Pozitivno mišljenje za DRI, ali da paze na nabavke

Nabavka neposrednim sporazumom iznosila 56,18 hiljada
63 pregleda 1 komentar(a)
DRI, Foto: Savo Prelević
DRI, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.06.2016. 19:22h

Državni ured za reviziju Hrvatske dao je pozitivno (bezuslovno) mišljenje na finansijski izvještaj crnogorske Državne revizorske institucije (DRI) za prošlu godinu.

"Revizijom nijesu utvrđene nepravilnosti i propusti u vezi sa usklađenošću poslovanja sa zakonima i drugim propisima koji bi uticali na drugačije mišljenje," navodi Državni ured za reviziju u Izvještaju o reviziji finansijskog izvještaja DRI za prošlu godinu.

Revizija je urađena na osnovu posebnog ugovora između dvije institucije.

Preporuka vrhovne revizije Hrvatske je da DRI finansijske izvještaje objavljuje na internet stranci, iako je zakon na to ne obavezuje.

Prema podacima iz izvještaja, DRI je od planiranih 1,44 miliona eura potrošila 1,22 miliona, odnosno imala je uštedu od 226,5 hiljada eura, dok su izdaci u odnosu na 2014. godine veći za 87,3 hiljade i uglavnom se odnose na bruto zarade.

"Manji su izdaci za usluge (79,2 hiljade), bruto plate zaposlenih (75,85 hiljada), materijale (23,5 hiljada) i ostali izdaci za zaposlene (12,23 hiljade)", navodi se u izvještaju.

DRI je planirala da potroši na zaposlene 948,37 hiljada, ali potrošeno 872,5 hiljada ili 75,85 hiljada manje od plana.

"U odnosu na 2014. godinu izdaci su ostvareni u većem iznosu od 40,88 hiljada," navodi se u revizorskom izvještaju.

Prosječna plata je bila 645 eura, od čega je prosječna revizorima 723 eura, a administraciji 378 eura. Za rad u radnim grupama isplaćeno je 29,76 hiljada. Na materijale je potrošeno 69,39 hiljada, što je 23,2 hiljade manje od plana, a 4,1 hiljadu više nego 2014. Izdaci za usluge su planirani na 166,28 hiljda, a ostvarenje je 86 hiljada.

Na službena putovanja DRI je prošle godine potrošio 28 hiljada, komunikacijske usluge 21,7 hiljada, reprezentaciju 13,4 hiljade, stručno usavršavanje 7,1 hiljadu....

Ukupna vrijednost nabavki robe, radova i usluga iznosila je 196,92 hiljade eura. Nakon sprovedenih postupaka zaključeno je 18 ugovora vrijednih 92 hiljade. Za nabavke malih vrijednosti (šoping) zaključeno je 13 ugovora vrijednih 48,67 hiljada. Primjenom neposrednog sporazuma nabavka robe i usluga bila je vrijedna 56,18 hiljada, što je 28,5 odsto više u odnosu na ukupnu nabavku za prošlu godinu.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, godišnja vrijednost nabavke primjenom neposrednog sporazuma ne može prelaziti deset odsto izvršenog budžeta naručioca za nabavke do 200 hiljada. Kako je objašnjeno, vrijednost nabavke neposrednim sporazumom povećana je jer je više otvorenih postupaka obustavljeno zbog žalbi ili što ponude nijesu dostavljene u skadu sa uslovima.

Državni ured za reviziju Hrvatske preporučio je da se preduzmu aktivnosti za rješavanje problema nabavke neposrednim sporazumom, kako bi se zbog objektivnih i nepredviđenih okolnosti izbjegla nabavka koja nije u skladu sa zakonom.

Za devet zaposlenih obezbijedili kredit od 89 hiljada eura

Državna revizorska institucija je u prošloj godini za devet zaposlenih obezbijedila 89,23 hiljade eura za poboljšanje uslova stanovanja kroz kreditnu pozajmicu.

U revizorskom izvještaju je objašnjeno da se kredit dodjeljuje po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje, te da se odlukom Senata Državne revizorske institucije utvrđuje rok za otplatu koji ne može biti duži od 20 godina, otpis kredita u visini od pet odsto po godini radnog staža, a najviše do 80 odsto ukupnog iznosa kredita.

DRI je isplatila Centralnoj banci 24,8 hiljada po osnovu rente pošto je smještena u prostorijama vrhovne monetarne institucije.

Ovogodišnjim budžetom DRI je dobila dva miliona eura kako bi trajno riješila pitanje nedostatka poslovnog prostora.

Bonus video: