O Medusi odluka 2017.

Britanska firma još nije odredila visinu odštetnog zahtjeva u arbitraži protiv Crne Gore
2 komentar(a)
istraživanje nafte, Foto: Shutterstock.com
istraživanje nafte, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.06.2016. 18:03h

U arbitražnom postupku koji je britanska kompanija Medusa pokrenula protiv Crne Gore zbog navodne povrede prava na istraživanje nafte i gasa, održano je pripremno ročište kroz konferencijski poziv sa arbitražnim tribunalom. Određeno je da će se prije svega odvojeno raspravljati o pitanjima nadležnosti arbitražnog tribunala, rekli su “Vijestima" iz Ministarstva ekonomije.

U tom Vladinom resoru očekuju, budući da je postupak tek počet, odluku u vezi sa ovim pitanjima u drugoj polovini naredne godine.

"Tužilac u ovom postupku još nije definitivno opredijelio visinu svog tužbenog zahtjeva”, kazali su iz Ministarstva.

Medusa je 7. avgusta 2015. pokrenula arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog navodne povrede prava na istraživanje nafte i gasa u dijelu podmorja (bivši blokovi 1 i 2). Pravo na istraživanje imala je na osnovu ugovora sa tada državnim Jugopetrolom iz februara 2000. godine.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije kazali da, kada je u pitanju istraživanje nafte i gasa na nekadašnjim blokovima 1 i 2 (tzv. blok Prevlaka), Vlada je u svemu poštovala odredbe zakona Crne Gore i odgovarajućeg ugovora o koncesiji. Vlada osporava navode Meduse i smatra da su njeni zahtjevi neosnovani.

Arbitražni postupak vodi se pred ad hok arbitražom u skladu sa pravilima arbitraže Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL).

"Arbitražu administrativno vodi Stalni arbitražni sud u Hagu. Zastupnici države u tom sporu su advokat David Pawlak iz SAD zajedno sa advokatskom kompanijom 'Schönherr Rechtsanwälte GmbH' Austrija”, naveli su iz Ministarstva.

U budžetu za ovu godinu, u okviru budžetske jedinice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, obrazloženo je da je na rashodnoj strani planirano 1,36 miliona eura za advokatske, notarske i pravne usluge za četiri arbitražna postupka koja se vode protiv države među kojima je i postupak koji je pokrenula Medusa.

Ugovor o zajedničkom istraživanju i proizvodnji nafte i gasa za istražni blok 1 i 2, od Svetog Stefana do Prevlake, tada državni Jugopetrol zaključio je sa britanskom naftnom kompanijom Star petroleum. Star petroleum je 2004. prodao svoj udio od 51 odsto u tom poslu preduzeću Medusa, koje je filijala kompanije Remko enerdži, i grčkom Helenik petroleumu.

Godinu kasnije Remko je svoje udjele prepustio Grcima uz pravo da se pridruži poslu nakon izvođenja istražnih bušotina.

Tako je na blokovima 1 i 2 Helenik imao 51 odsto udjela, a Jugopetrol 49 odsto. Kompanije su izgubile taj posao 2007, a predstavnici Vlade su raskid ugovora, čiji su rokovi produžavani dva puta, objasnili time da Jugopetrol i Helenik nijesu poštovali rokove za izvođenje istražne bušotine. U Jugopetrolu su kašnjenje obrazlagali činjenicom da su ih crnogorski propisi onemogućavali da isplativo izvedu posao.

Bonus video: