DPS čuva plate funkcionera, neće da poveća ljekarima

"Ne može biti pravedno društvo u kome doktor medicine, specijalista ili supspecijalista ima manji koeficijent od savjetnika generalnog sekretara vlade"
21 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2016. 18:04h

Predlog izmjena zakona o zaradama u javnom sektoru kojeg je pripremilo Ministarstva finansija Raška Konjevića, nije prošlo Komisiju za ekonomsku politiku jer su predstavnici DPS-a preglasali predstavnike opozicije.

Predlog zakona predviđao je smanjenje plate za oko 800 državnih funkcionera, a povećanje zarada ljekarima i službenicima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, kao i sprečavanje smanjenja zarada zaposlenima sa srednjom stručnom spremom u komunalnim preduzećima i vodovodima.

Zakon o zaradama u javnom sektoru izglasan je glasovima poslanika DPS -a, Pozitivne, SD i dijela manjina, a stupio je na snagu u martu ove godine. Međutim, nakon toga javio se veliki broj problema na koje su ukazivale opština, komunalna preduzeća, Privredna komora, Javni servis RTCG, državna preduzeća, sindikati... da zakon nije primjenjiv. Ministarstvo finansija je nakon izbora prelazne vlade analiziralo sve primjedbe i uradilo svoj predlog izmjena.

“Zakon je u nekim segmentima neprimjenjiv, a jednim dijelom nepravedan prema ljekarima, zaposlenima u ZIKS-u i radnicima u preduzećima sa srednjim nivoom obrazovanja. Ne može biti pravedno društvo u kome doktor medicine, specijalista ili supspecijalista ima manji koeficijent od savjetnika generalnog sekretara vlade”, naveo je tada Konjević u obrazloženju svog predloga.

Kako predlog nije prošao Komisiju, ne može dobiti ni podršku Vlade. Ta rješenja sada jedino može predložiti grupa poslanika kako bi pokušali u Skupštini da obezbijede većinu za njihovo usvajanje.

Formalni razlog predstavnicima DPS -a da ne podrže izmjene je primjedba Sekretarijata za zakonodavstvo, koja nema suštinski značaj, već su željeli da spriječe predlog opozicije koji je dobio veliku podršku zaposlenih.

Ove izmjene zakona tražili su i mnogi direktori javnih preduzeća i predstavnici opština koji su iz DPS -a, ali je vrh partije sada odlučio drugačije. Neki su javno saopštili da se neće pridržavati članova zakona po kojem bi smanjili zarade radnicima sa srednjom stručnom spremom, kao i da nemaju novca da povećaju zarade funkcionerima.

Bonus video: