Đurđić direktor Univerzal banke

Đurđić će zamijeniti aktuelnog glavnog izvršnog direktora Džordža Lihnosa nakon što dobije saglasnost CBCG
325 pregleda 5 komentar(a)
Đorđe Đurđić, Foto: Arhiva Vijesti
Đorđe Đurđić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.06.2016. 18:32h

Bivši glavni izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić treba da bude imenovan za glavnog izvršnog direktora Univerzal kapital banke, saznaju “Vijesti” od izvora u bankarskom sektoru.

Prema informacijama “Vijesti” o planiranim promjenama u banci upoznat je bord direktora. Đurđić će zamijeniti aktuelnog glavnog izvršnog direktora Džordža Lihnosa pošto dobije saglasnost Centralne banke. Lihnos sa te pozicije odlazi godinu nakon što je imenovan.

Đurđić je zvanično 1. juna napustio Atlas banku biznismena Duška Kneževića, kao i sve druge funkcije u Atlas grupi. Mjesto glavnog izvršnog direktora Atlas banke pokrivao je od novembra 2013. Univerzal kapital banka je osnovana grčkim kapitalom, ali je povlačenjem većinskog vlasnika Viktora Restisa prešla u dominantno vlasništvo Sigma delta holdingsa Podgorica, čiji je vlasnik Grk Petros Statis koji ima i crnogorsko državljanstvo. Statis je većinski vlasnik dnevnih listova “Pobjeda” i “Dnevne novine”, a zakupac je Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže. On je od slovenačke Hit grupe preuzeo i hotel Maestral.

Univerzal kapital banka prošlu godinu je završila sa dobiti od 294 hiljade eura, dok je u prvom kvartalu ove godine imala minus od 78 hiljada eura.

Promjena u upravi Atlas banke došla je nakon što je u Privrednom suda sredinom aprila prekinuta parnica po tužbi kompanije Kaspia Property Holdings protiv te banke zbog neisplaćene bankarske garancije od 12,5 miliona eura. Predmet je zbog sumnje u postojanje krivičnog djela poslat Specijalnom tužilaštvu koje je pokrenulo izviđaj. Izvori bliski Đurđiću kazali su da njegov odlazak nema veze sa tim slučajem.

Bonus video: