Crveno svjetlo za pola miliona eura Montenegro erlajnsu

Novac nije uplaćen jer se prema mišljenju Komisije za kontrolu državne pomoći radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći
5 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva "Vijesti"
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2016. 05:48h

Nacionalnom avioprevozniku Montenegro erlajnsu Ministarstvo finansija nije odobrilo uplatu pola miliona eura, iako je Vlada na sjednici sredinom maja to odlučila na osnovu usmenog obrazloženja ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića.

“Navedena uplata nije izvršena, jer se, po mišljenju Komisije za kontrolu državne pomoći, koje je tražio ministar finansija Raško Konjević radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći”, rekli su juče zvanično “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Konjević je sredinom maja, uoči dolaska na funkciju ministra finansija, za Atlas televiziju kazao da bi volio da zna na bazi kojeg zakonskog ovlašćenja Vlada može da pozajmljuje novac firmama, pa makar one bile i državne.

“Vlada nije banka i to je uradila na osnovu usmenog obrazloženja Brajovića. Baš bih volio da čujem to obrazloženje”, kazao je Konjević.

Brajović tada nije želio da odgovori na navode Konjevića o pozajmici aviokompaniji za tekuće funkcionisanje.

Na pitanje Vijesti” da li postoji neki pisani dokument o zahtjevu Brajovića i gdje je zakonsko uporište da se obezbijedi taj novac iz Ministarstva finansija je odgovoreno da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Informaciju označilo stepenom tajnosti “Interno”, te da o tome treba pitati taj resor.

Brajović je ove godine imao inicijativu prema Vladi da se obezbijedi, između ostalog, da se nacionalnom avioprevozniku odobre garancije od milion eura za nabavku avio-goriva od Jugopetrola. Ministarstvo saobraćaja je predložilo i da se pomogne MA u plaćanju dvije polugodišnje rate brazilskoj banci BNDES kod koje je MA uzeo kredit od 45 miliona dolara za kupovinu aviona “embraer ”.

Iz Evropske komisije su odgovarajući na pitanja u vezi sa tim zahtjevom za dodjelu državne pomoći Montenegro erlajnsu “Vijestima” ranije kazali da je nezavisnost Komisije za kontrolu državne pomoći mjerilo za otvaranje pregovora u poglavlju 8 - Politika konkurencije.

“EK kroz proces stabilizacije i pridruživanja, nadgleda rad crnogorske Komisije za kontrolu državne pomoći, kako bi se utvrdila usklađenost sa članom 73 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU”, rekli su iz EK.

U ovom kontekstu, EK je 22. januara ove godine tražila informacije od crnogorskih vlasti (sa prevodom na engleski jezik) o odluci o dodjeli pomoći za restrukturiranje Montenegro erlajnsa koja je usvojena 20. juna 2012.

Aviokompanija je na kraju 2014. godine prikazala nepokriveni gubitak od 40,5 miliona eura, dok je gubitak tekuće godine iznosio 9,5 miliona eura, pa je ukupni gubitak 50 miliona.

Za 2015. još nije objavljen izvještaj, ali je nezvanična procjena iz kompanije da je gubitak za tu godinu oko 10,2 miliona.

Bonus video: