Vlada bi da A2A zamijeni nekom "svojom" kompanijom?

"U svakoj normalnoj sredini, redoslijed bi bio obrnut, država bi kao akcionar sa najvećim uticajem u EPCG i Rudniku uglja Pljevlja osigurala da se prvo do kraja definiše sve aspekte projekta i objave studije o izvodljivosti gradnje II faze, projekcijama cijena električne energije na kojima se ona zasniva, rezervama uglja u pljevaljskom basenu"
6 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.07.2016. 19:16h

Pritiskom na opozicione predstavnike i kontrolore u Vladi da po hitnom postupku na sjednici prihvate novi privatizacioni ugovor sa A2A i gradnju II faze Termoelektrane Pljevlja, DPS postiže dvostruki autogol - podstiče već izraženu sumnju da je pravi motiv novog ugovora raskid saradnje sa evropskom kompanijom koja se kotira na berzi da bi je zamijenili nekom koja nije obavezna da poštuje evropske standarde, i to po mogućnosti prije izbora, i pojačava skepticizam da projekat gradnje II faze TE Pljevlja ima društveno-ekonomsko opravdanje, i to u trenutku kad je najavljeno da su gotove studije koje navodno dokazuju opravdanost ove investicije, smatra Dejan Mijović, koordinator URA za ekonomsku politiku i Član borda direktora EPCG.

"Da ne pominjemo apsurd da će se na Vladi razmatrati projekat za koji se kaže da su ugovorene strane potpuno usaglasile sve stavke sem ukupne cijene gradnje II bloka i da ista još nije dogovorena jer je izvođaču radova Škoda nedavno poručeno da važe pravila skuplje gradnje za 8, a ne 7. stepen Merkalijeve skale po kojima se tražene ranije ponude. U svakoj normalnoj sredini, redoslijed bi bio obrnut, država bi kao akcionar sa najvećim uticajem u EPCG i Rudniku uglja Pljevlja osigurala da se prvo do kraja definiše sve aspekte projekta i objave studije o izvodljivosti gradnje II faze, projekcijama cijena električne energije na kojima se ona zasniva, rezervama uglja u pljevaljskom basenu, sposobnosti Rudnika da realizuje sopstveni ambiciozni investicioni program bez kojeg II faza nije moguća i studije o procjeni uticaja na životnu sredinu", rekao je Mijović.

Tako bi, prema njegovim riječima, država "možda dobila podršku ne samo opozicije i domaće javnosti već i A2A".

Mijović navodi da su predstavnici A2A, kao i on, dobili tek prije dva dana ove obimne studije.

"Doduše sem finalne studije o rezervama uglja, i nisu ih dosad ni teoretski mogli analizirati. Kad su nas već godinama ubjedjivali da se radi o projektu čija je profitabilnost neupitna i to bez ikakve prateće dokumentacije, mogli su sačekati još malo i organizovati javnu raspravu o navedenim studijama. Ishitrenim pokušajem da se prije uvida u sve te studije i opozicija natjera da podrži novi ugovor o privatizaciji sa A2A u kojem, po priznanju potpredsjednika (Vujice) Lazovića, gradnja II faze predstavlja glavnu spornu tačku sa italijanskim partnerima, predstavlja grubu provokaciju i povredu Sporazuma o stvaranju uslova za fer izbore. Ako Vlada misli da preglasavanjem u Vladi i Skupštini izbjegne postizanje konsensusa o najkrupnijoj privatizaciji i razvojnom projektu u energetskom sektoru, onda je to sigurna poruka da DPS i njeni sateliti ne žele sporazum već sukob", rekao je Mijović.

Ako se ovako Vlada ponaša prema opoziciji i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti, dodaje on, ne treba se čuditi što je poslije sličnog višegodišnjeg tretmana A2A pristala da se razmatra ugovor koji joj otvara širom otvara vrata da što bezbolnije pobjegne odavde.

"Njima bi 250 miliona eura koje bi platili crnogorski građani ili neki prijatelj ove vlasti predstavljalo veliko olakšanje većinsku Crnu Goru, srećom, ne čine DPS i njeni poslušnici, pa ovim putem apelujem na italijanske partnere da se strpe još malo, jer ovaj zulum neće trajati dugo. Ako i ne bude konsensusa, biće nove vlasti bez DPS već 9. oktobra ove godine. Privrednim društvima se otada u Crnoj Gori neće više upravljati dekretima Vlade, već prema zakonitostima tržišta. Tada će se bez ikakve žurbe i panike lako donijeti kvalifikovana a ne politička odluka o gradnji II faze ili bilo kog drugog projekta. Pa će evropske firme početi da dolaze, umjesto da bježe iz Crne Gore", rekao je Mijović.

Sjednica Vlade je zakazaka za 11. jul, u 9 sati.

Bonus video: