Spor Usefa-ZIB na čekanju: Istraga tužioca odložila parnicu

Istraga protiv Žarka Pavićevića vlasnika ZIB-a proširena na predmet u kojem je Pošta oštećena 2,5 miliona eura
123 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 31.05.2016. 15:22h

U Privrednom sudu juče nije nastavljena parnica koju je Zavod za izgradnju Bara (ZIB) u stečaju pokrenuo protiv firme Usefa, koju kontroliše biznismenArtur Džahalov, jer su spisi predmeta u Specijalnom tužilaštvu, koje ih je tražilo na uvid.

Sudija Borjanka Zogović najavila je da će naredno ročište zakazati naknadno, kada im se vrate spisi.

ZIB je tužio Usefu i traži da se poništi aneks ugovora između ta dva pravna lica iz septembra 2013. jer je, kako smatraju, njime Pošta Crne Gore onemogućena da preuzme od ZIB-a poslovni prostor od 329 kvadrata.

ZIB je s Poštom još 2008. zaključio ugovor o izgradnji zgrade na Topolici. Naknadno je potpisan i drugi ugovor o otkupu neto površine poslovnog i stambenog prostora za 3,22 miliona eura plus 329 kvadrata poslovnog prostora koji je trebalo da bude prenijet u vlasništvo Pošte. ZIB je ostao dužan Pošti oko 2,2 miliona eura koje je u stečajnom postupku prijavljeno kao njeno potraživanje.

U drugoj polovini prošle godine tužilaštvo se uključilo u istragu ovog slučaja, a potom i proširilo istragu protiv bivšeg predsjednika Opštine Bar Žarka Pavićevića (vlasnika ZIB-a) i na predmet u kojem je Pošta oštećena za 2,5 miliona eura. Firma Usefa je tužila ZIB u stečaju i Poštu kako bi se utvrdilo pravo svojine nad 49 nekretnina, u zgradi na Topolici. Oni su ZIB-u prije više od četiri godine uplatili 4,2 miliona eura da završi zgrade. Sada nekretnine ne mogu da upišu na svoje ime niti da završe zgradu jer građevinska dozvola i dalje glasi na ZIB.

Bonus video: