljali prije nego što je premijer Milo Đukanović 2009. sa vlasnikom Orascoma, egipatskim biznismenom Samihom Savirisom potpisao ugovor o „davanju u dugoročni zakup“ skoro 7 miliona kvadrata zemlje na Luštici.

Bonus video: