Kako dug dođe do 720 miliona eura

Poreski dug države najviše je porastao u 2014. godini kada je bio za 101,75 miliona veći u odnosu na prethodnu godinu
2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2016. 18:17h

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) predao je u parlamentarnu proceduru incijativu za kontrolno saslušanje ministra finansija Raška Konjevića i direktora Poreske uprave (PU) Miomira M. Mugoše povodom negativnog mišljenja Državne revizorske institucije (DRI) o efikasnosti PU u sprovođenju naplate poreskog duga.

U spornom periodu ministar finansija bio je Radoje Žugić, ali odbor može da sasluša samo sadašnje funkcionere.

U obrazloženju inicijative, u koju “Vijesti” imaju uvid, Damjanović je naveo da je vrhovna revizija dala mišljenje da PU nije stvorila neophodne uslove za efikasno sprovođenje mjera naplate poreskog duga, kao i da nije u mogućnosti da postojećim modelom naplate i raspoloživim ljudskim resursima obezbijedi efikasnu naplatu duga.

Damjanović podsjeća da je odbor, kada je razmatrao posljednji godišnji izvještaj DRI, konstatovao da se prepoznaju napori ministarstva i PU koji su imali u prethodnom periodu, ali da su podaci DRI zabrinjavajući i da je ocijenjeno da je potrebno da se odži kontrolno saslušanje povodom te revizije.

On je obrazložio da kontrolno saslušanje treba da omogući da se saglada u kojoj su mjeri realizovane preporuke DRI i utvrdi eventualna odgovornost.

DRI je u junu prošle godine objavila izvještaj o efikasnosti Poreske uprave (PU) u naplati poreskog duga. U njemu je konstatovano da je nenaplaćeni poreski dug državi na kraju 2014. godine bio 720,1 milion eura.

Vrhovna revizija je u tom izvještaju objasnila da je PU obavijestila da je poreski dug na kraju 2014. godine iznosio 551,92 miliona, ali je DRI navela da tom iznosu nije dodat dug državnih organa, reprogram iz 2003. godine, nerealizovana preusmjeravanja i naslijeđeni dug Saveznog ministarstva odbrane.

“Poreski dug je od 2010. godine do prošle godine (2014.) u konstantnom porastu. Najveće povećanje je ostvareno u 2014. godini kada je poreski dug bio za 101,75 miliona veći u odnosu na prethodnu godinu ili za oko 20 odsto”, navedeno je u izvještaju.

Bivši ministar finansija Radoje Žugić je sredinom aprila saopštio da je poreski dug 194,8 miliona eura, da je “konačno objektiviziran i da više nema riječi o kontroverzama”.

„Sve ostalo što je egzistiralo kao nivo poreskog duga smjestilo se u neke druge oblike kao što su dug preduzeća u stečaju, likvidacija, reprogram od prije deset godina, neaktivna preduzeća koja nijesu imala promjene na računima deset i više godina“, kazao je Žugić, dodajući da ni taj dug nije u potpunosti naplativ.

Sporni podaci o poreskom dugu dali preporuke za bolju naplatu

DRI je navela da nije mogla da se uvjeri u tačnost podataka o strukturi i ukupnom iznosu poreskog duga na kraju prošle godine jer evidencija obaveza po osnovu poreskog duga nije jedinstvena i u dovoljnoj meri ažurna.

Dato je osam preporuka za poboljšanje mjera naplate poreskog duga. Prva je da PU izradi procedure o internim postupcima koji regulišu naplatu poreskih računa, zatim da unaprijedi informacioni sistem, inicira aktivnosti na izradi modela analize rizika u postupku naplate, kao i da obezbijedi kontrolu rada područnih jedinica i kontinuirano prati njihove aktivnosti i ostvarivanje rezultata.

Preporučeno je da PU razmotri mogućnost da koristi javne izvršitelje u postupku naplate poreskih obaveza i da u saradnji sa Ministarstvom finansija utvrdi model kojim će se definisati kriterijumi za identifikaciju nenaplativog poreskog duga i način klasifikacije i evidencije.

Bonus video: