Demokrate: Nepravedno je prema Gvozdenoviću ne uvesti pojam "kotorizacija"

Jokić je dodao da će ministar Gvozdenović ipak morati da odgovori na jedno pitanje na koje kotorske Demokrate čekaju odgovor već godinu dana
5 komentar(a)
Vlkadimir Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Vlkadimir Jokić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 08.06.2016. 17:24h

Ministar održivog razvoja i turizma je prethodnih dana u Skupštini odgovarao na poslanička pitanja, veoma vješto kako on to umije, baratao je stručnim izrazima, govorio o iskorišćenosti prostora, zaštiti okoline, održivom razvoju, svijetlim perspektivama crnogorske obale, kazao je predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Kotor Vladimir Jokić.

"Zaista, crnogorska obala ima svijetlu perspektivu, barem ono što je preostalo od nje nakon projekata ministra Gvozdenovića i njemu nadređenih. Poput najgorih đaka, Gvozdenović i njegovi pomagači su prepisali recept tursističkog rasta i razvoja iz susjedne Hrvatske, kao i iz Turske. Ove zemlje su sa preko 6000 kilometara obale mogle sebi da priušte taj luksuz da dijelove ustupe privatnicima i međunarodnim grupama da na njima razvijaju komplekse koji će obogatiti turističku ponudu, pa i tada su bili restriktivni i sa najvećom pažnjom birali partnere. Polazeći od različite postavke, a koristeći isti metod, ovi loši đaci su zadatak riješili pogrešno, i to toliko pogrešno da ćemo cijene njihovih grešaka plaćati generacijama. Naših 293 kilometra Gvozdenović i njegovi arče i poklanjaju kao da im je to starevina, a ne zajedničko vlasništvo svih nas današnjih ,i još više, svih onih koji će doći za nama", kazao je Jokić.

On je dodao da su od Ulcinja i Valdanosa, preko Bara, Buljarice, Petrovca, Budve, Mrčevog polja, Tivta, Kotora, Fjorda, Veriga, Kostanjice sve do Novog i Lastavice vidljiva nepočinstva i greške ovog ministarstva.

"Zadužio je ministar Gvozdenović i njegovo ministarstvo naučnu zajednicu pojmom „budvanizacije“, pojmom koji označava betonizaciju i neplansku gradnju do mjere koja ugrožava funkcionisanje i samo postojanje grada. Nepravedno je prema djelima ovih pregaoca ne uvesti i pojam „kotorizacija“, kada od grada sa najvećim turističkim potencijalima na obali i nemjerljivim kulturno –istorijskim blagom neko uspije napraviti mjesto bez hotela, izletiše i svratište za lica koja su na proputovanju, samo po sebi neodrživo", kazao je Jokić.

On je dodao da s obzirom na to da je ministar aktivan, i da će, po navici, u ljetnjem periodu obilaziti gradove na crnogorskom primorju, "kada opet krene ka Kotoru neka se prisjeti svoje prošlogodišnje posjete i neka se opomene svojih djela u ovom gradu."

"Njegujući tradiciju gostoprimstva grada Kotora, ministru nećemo odmah postavljati teška pitanja, poput onih- šta je namjera Prostornog plana posebne namjene za obalno podjučje, kako se na Verigama kiosk od 4 kvadrata pretvorio u trospratni objekat, gdje je nestala kestenova šuma po kojoj je Kostanjica dobila ime, kako će se na Glavatima uklopiti one planirane desetine hiljada kvadrata, kako je Kamp dobio dozvolu. Ona najteža, o Miločeru, Lastavici, Morskom dobru i Torch-u ostavićemo za posle oktobra, kada ćemo imati uvid u sva dokumenta narečenog minstarstva", rekao je Jokić.

Jokić je dodao da će ministar Gvozdenović ipak morati da odgovori na jedno pitanje na koje kotorske Demokrate čekaju odgovor već godinu dana.

"Prilikom prošle posjete Kotoru ministar Gvozdenović je rekao da će u septembru razgovarati sa vlasnikom Fjorda i od tada postavljamo isto pitanje, koje ponavljamo i sada: Ministre, da li ste tokom septembra 2015. godine vodili razgovore sa vlasnicima hotela Fjord kako ste najavili? Ako jeste, kada, gdje i koji su zaključci sa tog sastanka? Ukoliko niste, zašto niste i da li planirate? Odgovor na ovo pitanje bi morao biti lak, posebno što je ministar Gvozdenović imao godinu dana da pripremi odgovor na isto. Predugo, pa i ako je od najgorih đaka", zaključio je Jokić.

Bonus video: