Mobilnim se lako plaćaju računi

„Mnogo je jednostavnije naručiti nešto preko interneta i imati mogućnost dostave na adresu nego što je otići u prodavnicu i plaćati na kasi. Odličan primjer je i slanje novca drugoj osobi. Tradicionalni način bio bi da odete u banku ili instituciju koja se time bavi i da na taj način fizički uplatite novac kako bi ga poslali drugoj osobi"
130 pregleda 1 komentar(a)
plaćanje mobilnim, Foto: Usa.visa.com
plaćanje mobilnim, Foto: Usa.visa.com
Ažurirano: 16.05.2016. 06:28h

Crna Gora je dobro tržište za primjenu novih tehnologija u elektronskim plaćanjima, prvenstveno zbog velikog broja turista, ocijenio je direktor za razvoj proizvoda i inovacija za region Zajednice nezavisnih država i jugoistočne Evrope (CISSEE) u kompaniji Viza Andrej Alejkin. Prema njegovim riječima, mnogi turisti posjeduju kartice za bezkontakntno plaćanje, a tu su i bukiranje hotela, plaćanje preko interneta, na primjer ekskurzija i svega što je u vezi sa turizmom.

„Sve to omogućava implementaciju novih servisa. U suštini sve nove tehnolgije Vize - Visa payWave, Visa Checkout, Visa direct i tokenizacija mogu pomoći razvoju turizma“, rekao je „Vijestima“ Alejkin.

On je objasnio da Visa Direct tehnologija omogućava da se transfer novca obavi mobilnim telefonom, tako što se unese broj kartice sa koje se prenosi novac na broj kartice na koju se uplaćuje novac.

„Cijeli proces traje svega nekoliko sekundi. Dovoljno je da ljudi jednom probaju ovu tehnologiju i navići će se da je koriste jer je jednostavna, brza i sigurna“, kazao je Alejkin. Isto važi i, kako je dodao, za Visa Checkout sistem za plaćanja na internetu.

„Tradicionalni način plaćanja na internetu podrazumijeva da unesete podatke o kartici - broj kartice, datum isticanja kartice, adresu za isporuku onoga što ste kupili i sl. I svaki put kada kupujete na internetu morate iznova to da radite. Visa Checkout tehnologija omogućava da to uradite samo jednom, kada kreirate svoj nalog“, naveo je Alejkin.

Viza će, kako kaže, sačuvati sve podatke na bezbjedan način tako da će se sva buduća plaćanja moći obavljati jednim klikom posredstvom Visa Checkout tehnologije.

„Viza će za vas 'unijeti' podatke koji su neophodni za transakciju. Ako to uradite jednom, vidjećete koliko je jednostavno i uradićete to ponovo i vraćati se toj tehnologiji“, rekao je Alejkin.

Prema njegovim riječima, brzina i jednostavnost korišćenja stimuliše ljude da koriste ovakve vidove plaćanje.

„Mnogo je jednostavnije naručiti nešto preko interneta i imati mogućnost dostave na adresu nego što je otići u prodavnicu i plaćati na kasi. Odličan primjer je i slanje novca drugoj osobi. Tradicionalni način bio bi da odete u banku ili instituciju koja se time bavi i da na taj način fizički uplatite novac kako bi ga poslali drugoj osobi. Onda bi ta druga osoba morala i sama da ode u banku ili tu instituciju da podigne novac“, objasnio je naš sagovornik.

On smatra da će te inovacije podstaći ljude da izbjegavaju keš u budućnosti što je i jedan od ciljeva Vize - prelazak sa plaćanja gotovinom na elektronska plaćanja.

„Osim jednostavnosti korišćenja tu je i dimenzija sigurnosti, mnogo ste sigurniji kada ne morate da nosite gotovinu sa sobom. Sve to motiviše ljude da koriste takve vidove plaćanja. Nove tehnologije donose dodatnu bezbjednost i olakšanja u odnosu na tradicionalne kartice“, naveo je Alejkin. Na pitanje da li razvijenost ekonomije jedne zemlje utiče na nivo povjerenja u elektronska plaćanja, Alejkin je odgovorio da postoji veza, ali kada su u pitanju servisi koji se nude onda ta veza i nije toliko očigledna.

Kao primjer u regionu CISSEE, naveo je Gruziju koja nije previše razvijena, nema puno stranih direktnih investicija i prirodnih bogatstava. Međutim, Gruzija je zahvaljujući pristupu koji su usvojili kada je u pitanju prihvatanje novih tehnologija i novih načina plaćanja postala lider. „Gruzija je lider među 90 zemalja u kojima funkcioniše Viza kada je u pitanju implementacija inovativnih načina plaćanja. Bezkontaktno plaćanje čini 37 odsto plaćanja karticama, što je veoma visok procenat ne samo za taj region već i razvijene zemlje. Kako je to moguće? Tako što su Gruzija i banke u Gruziji odlučile da omoguće razvoj takvih tehnologija i njihovu implementaciju“, kazao je Alejkin. Kako je dodao, velika banka u Gruziji VTB odlučila je da bude predvodnik tih načina plaćanja.

„Oni su to uradili na pravi način i sve banke su odmah krenule tim putem. To je dovelo do toga da je Gruzija i prva država u CIS regiji koja za bezkontaktna plaćanja karticama koristi Cloud tehnologiju, odnosno koristi je VTB banka.

Nastavljaju da budu lideri i sada rade na tehnologiji tokenizacije“, rekao je Alejkin.

On je kazao da bilo koja druga zemlja može da uradi to što je Gruzija pod uslovom da postoji tehnologija i predvodnik tog procesa.

"Visa” spaja komitente u 200 zemalja

Alejkin je podsjetio na novi pristup koji je Viza zauzela u saradnju sa partnerima i bankama u februaru ove godine kada je pokrenula razvojnu platformu. Ova platforma, kako je objasnio, omogućava direktan pristup servisima odnosno uslugama Vize i u suštini se daje direktan pristup različitim partnerima.

„Svi oni mogu otići na sajt Visa developer i dobiti sve informacije. Tu direknto mogu testirati svoje aplikacije i onda preći na primjenu“, objasnio je Alejkin. Viza, kompanija za globalnu tehnologiju plaćanja spaja potrošače, kompanije, banke i vlade u preko 200 zemalja i teritorija. Na tržištu jugoistočne Evrope prisutna je 33 godine.

Bonus video: