Dijeljenje dobiti Monteputa: Direktori sebe htijeli da nagrade sa još pet plata

Radić Ljubisavljević je kazala da se kao socijaldemokrata ne može složiti da direktori i menadžeri u državnoj kompaniji koji već imaju velike plate i privilegije kao nagradu dobijaju pet puta više nego radnici
105 pregleda 49 komentar(a)
Naplatna rampa, tunel Sozina, Foto: Savo Prelević
Naplatna rampa, tunel Sozina, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.06.2016. 17:36h

Vlada ne treba da verifikuje odluku o raspodjeli dobiti u Monteputu ili treba da je izmjeni kako bi svi zaposleni u ovoj državnoj kompaniji dobili isti iznos nagrade, a ne da direktori dobijaju pet puta više.

Potrebno je definisati kako se dijele sponzorstva a ne ostaviti izvršnom direktoru da to radi bez kriterijuma, kazala je član odbora direktora Monteputa i kontrolor ispred opozicije Mirel Radić Ljubislavljević (SDP).

Monteput upravlja tunelom Sozina.

Radić Ljubisavljević je kazala da je prema ranijim odlukama Vlade državne kompanije trebaju da 70 odsto profita uplate u budžet a da preostalih 30 odsto mogu da koriste za razvoj kompanije. To bi značilo da je od ukupne dobiti od 887 hiljada, u budžet trebalo da ode 621 hiljada eura, a da firmi za potrebe razvoja ostane 266. Prema predlogu odluke o raspodjeli dobiti 70 odsto se uplaćuje budžetu i za sponzorstva četiri kluba i Olimpijskog komiteta, pa je budžet dobio 360 hiljada eura a na donacije 261 hiljada.

Od preostalih 266 hiljada, 141 hiljadu su odlučili da dijele direktorima i radnicima kao nagradu zbog rasta prihoda, tako da bi zaposleni dobili po jednu prosječnu zaradu u Monte putu od 640 eura a direktori po 3.200 eura. Zatim 50.000 ide za rješavanje stambenih pitanja, ali nije navedeno kako i kome, 50.000 na donacije o čemu odlučuje sam direktor i 25.000 za ostala davanja bez preciziranja kakva i kome.

Prema njenim riječima, u protekle dvije godine direktori su sebi iz dobiti dijelili po tri prosječne zarade kao nagradu, a sada su odlučili da zbog većih prihoda u 2015. sebe nagrade sa pet prosječnih zarada, a radnici su ostali na jednoj.

Ona je kazala da se rast prihoda nije desio zbog njihovog rezultata rada već zbog toga što je put Podgorica -Cetinje - Budva zbog klizišta i radova bio zatvoren za saobraćaj ili je imao duge prekide u saobraćaju.

Radić Ljubisavljević je kazala da se kao socijaldemokrata ne može složiti da direktori i menadžeri u državnoj kompaniji koji već imaju velike plate i privilegije kao nagradu dobijaju pet puta više nego radnici.

"To je politika onome ko ima mnogo daj još. Kada sam ih pitala zašto svima ne dijele jednako, odgovor je bio da bi to radnicima bilo 100 eura više i da im to ne bi značilo. Zaposleni i sindikat uopšte nisu bili upoznati kako se dijeli novac, a kada sam ih pitala da li bi im značilo 100 eura više i zašto to ne traže, odgovorili su da bi im značilo i 10 eura više", navela je Radić Ljubisavljević.

On je kazala i da je zakazivala sastanke sa sindikatom Monteputa, ali da nije vidjela njihovu želju da se izbore za ovo svoje pravo.

"Dok imamo slučajeve da se kažnjavaju otkazima građani koji ukazuju na nezakonitosti i da to podržava premijer, dok imamo građane koji ne žele da se bore za svoja prava i zarobljene sindikate i medije, teško ćemo se izboriti za slobodnu Crnu Goru", kazala je Radić Ljubisavljević.

Na pitanje da li je Monteput i ranije dijelio nagrade direktorima i tajne donacije, ona je navela da jeste protekle dvije godine i podsjetila na izvještaj Svjetske banke iz 2013. godine u kojem je navedeno da je Monteput najnetransparetnije preduzeće u kojem se ne zna gdje se i kako troši novac kao i da je slično sa Aerodromima. Kazala je i da kao donedavni pomoćnik ministra saobraćaja nije imala podatke kako Monteput dijeli novac jer su to radili na osnovu internih akata koji nisu objavljivani.

Bonus video: