Plantaže kancelariji Ane Đukanović mjesečno plaćaju 2.000 eura

“To između ostalog, ukazuje na nedomaćinski odnos menadžmenta prema kompaniji koja je u većinskom vlasništvu države, ali moguće i na sumnjive poslovne aranžmane između kancelarija koje ih zastupaju i Plantaža”, zaključila je Raičevićeva
112 pregleda 0 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.07.2016. 19:48h

Kompanija u većinskom vlasništvu države Plantaže pored deset pravnika u svojoj administraciji “papreno” plaća više advokatskih kancelarija za usluge zastupanja u pravnim sporovima. Samo u prva četiri mjeseca 2016. advokatima je plaćeno ukupno 18.303 eura, bez prethodno objavljenog tendera za nabavku ovih usluga.

Ugovore sa advokatskim kancelarijama potpisala je izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš.

Prema dostupnim ugovorima i podacima, u koje su “Vijesti” imale uvid, za prva četiri mjeseca ove godine oko 9,5 hiljada eura isplaćeno je advokatima iz kancelarije premijerove sestre Ane Đukanović. Od tog iznosa je Ani Đukanović pripalo 4.760 eura (ili 1.190 eura mjesečno), a isto toliko advokatu Marku Hajdukoviću koji je zaposlen u njenoj kancelariji. Hajduković je sin bivše direktorice marketinga Plantaža Ane Hajduković, koja je nedavno, na predlog državnih fondova, ušla u bord direktora.

Ugovor o zastupanju na neodređeno vrijeme sa kancelarijom premijerove sestre Plantaže su potpisale u februaru 2014. i obavezale se da isplaćuju mjesečnu naknadu od 2.000 eura, na koju će biti dodat PDV. Ugovorom su, između ostalog, predviđene usluge zastupanja pred državnim organima, sudovima, arbitražama, upravnim organima ukoliko postoji potreba, zatim davanje usmenih i pismenih savjeta, sačinjavanje tipskih ugovora.....

Advokatu Đorđu Markušu za četiri mjeseca Plantaže su platile 2.400 eura, advokatu Milanu Filipoviću 1.398,25 eura, advokatu Veliboru Markoviću 3.145 eura, a advokatu Vesni Raičević 1.838 eura. Advokatu Vanji Mugoši sa kojim Plantaže takođe imaju ugovor, tokom prva četiri mjeseca, prema dostupnim podacima, nije isplaćeno ništa.

“Nakon prve sjednice borda direktora na kojoj se između ostalog govorilo i o sudskim procesima u kojima kompanija učestvuje, primijetila sam da sporove vode advokatske kancelarije. Na moj upit dostavljena mi je dokumentacija koja je u najmanju ruku za čuđenje”, rekla je “Vijestima” Tina Raičević član borda direktora Plantaža prema Sporazumu o fer izborima.

Pored deset pravnika koji su stalno zaposleni u kompaniji, a od kojih samo jedan ima položeni pravosudni ispit, Raičevićeva je primijetila da Plantaže angažuju čak sedam advokatskih kancelarija. “Sa nekima od njih imaju ugovore prema kojima se advokatskim kancelarijama uplaćuje mjesečna naknada od 1.000 do 2.000 eura i više bez obzira na to da li imaju posla ili ne. Nije mi jasno šta onda rade toliki pravnici u firmi. Pored toga, nije raspisan tender za izbor advokata, te nije jasno na osnovu kojih kriterijuma su odabrane baš te advokatske kancelarije”, istakla je Raičevićeva.

Iako su bile na crnoj listi zbog neplaćenog poreskog duga, Raičevićeva je naglasila da je kompanija prema podacima koje je dobila na uvid, za prva četiri mjeseca advokatima platila više od 18,3 hiljade eura.

“To između ostalog, ukazuje na nedomaćinski odnos menadžmenta prema kompaniji koja je u većinskom vlasništvu države, ali moguće i na sumnjive poslovne aranžmane između kancelarija koje ih zastupaju i Plantaža”, zaključila je Raičevićeva.

Iz Plantaža “Vijesti” nijesu dobile odgovore na pitanja koliko kompanija ima zaposlenih pravnika, koliko godišnje dodatno troši novca na usluge advokatskih kancelarija...

Plaćaju i za rješenja o godišnjim odmorima, a imaju 10 pravnika

Prema Ugovoru o pružanju pravnih usluga iz septembra 2015. Plantaže advokatu Đorđu Markušu plaćaju mjesečno 800 eura.

Firma, iako ima deset svojih pravnika, Markušu plaća usluge ažuriranja i nadzora nad vođenjem radnih dosijea (ugovori o radu, prestanak radnog odnosa, godišnji odmori...), izradu različitih akata (sistematizacija radnih mjesta, pravilnik o disciplinskom postupku, kolektivni ugovor...), sačinjavanje različitih odluka, pravno uobličavanje dopisa, zapisnika i svih izvještaja. Ugovorm je predviđeno i sastavljanje različitih ugovora, tužbi, davanje savjeta...

Dobar ugovor sa Plantažama ima i Dragoljub Đukanović

Jedan od boljih ugovora o poslovnoj saradnji sa Plantažama koji je zaključen krajem 2015. godine ima advokat Dragoljub Đukanović.

U članu dva tog ugovora koji opisuje “Nagradu za izvršene poslove advokata” Plantaže su se obavezale da do donošenja prvostepenih presuda advokatu isplate paušalnu naknadu u iznosu od 10.000 eura (plus PDV), od čega 4.000 eura tri dana nakon potpisivanja ugovora, a 6.000 eura proporcionalno nakon preduzimanja pojedinih radnji (sačinjavanje i predaja tužbi, održavanje ročišta, predaja krivičnih prijava itd.)

Nakon donošenja prvostepenih presuda ugovorom je predviđeno da se aneksom ili novim ugovorom definiše način plaćanja naknade za zastupanje u započetim procesima, što znači i nove troškove Plantaža u korist advokata. I ovaj ugovor je direktorica Verica Maraš potpisala na neodređeno vrijeme.

Bonus video: