Za porez duguju 230,2 miliona eura: Najveći dužnici Rudnik uglja, MN erlajns...

Ministar je kazao da je tražio od PU da mu dostavi koje je sve mjere preduzela za naplatu
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Arhiva Vijesti
novac, euro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.06.2016. 14:43h

Ukupni poreski dug firmi i građana koje duguju iznad hiljadu eura 25. maja ove godine je bio 230,2 miliona eura i ta suma je prema ocjeni Poreske uprave (PU) naplativa.

Taj podatak je danas saopštio ministar finasija Raško Konjević u odgovoru na poslaničko pitanje Veljka Vasiljevića (DF) kolika su dugovanja prema državi po tom osnovu.

Konjević je objasnio da toliko novca državi duguje 4.341 pravno i fizičko lice.

Bivši ministar finasija Radoje Žugić je početkom aprila kazao da je ukupni poreski dug koji je realno naplativ 190 miliona eura.

Konjević je objasnio da 32 pravna i fizička lica duguju iznad milion eura (ukupno 102 miliona), njih 29 od pola miliona do milion ( ukupno 20,3 miliona, 204 pravna i fizička lica duguju između 100 hiljada i pola miliona, a 6.594 duguju do 1.000 do 100 hiljada.

Konjević je na zahtjev Vasiljevića saopštio i imena 10 najvećih poreskih dužnika. To su Rudnik uglja (13,59 Montenegro erlajns ( 12,3), Radoje Dakić ( 10,7), Ave Marija Kolčević ( sedam) Vektra ( 4,69) Tehnoput (4,2 ,od čega je 1,5 miliona plaćeno imovinom što treba da se proknjiži), Vektra Jakić (3,3) Željeznička infrastruktura ( 3,2), Plantaže (2,7 miliona) i Merkur sistem (2,9).

Ministar je kazao da je tražio od PU da mu dostavi koje je sve mjere preduzela za naplatu, posebno shodno ovlašćenjima koje su joj donijele prošlogodišnje izmjene i dopune Zakona o poreskoj administraciji.

Vasiljević je rekao da je država godinama puštala pojedince da ne plaćaju poreski dug koji je potom zastario,da su dužnici zatvarali te firme i potom osnivali nove, dok su njihova potraživanja plaćali građani.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić pitao je Konjevića koliko je firmi koje su angažovane na projektu autoputa i u kojem iznosu oslobođeno plaćanja PDV -a.

“Od početka izgradnje autoputa ukupna vrijednost nabavki koje su oslobođene plaćanja PDV -a je 58,5 miliona eura, dok je broj pravnih lica koje su shodno zakonu i podzakonnski maktima oslobođen PDV -a 475” kazao je Konjević.

Bojanić je pitao da li PU kontroliše da l i se te nabavke koriste isključivo za autout ili ima zloupotreba. Konjević je rekao da sve fakture o nabavkama imaju u PU.

“Za ovo kratko vrijeme očekujem da spriječite ovu zakonsku poresku evaziju, ako već nezakonsku ne možemo zaustaviti”, kazao je Bojanić.

Vasiljević i Bojanić u naredna nekolika dana dobiće od Konjevića kompletan spiska sa imena svih firmi koje su obuhvaćene njihovim poslaničkim pitanjima.

Bonus video: