"Svi su nas se odrekli, ko će pare da vrati"

Osim Scene 213, hotel raspolaže sa 11 soba i dva apartmana sa ukupno 25 ležajeva, dva restorana, salom za sastanke, garažom, parking prostorom
129 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2016. 17:34h

Zaposleni u nikšićkom preduzeću Sindčel, u čijem sastavu posluje istoimeni hotel, saopštili su “Vijestima” da ne znaju kome da se obrate za novac koji im se duguje.

Oni su podsjetili da je taj objekat pripadao Željezari, da je potom prešao u ruke Vlade, ali “smo nas 26 i dalje ničiji”.

“Prilikom privatizacije Željezare ovaj objekat je izdvojen iz njenog sastava. Rekli su nam da je to urađeno jer je Vlada dala Željezari novac za socijalni program i da je hotel uzelo Ministarstvo finansija na račun garancija. Pod čijom smo ingerencijom od tada, ne znamo “, kazao je predstavnik radnika Beban Krsmanović.

U sklopu objekta je i pozorišna sala Scena 213, na kojoj se održavaju brojni kulturno-zabavni programi i koju od prošle godine koristi Centar za kulturu.

“Kako je moguće da nam neko uzme pola objekta, a da nema ingerencije nad čitavim. Scenu 213 koristi Centar za kulturu, a mi za taj dio plaćamo struju i vodu. Trebalo je da na sjednici Sskupštine opštine 27. aprila, Opština preuzime nepokretnosti, obaveze i zaposlene u 'Sindčelu', ali je ta odluka skinuta sa dnevnog reda“, kazao je Krsmanović.

Osim Scene 213, hotel raspolaže sa 11 soba i dva apartmana sa ukupno 25 ležajeva, dva restorana, salom za sastanke, garažom, parking prostorom.

„Stvarno smo zabrinuti da 5.000 kvadra u centru grada, sa ovakvim sadržajem, ne zanima nikoga. Opština nam je, kada su bili u mogućnosti, izdvajala novčanu pomoć na račun korišćenja Scene 213. To su radili u onoj mjeri koliko su mogli, s tim što se nijesu obavezali da nam mjesečno daju plate”, kazao je Krsmanović.

U “Sindčelu” je zaposleno 26 radnika, njih sedam-osam steklo je pravo za penziju koju ne mogu da ostvare zbog nepovezanog radnog staža od 2008. godine.

Zbog neuplaćenog staža jedna od radnica ne može da ostvari nadoknadu po osnovu troje djece.

„Duguje nam se šest plata. Počeli smo da se obraćamo nadležnima od 2007. godine, kada je dug bio 119.000 eura. Danas je dug oko 480.000 eura, od čega se za poreze i doprinose duguje oko 380.000”, kazao je Krsmanović.

Ministarstvima finansija i ekonomije predali su zahtjev za sastanak, kome bi prisustvovali i predstavnici Opštine...

Kažu da još nijesu dobili potvrdu da li će do sastanka doći.

“Još nemamo saznanja da li bi Opština, u slučaju da ministarstva ekonomije i finansija plate poreze i doprinose, preuzela objekat. Postoje priče da ni u tom slučaju Opština ne bi preuzela objekat“, kazao je Krsmanović.

Krivokapić: Vlada je vlasnik objekta, ali pokušaćemo i mi da pomognemo

Sekretar za finansije Đoko Krivokapić , kazao je da je Vlada u potpunosti vlasnik objekta, a da je Scena 213 Opštini ustupljena na privremeno korišćenje 2012. godine.

Prema njegovim riječima, Opština je oko 115.000 eura uložila u rekonstrukciju sale, kako bi ista mogla biti privedena namjeni, a zaposlene je pomagala isplatom dijela zarada.

“Pomoći ćemo u razgovorima sa nadležnim ministarstvima da nađemo neki pravični model za te zaposlene jer oni su ostali negdje na slijepom kolosijeku prilikom privatizacije Željezare. U procesu transformacije su zaobiđeni i nijesu dijelili sudbinu svih zaposlenih”, kazao je Krivokapić .

Opština je, prema njegovim riječima, odustala od preuzimanja objekta i zaposlenih jer je urađeni elaborat pokazao da isti ne bi mogao pozitivno da posluje.

Ukoliko bi država preuzela poreski dio, on kaže da postoji mogućnost da i lokalna uprava uđe u priču oko preuzimanja radnika i objekta, čija procijenjena vrijednost je nešto preko million eura.

“Opština nije komercijalni emitent i mi nijesmo u mogućnosti da se bavimo ugostiteljstvom. Imajući u vidu interese 26 zaposlenih, uložićemo maksimalni napor da im pomognemo”, obećao je Krivokapić.

Račun blokiran, rade sa kešom

Poreska uprava prije dvije godine blokirala je račun preduzeća i od tada su prinuđeni da mnoge goste odbiju.

„Ima jako puno turista od maja do oktobra koji ne nose novac, već plaćaju karticom i prinuđeni smo da ih šaljemo u druge hotele, gdje im je omogućeno da plaćaju na taj način, jer je kod nas moguće platiti samo gotovinom”, kazala je Danijela Vujadinović.

U “Sindčelu” se organizuju i seminari, rođendani, vjenčanja... Sada je sve to moguće samo ukoliko organizator uslugu može platiti kešom.

“Vraćaju nam se gosti, jer ne možemo da naplatimo boravak grupa preko računa. Juče smo odbili jednu takvu grupu. Imamo upite od agencija koje hoće smještaj gostiju za određeni period, a mi smo morali da ih proslijedimo drugima, jer nijesmo u mogućnosti da im izađemo u susret. Baš smo u problemu i to velikom”, kazala je Vujadinovićeva.

Rekli su da im dodatni problem predstavlja i konkurencija.

„Ima dosta privatnih apartmana, malih hotela. Konkurencija je jaka, a mi ne radimo ništa da kvalitet usluge podignemo na viši nivo da bi pridobili goste. Stanje je sve lošije. Neuporedivo manje imamo sada nego ranijih godina. Ne možemo se pohvaliti ni rezervacijama za budući period. Svake godine smo imali rezervacije od aprila do kraje sezone. Ne i ove godine”, kazala je Vujadinovićeva.

Galerija

Bonus video: