Mijović: Raskinućemo sve kriminalne ugovore i zaustaviti uništavanje obale

"URA, kao i ogromna većina građana Petrovca, ne pristaje da se izigra narodna volja izražena u javnoj raspravi i masovnoj peticiji protiv naknadnih prevarnih interpretacija od strane organizovane kriminalne grupe iz Budve i saglasnosti Ministarstva neodrživog razvoja i turizma"
94 pregleda 8 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 05.06.2016. 11:39h

Građanski pokret URA nastaviće da uporno insistira na vladavini prava u Crnoj Gori i održivom razvoju za razliku od rukovodstva DPS, a odnedavno i Demokratskog fronta, saopštio je koordinator URA za ekonomsku politiku i EU integracije Dejan Mijović.

Naveo je da će URA zahtijevati da se zaustavi uništavanje i betoniranje priobalnog prostora, te da se raskinu svi "kriminalni privatizacioni ugovori".

Svi nedovršeni građevinski objekti u Crnoj Gori, kako je istakao Mijović, moraće da se grade u gabaritima predviđenim prostornim planovima, podržanim na javnoj raspravi.

"Na primjeru centra Petrovca, to bi značilo da se nedovršeni kosturi navodnih hotela, a mnogo izvjesnije stanova za tržište, devetospratnog Kristal Rivijera, betonskog čudovišta sagrađenog na pjeni od mora suprotno Barselonskoj konvenciji, i trinaestospratne monstruozne kule iza Hotela Palas, svedu na pet spratova. Tako stoji u nacrtu detaljnog plana, na koji su dali saglasnost građani. URA, kao i ogromna većina građana Petrovca, ne pristaje da se izigra narodna volja izražena u javnoj raspravi i masovnoj peticiji protiv naknadnih prevarnih interpretacija od strane organizovane kriminalne grupe iz Budve i saglasnosti Ministarstva neodrživog razvoja i turizma. Ta saglasnost je data nakon "prosvjećenja" od strane Advokatske kancelarije Ana Đukanović. To društvo je, između ostalog, izmislilo i novi tip organizovanog kriminala davanjem dozvole za rekonstrukciju Kristal Rivijeri dok još nije postojalo, tj. dozvolilo je nepostojećem hotelu da dodatno izgradi 15.000m2, da proširi nepostojećih 30.000m2 na nevjerovatnih 45.000m2", saopštio je Mijović.

Dodaje da iako nema saglasnost rukovodstva DPS-a, a od nedavno i DF-a, Građanski pokret URA zna da ima podršku većine njihovih glasača i drugih društvenih snaga.

"Pa će zajedno sa njima sigurno izdejstvovati da se primjeni zakon koji nalaže da se ovi objekti moraju uskladiti sa planovima koje su verifikovali građani ili rušiti na teret investitora. Sa ili bez podrške vrha DF, Građanski pokret URA će uspjeti da se isto postigne i u svim ostalim gradovima nad kojima nesputani prvaci DPS-a i njihovi najbliži vrše urbicid proteklih 26 godina. Građanski pokret URA već duže tvrdi da je vrh ostatka nekadašnjeg DF-a sličan i blizak vrhu DPS-u po tome što se lažno predstavlja da baštini građanske vrijednosti evropske civilizacije".

Mijović navodi da je dobro što je pred izbore "DF potpuno zbacio tu lažnu masku i otvoreno priznao glasačima da je protiv evropskih integracija".

"Sad svi znaju da vrh DF-a ima isti strateški interes kao i vrh DPS-a, a to je status kvo. Oni su protiv protiv promjena zbog "sanaderizacije" koja bi neminovno uslijedila. Sad je jasno da je vrh DF oštricu svoje predizborne kampanje, umjesto na DPS, usmjerio na URA i ostalu građanski usmjerenu opoziciju jer mu više odgovara da DPS ostane na vlasti nego da ga zamjene oni koji bi ubrzali proces pridruženja Evropskoj uniji. Građanima je sada lakše da vide ko se istinski zalaže da Crnu Goru učini demokratskom, socijalnom i ekološkom državom u skladu sa evropskim standardima, a ko javno i tajno, udruženim snagama, radi protiv ostvarenja tog cilja", zaključio je Mijović.

Bonus video: