Šehović o otplati kredita za autoput: Do 2021. bez rizika i uprkos Bregzitu

Najbolja garancija da će radovi na vrijeme biti završeni jeste kredibilitet izvođača, jer je teško povjerovati da bi četvrta najveća građevinska kompanija na svijetu, koja zapošljava 115 hiljada ljudi, a koja je do sada uspješno završila preko 700 projekata u čitavom svijetu, sebi dozvolila luksuz da se igra sa svojim teško stvaranim ugledom zbog naših 41 km
125 pregleda 8 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.07.2016. 19:19h

Iako je realno očekivati da u narednom srednjoročnom periodu dođe do promjena na valutnom tržištu usljed predstojećeg izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, to ne mijenja situaciju u odnosu na valutni rizik vezan za autoput dok traje grejs period, ocijenio je predavač na državnom Ekonomskom fakultetu i zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, poslanik SD-a Damir Šehović. On je u intervjuu „Vijestima“ rekao da valutni rizik zbog kredita za autoput suštinski ne postoji u grejs periodu, jer je devizni kurs tokom njegovog trajanja do 2021. godine fiksiran, pa ne može biti ni povećan ni smanjen.

“Cijena izgradnje prioritetne dionice autoputa je Ugovorom o projektovanju i izgradnji, koji je pregovaralo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, utvrđena po fiksnom kursu od 809 miliona eura, od čega je ukupan kredit 687 miliona eura. Zahvaljujući tome, interes države je u potpunosti sačuvan, tako da mi u narednih pet godina ništa ne gubimo zato što je američki dolar jačao u odnosu na euro. Zbog fiksirane cijene radova, na osnovu do sada povučenih oko 190 miliona dolara, država je uštedjela oko 35 miliona eura”, rekao je Šehović čijoj partiji pripada resor saobraćaja, odnosno ministar je iz SD-a. To je, kako je dodao još jedan plastičan primjer koji potvrđuje da pet godina prije izloženosti valutnom riziku ne treba srljati u pravcu zaštite od te vrste rizika, jer za to ima vremena, imajući u vidu da je situacija na valutnom tržištu podložna promjenama, zbog čega u ovom momentu ne postoji metodologija koja bi mogla da utvrdi visinu kursa između eura i dolara u 2021. godini.

Često govorite da nema rizika dok traje grejs period, ali Crna Gora već plaća kamatu na odobreni kredit, po nepovoljnom kursu. Šta treba preduzeti da autoput ne bude još skuplji?

Gubitak koji nastaje zbog plaćanja kamate na odobreni kredit je suštinski zanemarljiv u odnosu na ukupan kredit. S tim u vezi se valja podsjetiti da je samo 12 odsto ukupnog duga u stranoj valuti, zahvaljujući čemu je naša ukupna izloženost valutnom riziku mala. Drugačije rečeno, svaki eventualni gubitak po osnovu kursnih razlika nastalih usljed rasta dolara, višestruko se nadoknađuje slabljenjem eura.

Šta nakon isteka grejs perioda, koji je najbolji model da se zaštitimo od valutnih rizika?

Crna Gora ima nekoliko modela koje može primijeniti za zaštitu od valutnog rizika, kada za to dođe vrijeme. Ekonomska teorija u hedžingu, koji predstavlja upotrebu finansijskih derivata zarad smanjenja rizika, vidi jedan od osnovnih načina odbrane od potencijalnih opasnosti od valutnog rizika. Generalno rečeno, najčešće korišćeni proizvodi za hedžing deviznog kursa su forward ugovor, devizni swap ugovor i opcijski ugovor na devizni kurs. S druge strane postoji i mogućnost prodaje koncesije za autoput u američkim dolarima.

U zavisnosti od toga na koji način će se stvari odvijati na valutnom tržištu, zavisiće koji od tih modela će biti najprihvatljiviji i za državu najisplativiji. Ali nezavisno od toga koji model će se odabrati, suština je u tome da ne treba srljati, jer do 2021. godine vremena ima dovoljno, ali već od sada treba pažljivo analizirati kretanja na tržištu i u kominikaciji sa relevantnim institucijama donijeti konačnu odluku.

Da li je ovaj projekat pokrenut u pravom momentu, s obzirom na to da se Crna Gora još nije oporavila od finansijske krize i da njen javni dug raste? Zar ga nije trebalo prije pokrenuti (za vrijeme investicionog buma) ili sačekati još koju godinu dok se javne finansije ne stabiliziju?

Suština je u tome da ako želite da se ekonomski razvijate vi morate imati kvalitetnu infrastruktutu, prije svega saobraćajnu. Kako je mi u Crnoj Gori nemamo, prinuđeni smo da investiramo u njen razvoj, jer je i teorijski i empirijski dokazano da je to na dugi rok najisplativiji vid ulaganja. Ako, sa druge strane, ulažete u infrastrukturu, onda je prirodno da će zbog toga javni dug da raste. Porast javnog duga zbog ulaganja u razvoj nije problematičan, nego je u skladu sa savremenom teorijom javnog duga koja ohrabruje korišćenje ovog instrumenta u svrhe kontraciklične fiskalne politike, pod uslovom da nije neodrživ, što po svim pokazateljima nije slučaj u Crnoj Gori. Kontraciklična fiskalna politika je jedini instrument koji država u uslovima eurizovane crnogorske ekonomije ima u svojim rukama, pa je potpuno normalno što ga koristi u funkciji stimulisanja agregatne tražnje, odnosno podsticanja privrednog razvoja. Potreba za podsticanjem privrednog razvoja je najizraženija upravo u kriznim uslovima. A bez privrednog razvoja nema stabilizacije javnih finansija, jer ne možete podijeliti ono što nemate.

Svjesni svega prethodnog, mi u Socijaldemokratama Crne Gore smo građanima i ponudili partnerstvo za snažan ekonomski razvoj, a jedan od njegovih nosećih stubova je upravo autoput. Zato smo i preuzeli punu odgovornost za taj projekat. Dakle, sa izgradnjom autoputa se krenulo čim su se stekli uslovi, jer znate da je tome prethodila duža priprema, koja je i logična kod ovako zahtjevnih i komplikovanih projekata. Ako me pitate da li je bolje da je nekad ranije napravljen autoput, onda je prirodno da je odgovor potvrdan. Ali ako me pitate da li smo trebali još da čekamo sa njegovom izgradnjom, onda je odgovor jasan - apsolutno ne!

Kinezi odgovorni za podizvođače

Koliko je do sada potpisano ugovora sa domaćim podizvođačima za učešće u projektu gradnje autoputa i da li je privilegovan Bemax, s obzirom na broj poslova koji je do sada dobio?

Do sada je potpisano 54 saglasnosti za preko 60 kompanija iz Crne Gore, i ugovoreno je 25 odsto ukupne vrijednosti posla, što nije konačan iznos. Realno je očekivati da će tokom gradnje prioritetne dionice tokom naredne četiri godine u Crnoj Gori ostati čak i preko 242 miliona eura, koliko je minimalno ugovorom predviđeno.

Ugovorom je jasno definisano da je odgovornost za odabir podizvođača na kineskom partneru, upravo da bi država sebe rasteretila od bilo kakvog sumnjičenja oko navodnih privilegovanih kompanija. Uostalom, lista svih odabranih podizvođača od strane CRBC je javna i svima dostupna. U interesu izvođača je da se opredijeli za one podizvođače koji imaju refernce, jer je u konačnom CRBC odgovoran za kvalitet i dinamiku radova. Siguran sam da je o tome vođeno računa ne samo prilikom odabira Bemaxa, nego i prilikom odabira svih drugih kompanija iz Crne Gore.

Neće kasniti četvrta firma na svijetu

Predugo su trajali pripremni radovi, na osnovu čega procjenjujete da će kineski partneri završiti prioritetnu dionicu autoputa Smokovac - Mateševo do maja 2019. godine?

Zvaničan datum početka radova je 11. maj 2015. godine, a nedvosmislena ugovorna obaveza izvođača je da glavni projekat i izgradnja prioritetne dionice ne mogu trajati duže od četiri godine. Prosječno trajanje projektovanja ovakvih dionica je od 9 do 12 mjeseci. Ali nezavisno od toga, državu ne treba da interesuje kako će kineski partner da rasporedi vrijeme, odnosno koliko će u okviru te četiri godine trajati jedni a koliko drugi radovi, jer ne postoje rokovi za pojedine faze, već samo za kompletan posao koji mora biti završen do 11. maja 2019. godine.

Najbolja garancija da će radovi na vrijeme biti završeni jeste kredibilitet izvođača, jer je teško povjerovati da bi četvrta najveća građevinska kompanija na svijetu, koja zapošljava 115 hiljada ljudi, a koja je do sada uspješno završila preko 700 projekata u čitavom svijetu, sebi dozvolila luksuz da se igra sa svojim teško stvaranim ugledom zbog naših 41 km. Naravno, država je ugovorom rigoroznim zaštitnim klauzulama i visokim penalima zaštićena od eventualnog kašnjenja, koje bi u tom slučaju debelo platio CRBC, ali smo sigurni da za tim neće biti potrebe.

Predstavnici kineskog izvođača su već saopštili da su radovi na prioritetnoj dionici usporili zbog neadekvatnih geodetskih podloga i zemljišta, što otežava obavljanje graditeljskih poslova. Da li oni time ukazuju da će radovi kasniti?

Zahtjevna morfologija terena, veliki broj objekata na trasi, te potreba za izradom geodetskih podloga i izvođenjem geotehničkih istražnih radova sa odgovarajućim elaboratima, usložnjava ovaj projekat. Zato je tako dugo i pripreman. Ali to nikako ne može biti uzrok kašnjenja sa završetkom dionice. Uostalom, sve zvanične izjave koje smo od strane zvaničnika CRBC imali priliku da čujemo su nedvosmisleno potvrđuju da nikakvog kašnjenja neće biti.

Bonus video: