Radu će zatvoriti bez pomoći države

Fabrika je u blokadi zbog duga za poreze, doprinose i koncesije od oko 2,5 miliona eura
14 komentar(a)
Bjelasica rada, Foto: Jadranka Ćetković
Bjelasica rada, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.07.2016. 13:33h

Fabrika mineralne vode Bjelasica rada moraće da se zatvori ako joj uskoro ne bude odblokiran račun, zbog čega nije mogla ni da se javi na tender za koncesiju za izvorište “Čeoče”, rekla je “Vijestima” izvršna direktorica preduzeća Tamara Lakićević.

“Nijesmo se javili na tender za koncesiju zato što nam je nekoliko dana po raspisivanju istoga ministar finansija Raško Konjević blokirao račun, što je još na snazi, a tender je istekao. Sve ostale uslove, kao korisnici vode izvora 'Čeoče' 30 godina, zadovoljavamo”, navela je Lakićevićeva.

Kako je dodala, problem nije u koncesiji, nego u “nevjerovatnim potezima novog/starog ministra”, zbog kojih će , ukoliko se ne deblokira preduzeće i omogući dobijanje odobrenog kredita iz Abu Dabi fonda, Rada morati da se zatvori, tako da će pitanje koncesije biti deplasirano. “Inače, tender će se raspisati ponovo i dobićemo koncesiju, imajući u vidu da zadovoljavamo uslove i nema drugih zainteresovanih, što je i očekivano”, navela je Lakićević.

Bjelasica rada je, prema listi blokiranih preduzeća objavljenoj 1. jula, u blokadi 72 dana zbog duga za poreze, doprinose i koncesije od 2.515.891 euro. Državna revizorska institucija objavila je da Bjelasica rada, čiji je većinski vlasnik Eurofond, duguje državi skoro pola miliona eura samo po osnovu koncesija za eksploataciju izvorišta “Čeoče” i da joj je istekao ugovor o koncesiji.

Prema riječima Lakićević, sporna je visina duga.

“Rada realno duguje 730.000 eura manje nego što slovi u Poreskoj upravi. Na ovu temu prepiska, žalbe, sudske presude traju godinu i po. U proceduri smo konverzije dijela imovine za dug, gotovo isto toliko dugo. Realni dug kompanije treba da bude najprije definisan na način što će se smanjiti za oko 1,2 miliona, a ostatak reprogramirati”, kazala je Lakićevićeva.

Kako je dodala, s obzirom na grejs period kod vraćanja kredita, imaju prostor da servisiraju stare i tekuće obaveze.

“Evo jednog paradoksa - po osnovu odobrenog kredita, fabrika, čija je vrijednost 2,5 miliona (procjena Abu Dabi procjenitelja), stavljena je već pod hipoteku od strane države, a kredit nijesmo dobili, jer, ako nam uplate sredstva, poći će na račun Poreske uprave, što je direktno kršenje ugovora potpisanog sa Vladom”, navela je Lakićevićeva.

Uprava bjelopoljske fabrike je uputila dopis Konjeviću uz molbu da odloži prinudnu naplatu i omogući sprovođenje sudske odluke na osnovu koje bi Poreska uprava fabrici trebalo da smanji dug za 730.720 eura, kao i da nađe način za rješavanje situacije, bilo kroz naplatu dijela duga kroz imovinu, bilo kroz vlasničko učeš će države u fabrici. Uprava podsjeća i da su radnici, njih 57, kojima se duguje pet plata i doprinosi, najavili protest ispred Ministarstva finansija.

Ministarstvo: Dobili reprogram, ali ga nijesu poštovali

Iz Ministarstva finansija su “Vijestima” kazali da će izaći u susret svakom predlogu koji je u skladu sa zakonom.

“Pitanje naplate poreskog duga je važno za javne finansije, jer se iz poreza finansiraju državni rashodi za zdravstvo, policiju, prosvjetu i druge namjene. Pitanje povlačenja kredita iz Abu Dabi fonda nije u nadležnosti Ministarstva finansija. Zašto je poreski dug kompanije veliki i zašto je tolerisan prethodnih godina je pitanje koje sve treba da nas zabrine, jer je iznos ukupnog poreskog duga više stotina miliona eura. Toliko novca je manje u državnoj kasi, a kojim bi ona finansirala svoje obaveze”, rekli su iz Ministarstva odgovarajući na pitanja da li će uvažiti zahtjeve Bjelasice rade.

Kako dodaju, skoro 280 poreskih obveznika ima dug preko 100 hiljada eura, a ukupan dug tih poreskih obveznika je preko 160 miliona eura.

“Zašto je toliki dug nastao, pitanje je koje najbolje pokazuje efikasnost u radu nadležnih organa u čijoj je ovo nadležnosti. U konkretnom slučaju, Bjelasica rada je, u januaru 2016. godine, sklopila reprogram poreskog duga sa Ministarstvom finansija na 12 mjeseci. Zašto nije poštovala taj dogovor, pitanje je za menadžment kompanije, a mjenica koja je podnijeta kao sredstvo obezbjeđenja nije aktivirana. Po tom reprogramu nijesu uplatili ni jedan jedini euro”, rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: