Bivši radnici nikšićkog Metalca protestuju ispred kapije nekadašnje firme

„Tražimo od Vlade i ministra Kavarića da primijeniiostu odluku koju je primijenio za šestoricu naših kolega koji nijesu otišli u penziju – da nas isplati Vlada, a da se mi odreknemo tog dijela otpremnine u korist Ministarstva ekonomije, kao što su to oni uradili“
52 pregleda 2 komentar(a)
Radnici nikšićkog Metalca, Foto: Svetlana Mandić
Radnici nikšićkog Metalca, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.06.2016. 18:25h

Bivši radnici nikšićkog Montavar Metalca koji su 1.decembra 2012. godine ostali bez posla okupili su se jutros ispred kapije nekadašnje firme u znak protesta što im još uvijek nije isplaćen drugi dio otpremnina.

Ukoliko se njihov problem ne riješi do sredine naredne sedmice najavili su okupljanje ispred Ministarstva ekonomije, kao i radikalizaciju protesta.

Od 29 radnika, koji su krajem 2012.godine ostali bez posla, njih 22 je steklo pravo na penziju – invalidsku ili starosnu. Jedna radnica je preminula dok je šest radnika postiglo sporazum sa resornim ministarstvom da se odreknu drugog dijela otpremnine u korist Ministarstva ekonomije, a pomenuti novac im je Vlada ispratila.

„Tražimo od Vlade i ministra Kavarića da primjeni istu odluku koju je primijenio za šestoricu naših kolega koji nijesu otišli u penziju – da nas isplati Vlada, a da se mi odreknemo tog dijela otpremnine u korist Ministarstva ekonomije, kao što su to oni uradili“, kazao je Borislav Lalatović, u ime okupljenih radnika.

On je podsjetio da ih je, prema notarskom ugovoru koji je potpisan 17.aprila 2013.godine, sledovala otpremnina u iznosu od po 10,7 hiljada eura.

„Pošto je tadašnji vlasnik Metalca Nikola Furundžić dobio kredit od Investiciono razvojnog fonda imao je obavezu da nas isplati do 23.septembra 2013.godine. Međutim, on nam je do tada isplatio samo ugovorenu ratu od četiri hiljade, tako da nam je ostao dužan 6,7 hiljada eura“, kazao je Lalatović.

Bivši radnici Metalca su se za pomoć obraćali svim starim i novim ministrima, predsjedniku Opštine Nikšić Veselinu Grboviću, ali im je rečeno da je ministar Vladimir Kavarić ostao pri stavu da im se drugi dio otpremnine isplati iz stečajne mase.

„Naša potraživanja su ušla u stečajnu masu ali pitanje je kada će se i hoće li se Metalac prodati. Još jednom ćemo se obratiti predsjedniku Opštine, Veselinu Grboviću i ministru Rašku Konjeviću. Odgovor ćemo čekati do srijede, a onda idemo ispred Ministarstva ekonomije. Razmišljamo i o jednosatnoj blokadi saobraćajnice ispred Metalca, iako smo svjesni i da ćemo blokadom saobraćajnice ometati ljude koji nam ništa nijesu krivi, ali ne znamo na koji način da se izborimo za naša prava“, kazao je Lalatović.

Počekom prišle godine u Metalac je na zahtjev radnika uveden stečaj, a imovina preduzeća je na devetom oglasu ponuđena po početnoj cijeni od 9,95 miliona eura. Na prethodnom oglasu imovina Metalca, koja je prvobitno procijenjena na 9,83 miliona eura bila je ponuđena za 1,97 miliona.

Bonus video: