Nikako da se riješi problem radnica "Koni konfekcije"

Milijana Novosel je podsjetila da je stečaj u "Koniju" uveden prije više od tri i po godine, kada je 40 zaposlenih završilo na Birou rada, kao i da je novi tender za fabriku raspisan prošle sedmice i da je imovina preduzeća ponuđena po početnoj cijeni od 470 hiljada eura
64 pregleda 1 komentar(a)
Koni, protest, Foto: Svetlana Mandić
Koni, protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.07.2016. 14:34h

Problem bivših radnica nikšićke "Koni konfekcije" nikako da se riješi zbog toga su se one, u znak upozorenja, okupile ispred prostorija nekadašnje fabrike tražeći od nadležnih da im povežu radni staž za dvije godine, isplate otpremnine i pokrenu proizvodnju.

Milijana Novosel je podsjetila da je stečaj u "Koniju" uveden prije više od tri i po godine, kada je 40 zaposlenih završilo na Birou rada, kao i da je novi tender za fabriku raspisan prošle sedmice i da je imovina preduzeća ponuđena po početnoj cijeni od 470 hiljada eura.

"U prethodnom periodu uzaludno smo se obraćali nadležnima. Razumijevanje za nas imala je jedino bivša ministarka rada Zorica Kovačević koja je obećala da će nam sve zahtjeve ispuniti. Na njeno insistiranje nam je isplaćeno devet zaostalih plata, i to po minimalnom iznosu, i povezan staž za dvije, od ukupno četiri godine", kazala je Novosel.

Prema njenim riječima Vladina pozajmica od koje je povezan dio staža i isplaćeno devet zarada biće namirena prodajom "Konija".

"Ministarka nam je obezbijedila i pomoć od po stotinu eura. Revoltirani smo što se naša potraživanja, kao i dobijana pomoć, sada nazivaju političkim. Izbačeni smo iz fabrike i završili smo na Birou rada bez ikakvih ostvarenih prava", kazala je Novosel.

Od 40 radnika pet je ostvarilo pravo na privremenu penziju, a dvije radnice na naknade po osnovu rođenja troje djece.

"Nije mi povezan radni staž i uspjela sam da ostvarim samo privremenu penziju. Nas politika ne interesuje, već samo tražimo da se i nama konačno riješe potraživanja, a Kovačević je jedina koja nam je pomogla", kazala je Anka Guzina.

Na sjednici Vlade, održanoj 28. aprila ove godine, opredijeljena su sredstva u iznosu od 224.147 eura u cilju rješavanja potraživanja bivših zaposlenih "Koni konfekcije".

Bonus video: