Opoziciona trojka pisala Đukanoviću: Dogovor o EPCG ili nema Vlade

“O stotinama miliona eura moramo odlučivati u realnom roku a ne na skraćenim sjednicama, to pokazuje i loše namjere, ne samo neozbiljnost da se o strateškim pitanjima odlučuje preko noći,” rekao je lider SDP Ranko Krivokapić
16 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.07.2016. 06:14h

Čelnici Građanskog pokreta URA, Demosa i SDP-a, stranaka koje učestvuju u Vladi izbornog povjerenja, zatražili su od premijera Mila Đukanovića da odloži odluku o ugovoru sa A2A kako bi se oko njega postigao konsenzus.

Oni su juče uputili pismo Đukanoviću, kao što je ranije tokom dana najavio lider SDP-a Ranko Krivokapić, podsjećajući da je Sporazumom o slobodnim izborima propisano da se oko odluka od posebnog značaja treba postići konsenzus.

“Pozivamo ga na taj dio sporazuma i upozoravamo da su to odluke od strateškog značaja jer se odlučuje o imovini građana, o osnovnoj potrebi jer su za život čoveka potrebni hrana, voda i električna energija. To je i suštinski ekonomska nezavisnosti Crne Gore i pitanje zbog koga će SDP napustiti Vladu ako se ne postigne konsenzus. Ako odluka ne bude dio konsenzusa, mi joj nećemo dati legitimitet a uvjeren sam i ostali partneri,” rekao je Krivokapić neposredno prije nego je pismo upućeno premijeru.

On je objasnio da bi “ugovorom država trebalo da stekne pravo da otkupi manjinski paket akcija EPCG po cijeni koja je utvrđena i u roku od sedam godina, koji je takođe utvrđen”, te da to bude obaveza obje ugovorne strane.

Na pitanje da li će taj zahtjev biti oročen on je kazao da je to već učinjeno zahtjevom da se dostavi ekspertskom timu do 21. jula da razmotri ugovor, kako bi Vlada odlučivala 22. jula.

“O stotinama miliona eura moramo odlučivati u realnom roku a ne na skraćenim sjednicama, to pokazuje i loše namjere, ne samo neozbiljnost da se o strateškim pitanjima odlučuje preko noći,” rekao je Krivokapić.

Komentarišući izjavu vicepremijera, svog donedavnog potpredsjednika partije i najbližeg saradnika, Vujice Lazovića (SD) da opozicioni ministri nijesu imali isti stav o ovom pitanju, on je kazao da “činjenice govore sasvim suprotno”.

“Znate i koliko se može vjerovati Vujici”, dodao je Krivokapić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević podsjeća da je ugovor sa A2A, odnosno vlasništvo nad Elektroprivredom, vrlo važno strateško pitanje države oko kojeg je neophodan konsenzus.

“To ne može biti stvar za preglasavanje. Kako sada stvari stoje, ostavlja se prostor da neki nepouzdani, divlji 'investitor' postane vlasnik skoro polovine našeg najznačajnijeg resursa. Nadamo se da to nije namjera DPS-a, ali to se mora učiniti nedvosmislenim. Tražili smo da se odloži sjednica Vlade i ostavi dovoljno vremena za svestranu analizu i preciziranje nejasnoća”, rekao je Rakčević za “Vjesti”.

On je podsjetio da je reagovao i odmah nakon sjednice Vlade u ponedjeljak i tražio hitne konsultacije zbog različitih interpretacija i potrebe da se otklone dileme.

“Izrazio sam javno neslaganje, insistirajući da se utvrde u ugovoru sa A2A potpuno precizne formulacije uslova pod kojima A2A može napustiti i prodati svoj dio u EPCG. Namjera je da se izbjegne opasnost da Italijani svoj udio od 41,75 odsto mogu preprodati bez saglasnosti države Crne Gore”, naveo je lider URA.

Rakčević podsjeća da je Sporazumom o slobodnim i fer izborima predviđeno da se odluke od posebnog značaja usvajaju konsenzusom.

“EPCG je od posebnog značaja i tu DPS ne može preglasavati predstavnike opozicije. Karakter i važnost ovog pitanja nije za preglasavanje u prelaznoj Vladi izbornog povjerenja. EPCG je krupno pitanje od državnog i nacionalnog interesa. Nedopustivo je da se poslije izgubljenih godina pokušava nešto preko noći ugovoriti, bez ozbiljnih konsultacija”, rekao je Rakčević.

Bonus video: