Radovanić: Vlast ne naplaćuje šest miliona carinskog duga, Vektra opet privilegovana

On je kazao da suština Vlade izbornog povjerenja jeste unapređenje transparentnosti rada državnih organa i sprječavanje eventualnih zloupotreba u izborne svrhe
65 pregleda 7 komentar(a)
Mileta Radovanić, Foto: URA
Mileta Radovanić, Foto: URA
Ažurirano: 15.07.2016. 10:52h

Carinski dug zaključno sa 31.05.2016. iznosi blizu šest miliona eura, kazao je član Centralnog odbora URA i pomoćnik direktora Uprave carina Crne Gore sa posebnim ovlašćenjima Mileta Radovanić.

"Očekivano je bilo da se na listi nalaze imena privatniih kompanija kojima je ova vlast dala garanciju, koju plaćaju građani. Ona ista imena sa liste poreskih su i na listi carinskih dužnika. I iz ove liste je jasno da Crna Gora nije država jednakih šansi i svih nas nego njihovih ortaka i kumova", rekao je Radovanić.

On je kazao da je stotine miliona eura našeg novca poklonjeno ultrabogatim stranim i domaćim partnerima ove vlasti. "Iz liste se vidi da se sistematično gledalo kroz prste podobnim i probranim partnerima, koji su pobjegli u stečaj, a nije osigurano adekvatno obezbjeđenje."

"Vjerujem da vas neće iznenaditi podatak da je u vrhu liste carinskih dužnika „Vektra Podgorica“ čiji dug iznosi skoro 800 hiljada eura. Sama struktura duga je vrlo zanimljiva. Dug je nastao još 2008. godine po osnovu uvoza opreme i helikoptera. Dio dadžbina je plaćen, a ostavljen ovaj iznos od skoro 800 hiljada eura. Ono što je interesantno je da bez obzira na period nastanka duga Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ u carinskom postupku i tadašnji ministar tek 2011. godine donose rješenja o odloženom plaćanju carinskog duga u tri jednake mjesečne rate. Ako uopšte postoji racionalno objašnjenje za donošenje rješenja o odloženom plaćanju carinskog duga za uvoz opreme ne vidim razlog zašto je ta olakšica data za uvoz helikoptera", rekao je Radovanić.

Radovanić je kazao da bez obzira na ovu olakšicu kompanija „Vektra“ ulaže žalbu na rješenja Ministarstva finansija i na taj način se namjerno ulazi u začarani krug čiji je jedini cilj prolongiranje izmirivanja obaveza prema državi.

"Posljedica igrarije na relaciji „Vektra“- Ministarstvo finansija je prolongiranje plaćanja duga do trenutka uvođenja stečaja kako bi potraživanja ušla u stečajnu masu i po automatizmu postala teško naplativa zbog složenosti procedure stečajnog postupka. Ono što je svima poznato je bliskost kompanija Vektre sa vladajućom strukturom", rekao je Radovanić.

On je dodao da ne iznenađuje podatak da se na listi carinskih dužnika nalazi i KAP sa dugom od skoro 1,2 miliona eura iz perioda kada su Rusi, kao „strateški ofšor partneri“ ove vlade, upravljali kompanijom pa je naplativost i ovog duga upitna.

"Na ovoj listi nalaze se i dvije kompanije u državnom vlasništvu - dug Plantaža iznosi 432 hiljade, a dug MA je milion i šesto pedeset hiljada. Zbog MA Crna Gora u suštini imati trojake gubitke. Prvo što ne izmiruje redovno poreske obaveze, zatim carinske obaveze i na kraju što im Vlada državnim garancijama pokriva gubitke. Razumijem javni interes održavanja u životu jedinog nacionalnog avio prevoznika, ali je neophodno revidirati enormna primanja menadžmenta kako u MA tako i u Plantažama i na taj način donekle amortizovati gubitke jer u konačnom radi se o novcu svih nas", rekao je Radovanić.

On je kazao da suština Vlade izbornog povjerenja jeste unapređenje transparentnosti rada državnih organa i sprječavanje eventualnih zloupotreba u izborne svrhe.

"Sa menadžmentom Uprave carina, sa kojim imam korektnu saradnju dogovoren je proaktivan pristup objavljivanja dokumenata na sajtu Uprave za cijelu kalendarsku 2016. godinu. Između ostalog, biće objavljeni svi putni nalozi u zemlji i inostranstvu, sva rješenja o isplaćivanju varijabilnog dijela zarade, rješenja i ugovori o radu, rješenja o odobrenim vrstama pomoći, o isplati otpremnina, finansijski izvještaji, odluke o izboru službenika i namještenika i iznosi zarada funkcionera i sva ostala dokumenta od javnog značaja. Sve ovo biće objavljivano na petnaestodnevnom nivou", rekao je Radovanić.

Bonus video: