Vlasnik preselio, u crnogorskom budžetu milionski manjak

Na pitanje “Vijesti” kad je sjedište vlasnika crnogorskog Telenora premješteno iz Norveške u Dansku, iz kompanije su odgovorili da je “vlasnik Telenora d.o.o Telenor A/S Danska, što je i zvanično registrovano u Centralnom registru privrednih subjekata, 24. 12. 2013. godine”
159 pregleda 24 komentar(a)
Telenor Danska, Foto: Telenor
Telenor Danska, Foto: Telenor
Ažurirano: 07.06.2016. 05:46h

Norveška kompanija Telenor preselila je sjedište većinskog vlasnika crnogorske kompanije Telenor Podgorica iz Norveške u Dansku krajem 2013. godine zbog čega je crnogorski budžet prilikom oporezivanja nedavno isplaćene dividende od 214.236.305 eura ostao legalno zakinut za osam miliona eura, potvrđeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Rekordna dividenda po osnovu višegodišnje neraspoređene dobiti Telenora, bivšeg Promontea, isplaćena je 26. februara ove godine, a Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava su pripadajući porez po odbitku naplatili po nižoj stopi od pet odsto u iznosu od 11.275.595, a ne po važećoj stopi od devet odsto što bi bilo više od 19,2 miliona.

“Isplata dividende od 26. 02. 2016. godine je oporezovana u skladu sa odredbama važećeg Ugovora o otklanjanju međunarodnog dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Danske, po zvaničnoj stopi od pet odsto”, saopštili su “Vijestima” iz Telenora.

Na pitanje “Vijesti” kad je sjedište vlasnika crnogorskog Telenora premješteno iz Norveške u Dansku, iz kompanije su odgovorili da je “vlasnik Telenora d.o.o Telenor A/S Danska, što je i zvanično registrovano u Centralnom registru privrednih subjekata, 24. 12. 2013. godine”.

Krajnji vlasnik podgoričkog društva, kako to u izvještaju napominje nezavisni revizor Ernst & Young Montenegro, jeste Telenor ASA Norveška.

Iz Poreske uprave, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, ”Vijestima” su kazali da su “uvidom u dokumentaciju o izmjeni vlasničke strukture u kompaniji Telenor d.o.o., koju je ista uredno dostavila CRPS-u”, utvrdili da je kompanija Telenor Mobile Holding AS iz Norveške prodala stoodstotni udio u društvu sa ograničenom odgovornošću Telenor Pogorica kompaniji Telenor AS iz Danske 20. decembra 2013. godine.

Telenor je nedavno isplatio dividende na bazi neraspoređene dobiti za period do 2014. godine, u skladu sa odlukom menadžmenta osnivača. Odluka o isplati dividende donijeta je 24. februara ove godine.

Poreska uprava je prethodno obustavila postupak koji se godinama prethodno vodio protiv kompanije Telenor u vezi sa iznošenjem novca (profita) u keš centre te grupacije u inostranstvu, u vidu pozajmica.

Presudom Upravnog suda poništeno je rješenje drugostepenog organa - Ministarstva finansija u predmetu utvrđivanja poreskih obaveza Telenora, čime je predmet vraćen na ponovni postupak.

Poreska uprava je u drugoj polovini 2012. godine nakon detaljne kontrole sa dva rješenja dodatno oporezovala kompaniju Telenor Crna Gora za 27,6 miliona eura.

Taj novac Ministarstvo finansija i PU nedavno su fiktivno vratili telekomunikacionoj kompaniji, odnosno odobrili joj ga kao poreski kredit za buduće obaveze.

Za razliku od bivšeg ministra finansija Milorada Katnića i bivšeg direktora PU Dejana Marinovića koji su u drugoj polovini 2012. nakon detaljne kontrole sa dva rješenja dodatno oporezovali Telenor sa 27,2 miliona eura, bivši ministar finansija Radoje Žugić i direktor PU Miomir Mugoša “vratili” su novac kompaniji samo fiktivno kao preplaćeni porez, odnosno poreski kredit za podmirivanje budućih obaveza.

Rješenje Poreske uprave o obustavljanju postupka protiv Telenora donijeto je 12. februara 2016, nakon čega je fiktivno “vraćeno” 19.095.000 eura prethodno preplaćenog poreza i pripadajuće kamate od 5.637.271 euro.

Iz tog poreskog kredita koji je ukupno iznosio 24.661.135 eura, Poreska uprava je “naplatila” 11.275.595 eura poreza prilikom isplate dividende Telenora koja je uslijedila dvije sedmice kasnije.

Iskoristili naslijeđeni ugovor bivše SFRJ i Danske

“Imajući u vidu da je kompanija Telenor A/S iz Danske stoodstotni vlasnik udjela u kompaniji Telenor d.o.o., isplata dividendi od strane kompanije Telenor doo Podgorica matičnoj kompaniji oporezuje se u skladu sa zakonima države Crne Gore, kao države u kojoj je kompanija Telenor doo Podgorica rezidentna, ali tako da razrezan porez ne može biti veći od pet odsto bruto isplaćenog iznosa dividendi, kako je propisano odredbama člana 10 Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine između SFRJ i Kraljevine Danske, koji je naslijedila država Crna Gora, a koji je još na snazi”, odgovorili su juče “Vijestima” iz Poreske uprave u odgovoru na pitanje zašto dividendu Telenora nijesu uporezovali stopom od devet odsto.

Zakonita evazija i lobiranje

U teoriji postoje nezakonita (nelegalna) i zakonita (legalna) poreska evazija (izbjegavanje plaćanja poreza).

Telenor ističe da su sve transakcije obavljene u skladu sa zakonom, ali je zbog neodlučnosti crnogorske administracije, a potom i otvorenog lobiranja norveških diplomata, u ovom slučaju došlo do zakonite (legalne) poreske evazije na štetu crnogorskog budžeta.

Bivši ministar finansija Žugić primio je 17. novembra 2015. u prvu zvaničnu posjetu novoimenovanog ambasadora Kraljevine Norveške u Crnoj Gori Arne Sannes Bjornstada, koji je u Žugićev kabinet došao u pratnji direktora Telenora za region jugoistočne Evrope Ove Fredheima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija na tom sastanku je između ostalog razgovarano o saradnji sa kompanijom Telenor, kao važnim norveškim investitorom u Crnoj Gori.

“Još jednom je potvrđena otvorenost u odnosu i dogovoreno intenziviranje komunikacije u budućem periodu u cilju snaženja saradnje i obogaćivanja novim sadržajima”, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Bonus video: