Čeka se rješenje o vrijednosti sudskog spora

En plus grupa je u skladu sa preporukom sa prethodnog ročišta odredila tužbeni zahtjev na iznos od 40 hiljada eura
59 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.06.2016. 06:33h

Ročište u sporu koji vodi En plus grupa Olega Deripaske protiv Kombinata aluminijuma, Uniproma i Zapad banke, odgođeno je juče u Privrednom sudu za 13. septembar.

Tužbom se osporava zakonitost ugovora o escrow računu otvorenog u septembru prošle godine u Zapad banci na kojem se nalazilo oko 14 miliona eura kredita odobrenog Unipromu. Kredit je toj kompaniji bio neophodan za uplatu preostale kupoprodajne cijene za imovinu KAP-a.

En plus grupa je u skladu sa preporukom sudije Dijane Raičković sa prethodnog ročišta opredijelila tužbeni zahtjev na iznos od 40 hiljada eura.

Pravni zastupnik KAP-a Snežana Vuković je skrenula pažnju sudu da se po istom osnovu vodi druga parnica, u kojoj je tužilac CEAC, te da je postupajući sudija u tom sporu Mirsad Trubljanin donio procesno rješenje kojim je uvažio razloge tuženih u vezi sa utvrđivanjem vrijednosti spora i kao vrijednost utvrdio vrijednost samog ugovora, čije se poništenje traži.

Raičković će do narednog ročišta donijeti posebno rješenje kojim će odlučiti o vrijednosti predmetnog spora, kao i o tome da li tužilac treba da položi kauciju, kako bi, u slučaju da izgubi spor, tuženi mogli da naplate troškove postupka.

Zastupnik En plus grupe Andrej Jelenković kazao je da su motivi podizanja tužbe to što je ugovaranjem escrow računa izigran važeći Zakon o stečaju.

„Usljed toga se drugotuženi, Uniprom, uknjižio kao vlasnik nepokretnosti, a kupoprodajna cijena nije do kraja isplaćena“, naveo je Jelenković.

Bonus video: