Neka sami grade ako im je potreban most

Ova najava se može gledati samo iz ugla korupcije, kaže Nebojša Medojević
77 pregleda 34 komentar(a)
Nebojša Medojević i Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević i Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.07.2016. 19:36h

Azerbejdžanci bi trebalo o svom trošku da grade most Verige, obilaznicu oko Tivta i brže infrastrukturno povezivanje sa Kumborom, ako im je to interes i cilj, pošto se na toj lokaciji realizuje projekat investitora iz ove zemlje. Vlada ne smije javne finansije Crne Gore i poreske obveznike dodatno da optereti kreditnim zaduženjem. To su ocijenili sagovornici „Vijesti“.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević rekao je da nema više prostora za bilo kakvo novo zaduživanje i najava da će Azerbejdžanci graditi most Verige i obilaznicu oko Tivta od kredita koji bi Vlada uzela od Azerbejdžana, može se gledati samo iz ugla korupcije.

“Jasno je ljudima u vlasti da su političke promjene neminovne i pokušavaju što je prije moguće da se ugrade u neke megalomanske projekte i dobiju proviziju”, rekao je poslanik DF-a.

Predstavnici Azerbejdžana ponudili su Vladi da grade most Verige u zalivu i obilaznicu oko Tivta za 175 miliona eura. Prema ponudi država bi vraćala kredit Azerbejdžanaca koji bi bio odobren na period od 15 godina, uz kamatnu stopu od tri odsto i grejs period (tokom kojeg neće biti otplate) od pet godina. Ponuda je u Ministarstvo saobraćaja stigla 24. maja ove godine, a prvu informaciju o tom infrastrukturnom projektu Vlada je usvojila na posljednjoj sjednici održanoj u četvrta.

O konkretno ponuđenim uslovima ekspertski timovi crogorske Vlade i Azerbejdžana tek treba da razgovaraju. Nosilac kredita bi trebalo da bude državno preduzeće Monteput, a u slučaju da ono ne bude u stanju da vrati kredit tu obavezu bi trebalo da izmiri Vlada, odnosno, poreski obveznici.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović kazao je da su najave gradnje mosta preko zaliva kroz novi kredit koji realizuje zaduženje i uz poreske povlastice problematične iz najmanje dva razloga.

„Prvi je što je javni dug veoma visok i potrebno je pažljivo definisati nove investicione prioritete u situaciji kada se počelo sa realizacijom projekta autoputa. Uz neophodnost investiranja u gradnju novih energetskih objekata i rekonstrukciju pruge, jasno je da gradnja mosta teško može biti prioritet, bar u ovom trenutku“, naveo je Damjanović.

Sa druge strane, dodao je Damjanović, ovo „vjerovatno jeste prioritet za azerbejdžansku kompaniju koja realizuje investiciju u Kumboru i kojoj bi taj most svakako višestruko uvećao potencijalnu dobit od turističkog naselja koje se gradi“. „Pa je očekivano da upravo ta kompanija iz sopstvenih sredstava finansira i izgradi most, a ne da je Crna Gora čašćava, dok bi država mogla da ponudi odgovarajuće poreske olakšice i da u tom javno-privatnom partnerstvu olakša ambijent da se projekat brzo i efikasno realizuje“, smatra Damjanović.

Medojević, takođe, smatra da bi Azerbejdžanci o svom trošku trebalo da grade ove nove infrastrukturne objekte, ako im je interes brže povezivanje sa Kumborom, a ne da dodatno zadužuju građane Crne Gore i državu. „Završni račun budžeta za 2015. godinu je pokazao da j40 odsto troškova pokrivamo novim zaduživanjem, što je više nego crveni alarm da ne možemo razmišljati o bilo kakvom novom dugu. I po analizi Svjetske banke iz marta 2016, naš javni dug je najveća opasnost za javne finansije.

Tu nema više prostora za bilo kakvo novo zaduživanje i ova najava se može gledati samo iz ugla korupcije. Jasno je ljudima u vlasti da su političke promjene neminovne i pokušavaju što je prije moguće da se ugrade u neke megalomanske projekte i dobiju proviziju“, istakao je Medojević.

S druge strane, kako je naglasio Medojević, „Crna Gora je od strane nekih ozbiljnih obavještajnih službi označena kao zemlja gdje se peru velike pare sa Bliskog istoka, a koje se dovode u vezu sa finansiranjem teritorizma“.

„Crna Gora je postala sigurna destinacija za pranje pare. Što se tiče DF-a, mi ćemo inicirati poništenje svih ovakvih štetnih ugovora i pokretanje istraga protiv svih onih činovnika koji su potpisali takve ugovore, a koji predstavljaju korupciju i veleizdaju“, zaključio je Medojević.

Bojanić: Vlada stvara raj za investitore, pakao za građane

Vlada nastavlja sa ekonomskom politikom koja stvara raj za inostrane investitore, a pakao za građane i poreske obveznike kazao je u reakciji na novu ponudu Azerbejdžanaca nezavisni poslanik u Skupštini Mladen Bojanić.

Bojanić je rekao da bi trebalo podržati strana ulaganja, ali ne pod ovakvim uslovima, „snishodljivim i poniznim odnosom prema investitoru“, od čega će, kako je naveo, na kraju štetu imati građani koji će vraćati dugove.

Nezavisni poslanik je kazao da od ovog projekta građani, izuzev novog zaduženja, ne mogu računati na druge benefite. „Moguće benefite bi mogli da imaju samo manji broj ljudi okupljenih oko izvršne vlasti“, sumnja poslanik Bojanić.

Bonus video: