Katarska kompanija jedini ponuđač za valorizaciju Buljarice

"U daljem toku postupka Tenderska komisija će prije svega ispitati formalnu ispravnost dostavljene ponude i u skladu sa važećim zakonskim propisima donijeti odluku o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“ saopšteno je iz Tenderske komisije čiji je predsjednik savjetnik premijera i bivši ministar finansija Radoje Žugić
341 pregleda 6 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.07.2016. 17:38h

Katarska kompanija "CDC International Corporation" (CDCIC ) jedina je dostavila ponudu za valorizaciju Buljarice.

Kako je saopšteno iz Tenderske komisije, pravni zastupnik i direktor CDCIC Khalil Boutros Al Sholy, u čije ime po punomoćju notarski ovjerenom ponudu je predala Maja Đurović iz Podgorice.

"U daljem toku postupka Tenderska komisija će prije svega ispitati formalnu ispravnost dostavljene ponude i u skladu sa važećim zakonskim propisima donijeti odluku o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“ saopšteno je danas iz Tenderske komisije čiji je predsjednik savjetnik premijera i bivši ministar finansija Radoje Žugić.

Javni poziv za valorizaciju Buljarice, objavljen je 12. maja, a izmjene poziva 14. maja.

Ponuđeno je na prodaju 4,89 miliona kvadrata zemljišta po početnoj cijeni od 108 miliona eura ili 22 eura prosječno po kvadratu.

Dio oglasa je i zakup 533 hiljade kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra, kao i 585 hiljada kvadrata akvatorijuma.

Zakup kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra iznosi 2,06 eura godišnje, a za akvatorijum 1,77 eura po kvadratu.

U pozivu nije navedeno kako će izabrani kupac platiti kupljeno zemljište, odmah, u ratama ili u kojem periodu.

CDCI je ranije iskazala interesovanje za gradnju hotelsko-stambenog naselja, a iz Vlade su se prije godinu hvalili da bi projekat mogao da vrijedi dvije milijarde eura.

Vlasnici privatnog zemljišta u Buljarici tada su tvrdili da ih je kao predstavnik katarskog investitora tada kontaktirala Ana Đukanović, premijerova sestra.

Vlada je za svog pravnog i finansijskog savjetnika za realizaciju projekta Buljarica izabrala advokata Nikolu Martinovića, partnera Ane Đukanović u konsultantskom poslu u aferi "Telekom".

Prema prostornom planu za šire područje Buljarice, koji je radio Zavod za urbanizam i projektovanje privatna firma premijerovog brata Aca Đukanovića, predviđena je izgradnja više hotela kao i velikog broja stanova, apartmana i vila za prodaju.

Vlasnici privatnog zemljišta u Buljarici, predstavnci opozicije i dijela nevladinog sektora tražili su da Vlada poništi tender zato što sumnjaju u transparentnost postupka.

Bonus video: