Zenović: Crna Gora će biti 28. država članica EU do 2028. godine

Zenović je ukazao na značaj politike proširenja i istakao da je važno da ona i dalje ostane visoko na listi prioriteta EU, posebno zbog transformativne moći koju ima na države koje su u procesu pridruživanja

3435 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Zenović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Zenović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

"Veliko proširenje EU iz 2004. godine je izbrisalo granice u Evropi, i donijelo ispunjenje viševjekovnih snova centralnoevropskih naroda o jedinstvenoj Evropi“, kazao je glavni pregovarač Crne Gore s EU Predrag Zenović.

On je danas u Beču učestvovao na panelu "Dan Evrope 2024. - Priča o uspjehu proširenja - povezivanje prošlosti i budućnosti". Događaj je, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova, organizovan povodom obilježavanja 20 godina od petog i najvećeg proširenja Evropske unije, kao i 30 godina od članstva Austrije u EU.

Zenović je ukazao na značaj politike proširenja i istakao da je važno da ona i dalje ostane visoko na listi prioriteta EU, posebno zbog transformativne moći koju ima na države koje su u procesu pridruživanja.

"Te granice treba brisati i prema Zapadnom Balkanu, osnažiti proširenje i postaviti ga kao prioritet nove Evropske komisije, a proširenje mora biti zasnovano na zaslugama i reformskoj snazi država kandidata. Crna Gora će biti 28. država članica EU do 2028. godine", poručio je Zenović.

Ministarka za Evropsku uniju i ustav Austrije, Karolina Eštadler je istakla važnost nastavka proširenja EU i ohrabrila države Zapadnog Balkna i Crnu Goru, kao predvodnicu u procesu pristupanja Uniji.

Predrag Zenović
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Učesnici panela su istakli da jubileji koje obilježavaju u maju ove godine predstavljaju prekretnice u evropskim integracijama i priliku da se kroz dijalog sagledaju prošlost, sadašnjost i budućnost Evropke unije, podsjeti na značaj procesa proširenja, kako za države koje pristupaju, tako i za stare članice, ali i ukaže ne naučene lekcije koje mogu biti od značaja za nove talase proširenja.

Događaj je organizovan na inicijativu ambasada Republike Slovenije i Češke, u saradnji sa Predstavništvom Evropske komisije u Austriji i ambasadama Kipra, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Malte, Poljske i Slovačke, i uz podršku belgijskog predsjedništva Savjeta EU.

Na panelu su, osim glavnog pregovarača Zenovića, govorili zamjenica premijera za evropske integracije Moldavije Kristina Gerasimov, bivši glavni savjetnik slovenačke vlade za finansijske aspekte pristupanje Slovenije EU Mojmir Mrak, politikolog i profesor na Koruškom univerzitetu primijenjenih nauka Kathrin Stainer-Hammerle i bivši komesar EU, potpredsjednik Evropskog parlamenta i pregovarač za prijem Češke u EU Pavel Telička.

Bonus video: