Željezničkom prevozu 5,1 milion eura državne pomoći

Vlada prošle godine dodijelila 19,74 miliona eura po osnovu države pomoći. Središnji region opet dobio najviše novca, 11,28 miliona eura
1343 pregleda 3 komentar(a)
Državna firma sa velikim gubicima: Željeznički prevoz, Foto: Boris Pejović
Državna firma sa velikim gubicima: Željeznički prevoz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2018. 19:28h

Željeznički prevoz, koji je na spisku poreskih dužnika za doprinose zaposlenima od 4,48 miliona eura, od države je dobio pomoć vrijednu 5,1 miliona eura.

To su podaci iz izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2017. godinu, koji je sa skoro šest mjeseci zakašnjenja stigao u skupštinsku proceduru.

U izvještaju nije detaljno objašnjeno na šta se tačno odnosi ta državna pomoć, osim da je na osnovu evropskih pravila tretirana kao pomoć na osnovu usluge od opšteg ekonomskog interesa.

Ukupna dodijeljena državna pomoć u prošloj godini je bila 19,74 miliona eura, što je smanjenje od 4,7 odsto u odnosu na 2016. godinu kada je dodijeljeno 20,71 milion eura.

“Procenat smanjenja državne pomoći u BDP-u je smanjen sa 0,52 odsto u 2016. na 0,47 odsto u 2017. godini”, piše u izvještaju.

Kada se posmatra državna pomoć po regionima najviše je novca otišlo u središnji region 11,28 miliona, dok je za primorski i sjeverni region opredijeljno po 3,2 miliona. Od gradova najviše novca su dobili Podgorica 7,2 miliona, Budva 1,7 miliona, Bijelo Polje 1,4 miliona, Cetinje 1,2 miliona.

Izvještaj sadrži detaljnije informacije o pojedinim firmama koje su dobila državnu pomoć na osnovu posebnih ugovora koji su sklapani sa Vladom. Tako je kao neupješna ocijenjena država pomoć firmi MB Turist sa Žabljaka kojoj je 2016. omogućeno da 98 hiljada duga za poreze i doprinose zaposlenima i za PDV plaća na rate. Ta firma gazduje sa dva ugostiteljska objekta na Žabljaku, a bila je zakupac skijališta Savin Kuk 2012, 2013. i 2014. godine. Poreska uprava je utvrdila da nijesu redovno izmirivane rate za dugovanja, pa je prošle godine prinudno naplaćeno 30 hiljada za poreza za doprinose zaposlenima i još 13,6 hiljada za PDV.

Ski rizort Kolašin 1450 u vlasništvu biznismena Zorana Bećirovića do sada je djelimično realizovao planirane investicije za koje je država oborila pomoć da u sedam rata od 2014. do 2020. godine plati 240 hiljada eura za poreze. Do sada je uredno izmireno 137,66 hiljada.

Na spisku korisnika države pomoći je kompanija Carine u vlasništvu Čeda Popovića, koja je dobila subvenciju Ministarstva turizma za kredit koji je uzela od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) vrijedan 3,5 miliona za završetak i opremanje hotela Park. Subvencija je bila 20.000 eura, a hotel je, kako se konstatuje u izvještaju, otvoren i uspješno posluje. I preduzeće Helada Mont je dobilo 10 hiljada pomoći kao subvenciju za kamatnu stopu za kredit od milion eura. Taj kredit je odobrio IRF za kupovinu poslovnog prostora i hotela, a obaveze se zasada uredno servisiraju.

Prema navodim iz izvještaja kompanija Hemomont koja je sredinom 2016. godine sa Vladom sklopila ugovor za pomoć vrijednu 216 hiljada eura za projekat “sterilonog nazalnog spreja, regala sa mobilnim nosačima, sistema za prečišćavanje otpadnih voda i optimizacije proizvodnog procesa” do sada je ispoštovala obavezu da uposli 30 radnika. Konstatuje se da je u taj projekat do sada uloženo 1,57 miliona od planirnaih 2,1 milion. Taj projekat treba da se realizuje u periodu od tri godine.

Kompanija Franca u potpunosti je realizovala projekat izgradnje fabrike za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda bez dima za koju je dobila od države 560 hiljada eura pomoći, na osnovu ugovora iz jula 2016. godine. Obaveza je bila da firma u vlasništvu Himlije France uposli 70 radnika na neodređeno vrijeme, a uposlena su 72 radnika.

Pomoć za Rudnik mrkog uglja bila isplativa

Rudnik Mrkog uglja iz Berana je dobio državnu pomoć Ministarstva ekonomije u vidu otpisa obaveza po osnovu koncesione naknade, odlaganja obaveza za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Vlada je preuzela dugove za poreze i doprinose, a izdvojen je i novac iz budžeta za djelimično finasiranje socijalnog programa.

“Dobijanjem ovog vida pomoći značajno se rasterećuje poslovanje preduzeća i daje više šansi za plan investicija. Ostvaren je cilj potpuno revitalizacije svih pogona Rudnika, zaposleno 155 radnika, realizovan rad u tri smjene i proizvodnja dovedena na 5.000 do 6.000 tona mjesečno”, piše u izvještaju.

Bonus video: