Rakčević: Hitnost i tajnovitost ugovora sa A2A izaziva sumnju i nepovjerenje

Rakčević je kazao da pune tri godine traje postupak prikupljanja ponuda za izgradnju drugog bloka TE, razvlače se dogovori, kasni se sa studijama, a onda se prekonoćno logikom svršenog čina, bez javnosti rasprave, gura završni izvještaj i ugovor i to čak neozbiljno bez definisane cijene, uz odstupanje od samo “par miliona eura”, pa je to ili 321 ili 325 miliona eura, sitnica
13 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: URA
Žarko Rakčević, Foto: URA
Ažurirano: 11.07.2016. 19:16h

Hitnost postupka i tajnovitost ugovora Vlade, države Crne Gore i A2A i završnog izvještaja o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, ne samo da je suprotna elementarnim demokratskim procedurama nego izaziva sumnju i nepovjerenje, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović kazao je ranije danas da ako italijanska kompanija A2A odluči da proda svoj udio u EPCG u skladu sa "put opcijom" koja je definisana ugovorom, država će ga otkupiti po cijeni od 250 miliona eura, koje bi platila u sedam jednakih godišnjih rata od po 35 miliona eura.

Rakčević je kazao da pune tri godine traje postupak prikupljanja ponuda za izgradnju drugog bloka TE, razvlače se dogovori, kasni se sa studijama, a onda se prekonoćno logikom svršenog čina, bez javnosti rasprave, gura završni izvještaj i ugovor i to čak neozbiljno bez definisane cijene, uz odstupanje od samo “par miliona eura”, pa je to ili 321 ili 325 miliona eura, sitnica.

"Na drugoj strani upravljanje EPCG, kao najznačajnijim državnim sistemom i resursom je mjesecima u blokadi zbog nesporazuma sa A2A. Taj sistem su decenijama izgrađivale generacije i on ostvaruje 240 miliona eura godišnjeg prihoda i neto profita koji godišnje ide i do 35 - 40 miliona eura", rekao je Rakčević "Vijestima".

U bilansima, kako je dodao, taj sistem ima preko 220 miliona eura i potražuje skoro 200 miliona eura od kupaca.

"Nije sporno da bi dobar domaćin vratio u svoje vlasništvo 41,75 odsto EPCG za 250 miliona eura i u sedam godišnjih rata. Italijanska kompanija se može bez problema, iz profita, isplatiti tokom narednih godina, međutim ukoliko zbog ukupnog haosa javnih finansija CG prezaduženosti, pada kreditnog rejtinga, očekivanih postizbornih stega Svjetske banke ili MMF-a,ili, ne daj Bože, zbog skrivenog dogovora ortaka, Vlada se odrekne ili ne spovede pravo preče kupnje, A2A može prodati 41,75 odsto našeg najznačajnijeg a profitabilnog sistema problematičnom partneru", rekao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, izvjesno je da A2A ne podržava gradnju drugog bloka TE, zbog toga je izlazna opcija više nego realna.

"Olako obećana brzina, tajnovitost, izostanka stručne javne raspravei odgovora su u prošlosti skupo koštali građane CG i njenu ekonomiju. Ovakvo ponašanje je umjesto konsenzusa i dogovora, umjesto odgovora, otvorilo vrata za sumnje i nadamo se ne za kajanje. Zato je dobro zastati, razjasniti dileme i onda rješavati stvari na Vladi i parlamentu, javno i uz argumente", poručio je Rakčević.

Bonus video: