Dobit Monteputa uplatiti u budžet

Prema njegovim riječima, ukoliko predlog bude usvojen, nastavila bi se višegodišnja praksa, jer Monteput svake godine ostvaruje dobitak, čiji se značajan dio vraća u vidu bonusa rukovodstvu i rješavanju stambenih pitanja zaposlenih
57 pregleda 2 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Vlada Crne Gore
Stevo Muk, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.06.2016. 19:05h

Predlog Ministra saobraćaja i pomorstva za raspodjelu neto dobiti preduzeća Monteput je nepravedan i neracionalan , pa Vlada mora uvažiti mišljenje Ministarstva finansija, odbiti predlog i cjelokupnu dobit prebaciti na glavni račun trezora, smatra predsjednik upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk.

Predlog predviđa da se 17 odsto ostvarene dobiti (153.141 euro) podijeli u formi bonusa članovima organa upravljanja, rukovođenja i zaposlenima.

“Dodatnih 50.000 planirano je za stambeni fond, 40.000€ za podršku sportskim, zdravstvenim, kulturno-obrazovnim i humanitarnim organizacijama, kao i 23.000 za 'nepredviđene troškove' (u izbornoj godini, bez detaljnijih kriterijuma i pravilnika koji bi uređivali raspodjelu ovih sredstava)”, naveo je Muk.

Prema njegovim riječima, ukoliko predlog bude usvojen, nastavila bi se višegodišnja praksa, jer Monteput svake godine ostvaruje dobitak, čiji se značajan dio vraća u vidu bonusa rukovodstvu i rješavanju stambenih pitanja zaposlenih.

“Činjenica da je Monteput ostvario dobit ne znači da se radi o uspjehu rukovodstva da posebnim znanjem i umijećem dođu do uspjeha u tržišnoj utakmici. Monteput nije igrač na tržištu već odlukom Vlade uspostavljen monopolski ubirač prihoda, koji je prema zvaničnim podacima u 2015. godini imao porast zaposlenih od preko 20% (sa 86 na 112) . Nepravedno je da bude izdvojen i svake godine proporcionalno nagrađen za sticaj okolnosti koje dovode do povećanja učestalosti saobraćaja kroz tunele Sozina i Raš kojima u ime društva upravlja”, smatra Muk..

On smatra da je problematično i predviđanje sume za podršku raznim organizacijama, pogotovo što Monteput ne objavljuje evidencije o pomoćima i sponzorstvima pravnim i fizičkim licima. “Nedostatku transparentnosti doprinosi i činjenica da je zvanična internet stranica ovog društva u izradi već duži period”, naveo je Muk.

Kako je dodao, iako treba nagraditi dobre rezultate u javnim preduzećima, postoji obilje slučajeva u kojima se loši rezultati nisu kaznili. Prema podacima Instituta alternativa, od 39 javnih preduzeća na nacionalnom nivou, samo 13 nisu bili gubitaši u prethodnoj godini.

“Nemamo informaciju da je u bilo kojem javnom preduzeću, na nacionalnom ili lokalnom nivou, ispoštovala odredba iz Zakona o zaradama u javnom sektoru koja nalaže da gubitaši moraju da smanje ukupan fond zarada za 10% u prvoj godini i dodatno 5% u narednoj kalendarskoj godini”, rekao je Muk.

U Institutu alternativa smatraju da što se tiče Monteputa, svaki višak prihoda mora se iskoristiti za jačanje stručnih kapaciteta da upravlja projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, koji mu je, s pravom ili ne, dodat u nadležnost.

“Država ne može nagrađivati monopoliste zbog neumitnog rasta prihoda, a nemati sankcije za loše poslovanje. Smatramo da sa ovom praksom treba prekinuti, odnosno, da Monteput mora cjelokupnu dobit prenijeti na Glavni račun Državnog trezora, a da Vlada mora usvojiti poseban akt kojim će urediti pitanje raspodjele dobiti u vidu nagrada za rukovodstvo i zaposlene, koja će biti pravedna, stimulativna ali ne i van cijelog konteksta ekonomskih prilika države i stanja javnih finansija”, zaključio je Muk.

Bonus video: