EPCG Rakčeviću: Radni timovi će pokušati da još jednom analiziraju ugovore i ponude

1 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.07.2016. 16:01h

S obzirom na već skoro usaglašenu cijenu između Vlade Crne Gore i kompanije A2A za izgradnju Drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, radni timovi će pokušati da u narednih nekoliko dana još jednom analiziraju pomenute ugovore i ponude i nadamo se postignu finalni dogovor na zadovoljstvo obje strane, zadržavajući pritom sve unaprijed definisane najstrožije evropske tehničko-ekološke standarde, vezane za ovaj projekat, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Oni su reagovali povodom jučerašnje izjave predsjednika Građanskog pokreta URA Žarka Rakčevića u kojoj je on istakao da hitnost postupka i tajnovitost ugovora Vlade, države Crne Gore i A2A i završnog izvještaja o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, ne samo da je suprotna elementarnim demokratskim procedurama nego izaziva sumnju i nepovjerenje.

"Rakčević je kazao da pune tri godine traje postupak prikupljanja ponuda za izgradnju drugog bloka Termoelektrane, kao i da se razvlači dogovor i da se kasni sa studijama. Podsjećamo javnost i Rakčevića da je juna 2013. godine proslijedjeno 13 pozivnih pisama za dostavljanje ponuda, uz definisanje tehničkih i komercijalnih parametara i uslova ostvarivanja partnerskog odnosa za ovaj projekat. Upravo je taj period, koji navodi g-din Rakcević, bio potreban za kvalitetnu evaluaciju ponuda sa ciljem da se dodje do finalne cijene, uz uspješno i stručno vodjenje svih aktinosti mješovitog radnog tima. Poslije intenzivnih međusobnih razgovora i razjašnjenja, do kraja oktobra iste godine prispjelo je ukupno devet ponuda čijom se evaluacijom, na bazi unaprijed utvrđenih kriterijuma, aprila 2015. godine konačno došlo do najpovoljnije ponude – češke kompanije Škoda Praha, vrijedne 338,5 miliona eura", navodi se u saopštenju EPCG.

Dodali su da je shodno međunarodnim standardima, sa kompanijom Škoda Praha dogovoreno da se međusobni odnosi oko izgradnje Bloka II TE Pljevlja definišu kroz dva ugovora: Ugovor o uslugama izrade Glavnog projekta i Ugovor o izvođenju radova.

"U prethodnom periodu, polazeći od prelimarno ponuđene cijene, kao i uzimajući u obzir zahtjeve EPCG I Radnog tima za dodatnim obimom radova i dodatnim kvalitetnijim tehničkim uslovima, preliminarno ponuđena cijena je dostigla nivo od strane Škode od 359,4 miliona eura, a od predstavnika crnogorskog Radnog tima od 349, 2 miliona eura. Tako je ova cijena našeg radnog tima predstavljala polaznu osnovu za pregovore", piše u saopštenju.

Iz EPCG navode da je na osnovu prethodno sprovedenih analiza od strane posebno zaduženih članova Radnog tima i angažovanih eksperata, sačinjena završna analiza koja je pokazala da preliminarna cijena od 349,2 miliona eura za ukupan projekat izgradnje Drugog bloka TE Pljevlja treba da bude niža, ali nikako na štetu već definisanih najkvalitetnijih i najstrožijih evropskih standarda koji uređuju ovu oblast.

"Uzimajući u obzir navedeni zahtjev Radnog tima za dodatne radove i uslove, iskazane u nacrtima ugovora i prilozima, konačan prijedlog ukupne cijene Radnog tima za Projekat iznosio je 321.685.000 eura. Nakon detaljene analize, Škoda Praha nas je informisala da pristaje na cijenu od 329 miliona eura, a nakon dodatnih evaluacija od strane našeg radnog tima, Škoda je ponudlia cijenu od 324.878.645 eura. Moramo istaći činjenicu da je na ovaj način Radni tim, ozbiljnim analizama i kompetentnošću, umanjio početnu cijenu za više od 25 miliona eura, te da to zaista nije sitnica, kako navodi Rakčević, već značajno umanjenje preliminarno ponuđene cijene", zaključuje se u saopštenju EPCG.

Bonus video: